fbpixel

Gyakran ismételt kérdések

Egészségügyi beavatkozást megelőzően számtalan kérdés merül fel az emberben. Az alábbiakban összeszedtük és megválaszoltuk a hozzánk forduló páciensek leggyakrabban feltett kérdéseit.

A betegség végstádiumát sok kínzó tünet nehezíti. Ezeket azonban lehet kezelni, enyhíteni! „Nem beszélhetünk ugyanis szeretetteljes gondoskodásról és betegközpontú ellátásról, míg a beteg az elviselhetetlen fájdalmaktól (tünetektől) szenved.” (dr. Muszbek Katalin)
Súlyos panaszok esetén is igaz: lehetne másképp is! Keressen minket bizalommal!

A Jelenlegi járványhelyzetben pácienseinket maximum 1 fő kísérővel tudjuk fogadni. További kísérők csak a rendelőn kívül tartózkodhatnak. Kedves páciensünk! A rendelkezések mind az Ön védelmét célozzák. Szeretnénk zökkenőmentesen, biztonságosan ellátni a feladatunkat ebben a kritikus járványügyi helyzetben is. Az esetleges szigorítások mellett igyekszünk maximálisan kényelmes körülményeket biztosítani Önnek.

A beavatkozás után pácienseinket 1-2 órán keresztül megfigyelés alatt tartjuk, ha állapotuk stabil, ezt követően kísérővel hazaengedhetők.

A beavatkozás nem vesz igénybe többet fél óránál. A műtétet megelőző vizsgálattal, adminisztrációval, beavatkozást követő megfigyelési időszakkal együtt átlagosan egy páciens maximum 3 órát tölt a rendelőben.

Rendelőnk, a Budapest 2. kerületének központjában található, mindössze 350 méterre a Budagyöngye bevásárlóközponttól. Tömegközlekedéssel a Széll Kálmán tértől 56A és 61-es villamossal tud utazni a Budagyöngye megállóig.

Kérjük, mindenképpen hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját, TAJ-kártyáját (hogy kezelőorvosa a szükséges recepte(ke)t ki tudja állítani az ön számára), illetve hozza magával korábbi (nem nálunk készült) leleteit, amelyek az adott vizittel összefüggésben lehetnek. A korábban rendelőnkben kiadott vizsgálati eredményeket szakorvosaink saját egészségügyi nyilvántartó rendszerünkből elérhetik, ha a viziten szükség lenne rá, így azokat nem szükséges magával hoznia.

Vizsgálatát és a terápia megkezdését nagyban előmozdítja, ha első vizsgálatra érkezése előtt eljuttatja hozzánk friss laborvizsgálatának eredményeit, különös tekintettel a következőket: általános ion (Na,K, Ca), teljes vérkép, alvadológia és vesefunkciós értékek (kreatitin, karbamind), teljes májfunkció. Ezen kívül elengedhetetlen a rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját is elküldenie.

Javasoljuk, hogy csak kísérővel, és ha lehet, autóval utazzon haza.

A zavartalan pihenés érdekében egy szobában egy pácienst fogadunk, vagy kétágyas szobában, válaszfallal elválasztva a másik pácienstől.

Ehet könnyű ételeket, sőt kifejezetten kérjük, hogy ne éhgyomorral érkezzen! Fogyasszon bőven folyadékot.

Egy alkalommal – varratszedés céljából – van szükség kontroll vizsgálatra, de panasz vagy kérdés esetén bármikor fordulhat hozzánk. Kontrollvizsgálatai tartós katéter beültetését követően egy éven keresztül díjmentesek.

Igen, a katéter megfelelően bekötve, a vízhatlan zárófólia kötszerrel lefedve a víztől védve van, azonban a varratok eltávolításáig, illetve a gyógyulásig óvni kell a víztől a friss sebet.

A kontroll vizsgálatra, varratszedésre körübelül a beavatkozástól számított 14-21 napon kerül sor.

A katétert nem kell cserélni, addig maradhat beültetve a has/mellüregbe, amíg szükség van rá.

A katéter beültetését követően kapcsolatot tartunk önnel, rendszeresen ellenőrizzük, hogy milyen gyakorisággal és mennyi folyadékot csapol, és folyamatosan ellátjuk a folyadék-lebocsájtásához szükséges steril szettekkel. A csomagot postai úton juttatjuk el önhöz.

A katéter nem korlátozza mindennapi életvitelében, szabadabb élethez segíti. Használatával mozgásszabadsága megnő, és nem akadálya semmilyen bevásárlásnak, nyaralásnak. Utazhat repülővel is. Megfelelően bekötött katéterre bátran úszhat, ha állapota engedi.

Igen, nagyon fontos a steril, tiszta körülmények fenntartása a folyadék-csapolás során. A sértetlen szettek felbontásig megőrzik sterilitásukat.

Ha megszűnik a folyadék, és kezelőorvosa javasolja, a katéter eltávolítható.

Pácienseink részletes betanítást kapnak arról, hogy hogyan kell a folyadékot otthon lecsapolni. Otthoni gondozással kapcsolatban kérje egyedi ajánlatunkat!

A katéter egy vékony szilikoncső, éles tárgyaktól óvni kell. Amennyiben elvágná, vagy elszakítaná, azonnal jelezze kapcsolattartójának! Sűrűbb váladék ürülése eltömítheti a katétert. Ebben az esetben át kell azt mosni. Hasűri/mellűri folyadékgyülemének állagáról kollégánk rendszeresen kikérdezi, amennyiben bármilyen változást érez vagy lát, jelezze felénk.

A folyadék lecsapolásához szükséges szettek egyszer használatosak. Újra felhasználásuk szigorúan tilos, és életveszélyes.

A megtelt tasakot ill tartáyt ürítse a wc-be ezt követően dobja a háztartási hulladékokhoz.

Ha folyadék-lecsapolását követően az ascites/mellűri folyadékgyülem okozta panaszai nem szűnnek, esetleg tünetei erősödnek, kérjük, hogy haladéktalanul értesítsen bennünket. Ha sürgősségi ellátásra szorul, mindenképpen tájékoztassa rendelőnket, vagy a műtétet elvégző szakorvosát!

Hasűri/mellűri folyadékgyülemének színéről, textúrájáról kollégánk rendszeresen kikérdezi. Amennyiben bármilyen szokatlant érez vagy lát a folyadékon ill. a lecsapolás körülményén, esetleg változást érzékel állapotában, jelezze felénk.

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.