fbpixel

Hatékony ascites kezelés akár nyaralás közben is

ascites kezeles budapest

Az Ewicare által biztosított tartós katéter beültetés jelentőségét a betegek beszámolói világítják meg a legjobban. Ebben a cikkben Zsuzsa (54), közgazdász, egyetemi docens meséli el történetét, amelyben külön hangsúlyt kap a nőgyógyászati daganatos betegségek szűrésének fontossága is.

Kérem, mondja el nekünk, hogyan alakult ki Önnél az ascites, azaz a hasűri folyadékgyülem?

Az esetemet nagyon tanulságosnak gondolom, azért is vállaltam ezt a beszélgetést, mert fontosnak tartom a nőgyógyászati daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos felvilágosítást. Egy rövid vizsgálat, illetve egy kisebb egészségügyi beavatkozás kapcsán derült ki két évvel ezelőtt, hogy méhnyakrákom van. Ez nagyon megdöbbentő volt a számomra, mert egy kolléganőm nem sokkal azelőtt ugyanebben a betegségben hunyt el. Az ő halála mélyen megrázott és meg is ijesztett, ezért nemcsak egy évben egyszer, hanem sűrűbben jártam szűrésekre. Ehhez képest, amikor kiderült a betegség sajnos már nem volt kezdeti stádiumban. Az is kiderült, hogy nem a klasszikus, úgynevezett HPV rákban szenvedek, hanem az ettől még klasszikusabb mirigyrákban. Nagyon hamar meg kellett műteni, de a beavatkozást követően egy éven belül távoli áttéttel kiújult a daganat a májamban. Ez az elváltozás vezetett oda, hogy körülbelül egy éve kialakult nálam az ascites.

Nehéz lehetett feldolgozni, hogy a rendszeres szűrés ellenére mégis megjelent a betegség Önnél. Nem kérdőjelezi meg ez a szűrés fontosságát?

Vannak olyan szűrések, ahol nem sikerül feltárni a problémát, lehet, hogy egyszerűen pechem volt, illetve sajnos ezek a rákos megbetegedések nagyon gyorsan alakulnak ki, robbannak be. Az esetemtől függetlenül azt tudom mondani, hogy az állandó szűrés az egyetlen megelőzési lehetőség, ami segíthet abban, hogy ne előre haladott állapotban diagnosztizálják a nőgyógyászati daganatos megbetegedést. Minél hamarabb felismerik, és minél korábbi stádiumban tudják felvenni a harcot a daganattal, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Én azt tudom üzenni a nőknek, hogy nem elegendő az a szűrési lehetőség, amit az egészségügy rendszer ingyenesen tud nyújtani, ezért keressék és használják az ennél alaposabb és mélyebb diagnosztikai lehetőségeket. Tegyenek meg magukért annyit, hogy megfinanszírozzák ezeket a vizsgálatokat, mert mindenképpen megéri. Ugyanez vonatkozik egyébként a tartós katéter beültetésre is. Addig, amíg a magyar egészségügy nem támogatja ezt a palliatív kezelési formát, véleményem szerint érdemes előteremteni a szükséges forrásokat a beavatkozáshoz, mert nagyban javítja az életminőséget, illetve szerintem egészségügyileg is jobb megoldás, mint az állandó kórházi szurkálás.

Apropó, tartós katéter. Ön mikor és hogyan találkozott ezzel a lehetőséggel?

A tartós katéter beültetésnek lehetőségéről véletlenül értesültem. A kórházi, onkológiai kezelés során, a folyosón beszélgetve ajánlotta egy beteg. Elmesélte a betegség lefolyását, hogy mennyi tortúrával jár a hasűri folyadékgyülem kezelése a kórházi kezelés esetében, illetve ő ajánlotta a katétert, amelynek használata mellett mindez a lelki és fizikai szenvedés elkerülhető. Neki ekkor már volt ilyen beültetése, mindez nagyon meggyőző volt a számomra. Rögtön egyeztettem is a kezelő orvosommal, aki ismerte az eljárást, és teljes mértékben támogatta a beültetést. Így abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy az első ascites kezelésem is a tartós katéterrel történt.

Mit adott Önnek ez az eljárás?

Az otthonomban segítséggel vagy a háziorvosom közreműködésével megoldható a folyadékgyülem leszívása. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen én szabályozom, hogy mennyi folyadékot engedek le, így a kórházi kezeléssel szemben kisebb, a szervezetem számára tolerálhatóbb mennyiségtől tudok megszabadulni. Ez sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz, ami a munkám elvégzésében, illetve a hétköznapi normális életmenet megteremtésében nagyon sokat segít. Az katéterrel szabadon tudok mozogni, tulajdonképpen semmiben sem zavar, így sokkal jobban meg tudom tartani az erőmet, ami az alapbetegség leküzdése szempontjából is nagyon fontos. Sokszor eszembe jut annak a betegtársamnak a beszámolója, meggyőződésem, hogy jó választás volt a kórházi kezelésekkel szemben a tartós katéter beültetést választani.

Milyen életmódot él a katéterrel?

Egyetemi oktató vagyok, ami nem egy klasszikus nyolcórás folyamatos munkavégzést jelent, ráadásul a covid járvány idején online oktattunk az egyetemen. Tehát alapvetően otthonról dolgozom. De még ebben a helyzetben sem mindegy, hogyan folyik az ascites kezelése. Az otthoni munka is nehezebb, mert az embert idegileg felőrli a betegség, romlik a koncentrációs képessége, ami a teljesítmény rovására megy. A tartós katéter ennek leküzdésében is sokat segít. Szeptemberben majd kiderül, milyen formában folytatódik az oktatás, be tudok-e járni napi szinten. A katéter abszolút támogatja ezt, inkább az a kérdés, hogy az általános egészségi állapotom és az erőm mit enged meg a folytatásban.

A tartós katéter kezelése milyen kihívásokat jelent az Ön számára?

A tartós katéterrel történő hasűri folyadékgyülem leengedése szerintem nem egyemberes feladat, segítséget kell kérnem ehhez. Kezdetben a háziorvosom és az ő asszisztense segítségével a rendelőben történt meg a tartós katéter csapolása. A férjem, illetve a nagykorú fiam is nagyon segítőkészek, alaposan tanulmányozták ők is az eljárást az Ewicare rendelőjében, illetve az általuk készített videókon, így professzionális ellátásban tudnak részesíteni. Sajnos nálam az ascites előre haladott állapotban van, ezért három-, négynaponta használom a katétert, éppen ott, ahol vagyok. Nem várom meg a kellemetlen tüneteket felerősödését, a komfortérzet megtartása fontos nekem. A csapolás rendkívül egyszerű és sterilen elvégezhető, mondjuk én sok fertőtlenítőszert használok, és persze igyekszem mindenhova autóval menni, amelyben biztonságosan szállíthatom a szükséges eszközöket. A csapolás alkalmával leveszem a kötést, megnyitom a katétert. Ez egy zárt rendszer, amelyben leengedem a folyadékot, a katétert ismét rögzítem a testemen. Az egész „beavatkozás” körülbelül 20-25 percet vesz igénybe.

Úgy tudom, most Ön éppen nyaral, ami az ascites-ben szenvedők számára finoman szólva sem magától értetődő lehetőség. Hogy telik a pihenés?

Megpróbálok teljes életet élni. Természetesen az alapbetegségem nagy korlátokat jelent ebben, de mindent megteszek azért, hogy az életem a korábbi medrében haladjon tovább. Jelenleg éppen a Mátrában nyaralok a családommal. Természetesen a nyaralás során nem végzek extrém sportokat, de rövid kirándulásokat teszünk a környéken, illetve alkalmam van pihenni, nagyokat aludni. Az Ewicare-ben úgy tájékoztattak, hogy a tartós katéterrel úszni is lehet, de én ezt egyelőre nem merem kipróbálni. Óvatos vagyok, nem szeretnék kockáztatni. Lehet, hogy ez túlzás a részemről, de e nélkül is nagyon elégedett vagyok azzal, amit az eszköz nyújt a számomra. A csapolásokat itt, a szállodában is meg tudom oldani, a folyadékgyülem leengedése ezért nem befolyásolja a családi nyaralást sem.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.