fbpixel

Mellűri folyadékgyülem

Mi is az a mellkasi folyadékgyülem?

A mellhártyalemezek között kevés sűrű folyadék található, amely biztosítja a tüdőt borító és a mellkasfalra belülről tapadó mellhártyalemez egymáson való elmozdulását. Ezt a folyadékot a savós mellhártyák termelik.

A mellhártya rétegei között gyulladás, tumor, vagy a mellkasi erek áteresztőképességének megváltozása következtében folyadék halmozódhat fel, ilyenkor beszélünk mellkasi folyadékgyülemről. Ez összetételében hasonlíthat a vérplazmához, lehet vér, nyirok, genny, lehetnek benne tumoros sejtek. A pleurális folyadékgyülem általában valamilyen alapbetegség következményeképpen keletkezik.

Kiváltó okok

A mellkasi folyadékgyülemnek számos lehetséges oka van: rekeszizom alatti tályog, gombás fertőzések, szívelégtelenség, szívsebészeti beavatkozások, rendellenes helyzetű etetőszonda vagy intravénás katéter, mellkassérülés, alacsony vérfehérje szint, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, tüdőembólia, reumatoid artritisz, szisztémás lupusz eritematózusz, tuberkulózis, daganat, májcirrózis.

Ascitessel is együtt járhat pleurális folyadékgyülem, mert a hasi folyadék a rekeszizom defectusain vagy a nyirokcsatornákon keresztül a pleuraűrbe jut; ezeknek a folyadékgyülemeknek 70%-a jobb oldali, 15-15%-a bal vagy kétoldali. Cirrhosis és ascites esetén a beteg 5%-ában észlelhető pleurális folyadék is.

mellűri folyadékgyülem
ewicare medical center

A betegség végstádiumát sok kínzó tünet nehezíti. Ezeket azonban lehet kezelni, enyhíteni! „Nem beszélhetünk ugyanis szeretetteljes gondoskodásról és betegközpontú ellátásról, míg a beteg az elviselhetetlen fájdalmaktól (tünetektől) szenved.” (dr. Muszbek Katalin)
Súlyos panaszok esetén is igaz: lehetne másképp is! Keressen minket bizalommal!

orvosi segítség

A mellűri folyadékgyülem okozta jellegzetes panaszok

A pleurális folyadékgyülem fajtájától és kiváltó okától független uralkodó tünete a szúró jellegű mellkasi fájdalom és a légzési nehezítettség. Ez a fájdalom változó mértékű lehet, és mértékét a légvétel, illetve a köhögés súlyosbítja. A felgyülemlett folyadék nagy mennyiséget is elérhet, ami az adott mellkasfél légcseréjét lehetetlenné teheti, illetve a mellkasi szerveket egyik oldalról a másikra áttolhatja.

Ez mindkét esetben erősen nehezíti a légzést. A fájdalmat a betegek általában a mellkasban érzik, de az ki is sugározhat a test más részeibe is. A betegekre jellemző lehet a láz, az elesettség, és mindenféle megterhelés kerülése a nehézlégzés miatt. Előfordul még étvágytalanság, ennek következtében súlyvesztés. A betegeknek rossz a közérzete, rossz az általános állapota.

Tartós megoldás mellűri folyadékgyülem kezelésére

ascites smegszüntetése
hasviz es tudoviz kezelese budapest

Kezelési lehetőségek

A mellűri folyadékgyülem mennyiségének csökkentésére adhatnak vízhajtó kezelést, illetve, ha szükség és lehetőség van rá, mellkascsapolást (thoracocentesis) végeznek. (Ha daganat okozza a folyadékgyülemet, előfordul, hogy az több rekeszben is megjelenik, ezért nem minden esetben van lehetőség még ultrahang vezérelten sem a lecsapolásra.) A csapolás (punctio) előtt fizikális vizsgálattal (kopogtatás), ultrahanggal, röntgennel beazonosítják a folyadék elhelyezkedésének pontos helyét. A mellkascsapolás alatt a beteg kicsit előrehajló, ülő helyzetben van. A bordák közé beadott injekcióval helyi érzéstelenítést alkalmaznak, ezt követően kerül sor egy fecskendővel vagy szívóval a folyadék kiszívására. A mellkascsapolás leggyakoribb szövődménye (kb. öt betegből egynél fordul elő), hogy a mellhártya két lemeze közé levegő kerül, s ellátást igénylő légmell (pneumothorax, PTX) alakul ki.

Hosszabb életkilátások mellett, ha azonban a mellkasi folyadékgyülem továbbra is kialakul, megoldást jelenthet a pleuraűr lezárása, a pleurodesis. Pleurodesisnek hívjuk magát az eredményt, azaz az elért állapotot és az az kiváltó folyamatot, a módszert is. A kémiai pleurodesis az egyéb kezelésre nem reagáló, nehézlégzést okozó hydrothorax kezelésére alkalmazott módszer, amelynek célja a pleuraűr megszüntetése, azaz a zsigeri és fali pleura összenövesztése. A mellkas csapolását követően a folyadékot leszívják és a tüdő teljes kitágulása után a pleuraűrbe gyulladást és hegesedést okozó (sclerotizáló) anyagot fecskendeznek.

Pleurodesisnél a mellkascsapolás szokásos szövődményein túl 1-2 százalékban előfordulhat súlyos légzési elégtelenség, pneumonitis, akut légúti distressz szindróma (ARDS), és távoli szervekben talkum-embólia, vagyis az eljárás nem veszélytelen.

Általános orvosi vélekedés, hogy a beteg legkevesebb 2-3 hónapos túlélési kilátása mellett mérlegelhető a plurodesis elvégzése a kockázatok, mellékhatások és költségek figyelembevételével. A pleurodesist csak olyan betegeknél érdemes elvégezni, akik vélhetően reagálnak majd az eljárásra, ugyanis a potenciálisan szóba jöhető betegek 30%-a mégis alkalmatlan az eljárásra. A pleurodesis rendszerint sikertelen maradhat hegesedések, adhéziók, obstruktív atelectáziás, endobronchiális daganatos betegek esetén vagy éppen, ha kiterjedt az intrapleurális tumortömeg.

Tartós megoldás: állandó katéter beültetése a mellüregbe

Az állandó mellkascsapolást váltja ki a mellűri folyadékgyülem tartós katéterrel történő lebocsájtása. Ennél az eljárásnál a rendszeres pungálást, az ezzel járó rendszeres fertőzés – kockázatot, a rendszeres kórházi beavatkozásokat kerüli el a beteg, aki egyetlen minimálisan invazív beavatkozást követően otthonában, saját maga tudja tüneteit enyhíteni, kontrollálni.

Röviden az eljárásról

A visszatérő mellűri folyadékgyülemmel küzdő páciens mellüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos tartállyal a beteg vagy hozzátartozója otthoni környezetben, saját magának tudja a folyadékot lecsapolni, saját maga tudja tüneteit kontrollálni, enyhítve ezzel kórházaink leterheltségét.
Maga a katéter egy vékony, puha szilikoncső, amely tartósan a hasüregben fekszik, nem kell cserélni. A katéterből kb. 10 cm látható, melynek végén a szelep – ha nem használjuk – bezárul.

Amikor a páciens érzi, hogy tünetei felerősödnek (pl.: nehezedik a légzése), csatlakoztatja a lecsapoláshoz szükséges tartályt, és a folyadék rövid idő alatt lefolyik. A páciens azonnal érezni fogja állapotának javulását. A tartályt – ha telítődött – le lehet választani a katéterről, amelyet kötszerrel rögzítünk a testhez, a ruházat alatt észrevétlenül és zavartalanul viselhető.

Az otthon elvégezhető folyadék-csapoláshoz szükséges steril kellékek egyszer használatosak, a betegnek minden alkalommal új szettet kell használnia. A folyadék lebocsájtásának lépéseit a pácienseknek megtanítjuk, különös tekintettel a higiénés szempontokra és a kötözésre.

Minden beteggel folyamatos kapcsolatot tartunk, hogy kontrolláljuk az alkalmanként lebocsájtott folyadék mennyiségét, és a páciens állapotát.

Visszatérő mellűri folyadékgyülem kínozza?

Kizárólag az ewiCare rendelőben elérhető terápia

Habár évekkel ezelőtt indult eljárás Magyarországon arra, hogy a terápia elérhető legyen állami intézményekben minden beteg számára, a folyadékgyülemek tartós katéterrel történő, otthoni kezelését jelenleg nem támogatja a magyar társadalombiztosítás, a terápia kizárólag magánrendelőnkben érhető el, magán finanszírozásban.

„ …meglepődtem, hogy ez az eljárás milyen alaposan dokumentált, bevett kezelési forma a világon, amit más országok központilag finanszíroznak. Innen nézve mi magyarok, egyelőre hátrányos helyzetben vagyunk, mert ezt a palliatív kezelési módot nem támogatja az egészségügy, ami szerintem érzéketlenségre vall és változtatni kellene ezen” -mondja egyik páciensünk hozzátartozója, Sz. Erzsébet.

„ A tartós katéter beültetése nem olcsó, még akkor sem, ha tulajdonképpen korlátlan ideig biztosítja az ewiCare a működtetését: a folyamatos eszközellátás és a későbbi konzultációs díjak is benne vannak a díjban. Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy így is köszönetet kell mondanunk azért, hogy ez a magánklinika behozta Magyarországra ezt az alig ismert, de „megfizethetetlen” megoldást. Olyan pluszt ad az ember életéhez, amit csak az érthet meg, aki ebbe a kiszolgáltatott és veszélyes helyzetbe kerül. Azt gondolom, mi nagyon szerencsések voltunk, hogy még azelőtt megtaláltuk ezt a lehetőséget, mielőtt az ascites súlyosabb tünetei jelentkeztek volna. Nem is merek rágondolni, milyen lehet hetente kórházba járni a szúrások miatt. ”

konzultáció
Ewicare beteg tájékoztatása kezelés előtt
konzultáció
konzultáció

Szolgáltatásunk bemutatása

A rekurrens mellkasi folyadékgyülemmel küzdő páciens számára komplex szolgáltatáscsomagot kínálunk. Lehetősége van a különböző tartalmú csomagok közül választania, melyek minden esetben professzionális megoldást nyújtanak tünetei kezelésére. A páciens mellüregébe előzetes konzultációt, vizsgálatot követően minimálisan invazív sebészeti beavatkozás keretén belül kerül beültetésre a tartós katéter, mely addig marad a mellüregben, ameddig szüksége van rá.

ewicare medical center

Első lépések: előzetes konzultáció

A beavatkozás előtt pácienseinknek nélkülözhetetlen egy előzetes konzultáción részt venniük. A kivizsgálás szerves része a beteg általános állapotának felmérése, ezen kívül a műtéti szövődmények kockázatának lehetőségét is alapos vizsgálattal tudjuk minimalizálni. Ennek egyik feltétele egy friss laboratóriumi lelet ellenőrzése. Az előzetes konzultáció további részét képezi az általános mellkasi ultrahang vizsgálat. Sikeres kivizsgálást követően akár azonnal elvégezhető a tartós katéter beültetése. A beavatkozást megelőzően a katéter beültetést végző szakorvos kollégánk minden esetben részletes tájékoztatást ad pácienseinknek a műtét lépéseiről ill. a kezelés esetleges kockázatairól, és mindig rendelkezésre áll kérdéseik megválaszolására.

ewicare medical center

A beavatkozás

A katéter műtéti úton történő beültetésével a panaszok azonnali enyhülését tapasztalják a páciensek. A beavatkozást követően a betegeinknek néhány órás megfigyelésre maradniuk kell rendelőnkben. A pihenőszobában eltöltött idő alatt a katéter otthoni, helyes használatával ismerkednek meg, különös tekintettel a higiénés szempontokra. Az otthoni lecsapolás lépései könnyen elsajátíthatók. 1997 óta több mint 300 000 esetben alkalmazták sikerrel az eljárást a világ számos országában, melynek köszönhetően a betegek otthon tudják mellűri folyadékgyülem okozta panaszaikat enyhíteni. A műtétet követően a páciens megismeri a katéterrendszer elemeit és maga is képessé válik a mellkasi folyadékgyülem lecsapolására otthoni környezetben. Javasoljuk betegeinknek, hogy hozzátartozójuk kísérje el őket a beavatkozásra, így többen megtanulhatják az otthoni használat lépéseit, és később otthon segítséget tudnak nyújtani a betegnek.

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Oktatás

Szintén a megfigyelési időszakban mutatjuk be részletesen az otthoni használathoz szükséges szettek tartalmát, a steril körülmények fenntartásának részleteit, a kötözés lépéseit. A katétert minden egyes csapolást követően új kötéssel kell rögzíteni, A kötszer fedi a katétert, a ruházat alatt észrevétlen marad, és nem hátráltatja a beteget a mindennapi tevékenységeiben. Távozás előtt betegeinket ellátjuk steril fogyóanyagokkal, illetve ismertetjük velük a későbbi kapcsolattartás menetét.

ewicare medical center

Ellátás a fogyóanyagokkal

Páciensünknek szigorúan adminisztrálnia kell a lecsapolások minden alkalmával. Fel kell jegyeznie a folyadék-leeresztés dátumát, a lecsapolt mennyiséget, illetve minden, a szokásostól eltérő körülményt. Mielőtt szettjei elfogynának, rendelőnket kell értesítenie, így el tudjuk látni további fogyóanyagokkal. Kollégáink minden alkalommal részletes tájékoztatást fognak kérni a korábbi csapolásokról. Mivel a lecsapoláshoz szükséges szett nem kapható a gyógyszertárakban vagy az egészségügyi központokban, kérjük, közvetlenül minket értesítsen. Az otthoni szetteket postán juttatjuk el a pácienshez, de személyesen is átvehető rendelőnkben.

ewicare medical center

Kontrollvizsgálat

Az általunk nyújtott terápia célja, hogy minimálisra csökkentse az orvos és beteg közötti találkozások számát. Pácienseink számára egyetlen kötelező kontrollvizsgálatot írunk elő, amire 2-3 héttel a műtét után kerül sor. Ez alkalommal ellenőrzi a beültetést végző orvos a sebeket, eltávolítja a varratot. Ezt követően kizárólag panasz esetén van szükség kontrollvizsgálatra.
ewicare medical center - felepules

Fókuszban a páciens

A hozzánk forduló páciens hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul. Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük.

Empátia, kényelem, szakértelem: fókuszban a páciens

A hozzánk forduló páciens hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb (sugárkezelés, kemoterápia) terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul.

Gyors megoldás sürgős esetben is

Rendelőnkben igyekszünk a súlyos állapotú betegek számára a lehető legrövidebb várakozási idővel rendelkezésre állni.

Szintén a páciens-orvos találkozások számát minimalizálni törekszünk azzal, hogy betegeinknek lehetősége van az előzetes konzultációt online kereteken belül elkezdeni. Ennek megfelelően e-mail-ben küldheti el naprakész orvosi leleteit, zárójelentéseit, rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, hogy kezelőorvosa elvégezhesse ezek kiértékelését előzetesen, és kizárhassa a lehetséges kontraindikációkat.

Fontos számunkra pácienseink biztonsága. Szigorú higiénés szabályok betartása mellett várjuk betegeinket, ugyanakkor tudjuk, mennyire fontos, hogy szeretteik velük tudjanak lenni a beavatkozás során. Így lehetőséget biztosítunk számukra, hogy akár több hozzátartozójuk is elkísérje őket rendelőnkbe.

Oktató videó

Az alábbi videóban részletesen bemutatjuk a katéter otthoni használatát.

Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük.

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.