fbpixel

Ascites és mellűri folyadékgyülem okozta panaszok enyhítésének lehetőségei

ewicare kezelokozpont

Az ewiCare medical centerben egyedülálló megoldást nyújtunk azoknak a súlyos betegeknek, akik visszatérő hasüregi vagy mellüregi folyadékgyülemmel küzdenek. A kizárólag nálunk elérhető eljárással lehetővé válik a tünetek otthoni enyhítése.

Hogyan alakul ki az ascites?

Az ascites, vagy más néven hasvízkór a hasüregben lévő kóros folyadékgyülem. Az ascites kialakulásának kockázatát növeli minden olyan betegség, amely májelégtenséggel jár. A hasüregi folyadék felhalmozódásához vezető egyéb betegségek lehetnek a szívelégtelenség, veseelégtelenség, illetve daganatos megbetegedések is eredményezhetik a hasvízkór kialakulását. A felhalmozódott folyadékot egy speciális orvosi eljárással, úgynevezett paracentézissel távolítják el.

Mennyi embert érint az ascites ma Magyarországon?

Erre vonatkozóan nem rendelkezünk pontos adatokkal, mert nem minden paracentézist dokumentálnak a járóbeteg ellátás során. Betegcsoportonként vannak adataink, például a petefészek daganatos betegek 33%-nál (2014-ben 1351 új beteget diagnosztizáltak) megjelenik az ascites.

Ascites története

Az ascites elnevezés a görög eredetű askos szóból származik, és szó szerinti fordításban táskát jelent. Az egyik leghíresebb páciens, aki paracentézis kezelést kapott Ludwig van Beethoven volt. Beethoven orvosa a következő leírást adta a betege halálos ágyánál 1827-ben:

“A felhalmozódott óriási mennyiségű víz azonnali enyhítést igényelt, és arra kényszerített, hogy elvégezzem a hasi csapolást, ezzel megakadályozzam a hirtelen feltörés veszélyét.” Beethoven szinte azonnal megkönnyebbült, és amikor meglátta a vízfolyást, felkiáltott, hogy a műtét közben Mózesre gondolt, aki botjával megütötte a sziklát, és ezzel vizet fakasztott. “

(Forrás: https://depts.washington.edu/physdx/liver/history.html)

Mellűri folyadékgyülem fogalma

A mellüregi folyadékgyülem, a mellhártyák között kórosan felszaporuló folyadék. A folyadékgyülem mennyisége vízhajtó kezeléssel csökkenthető, de sok esetben kerül sor mellkascsapolásra a panaszok azonnali enyhítése végett. A daganatos eredetű mellkasi folyadékgyülem gyakran csak helyileg ismételt folyadéklebocsájtással (thoracocentézis) kezelhető.

A magyarországi betegek számáról egészen pontos adat nem áll rendelkezésre. Egy 2014-es publikáció szerint a becslések alapján az Egyesült Államokban évente mintegy másfél millió ember kerül az egészségügyi ellátó rendszerbe mellűri folyadékgyülemmel. Hasonló előfordulási arányt feltételezve itthon 200 és 4600 közé tehető évente az olyan mellkasi folyadék előfordulása, amely hátterében daganatos betegség áll.

Magyarországon 2016-ban a thoracocentézisek esetszáma legalább 2292 volt, ami az előző évhez képest 22%-os növekedést jelentett. (az egészségbiztosító adatai alapján) Fontos kiemelni, hogy az esetszámok nem a betegek számát jelölik, mivel egy páciensnél többször is történhetett beavatkozás.

tudovizenyo, ascites kezeles Ewicarenel

Szolgáltatáscsomagok a páciens igényei szerint

Az ewiCare medical centerben elsősorban daganatos betegségekkel küzdő pánciensekkel foglalkozunk, de fordulnak hozzánk májcirrózisban szenvedő betegek is. Pácienseinknek lehetősége van különböző tartalmú komplex szolgáltatás csomagok közül választania, melyek minden esetben professzionális megoldást nyújtanak tünetei kezelésére. A csomagok közötti legfőbb különbség az, hogy az otthoni ellátásban mennyi segítséget kívánnak tőlünk igénybe venni.

Kiinduló szolgáltatáscsomagunk tartalmazza az otthoni lecsapolások elvégzéséhez nélkülözhetetlen tartós katéter beültetését, a helyszínen történő betanítást, a későbbi használathoz szükséges steril eszközök biztosítását, és a kontrollvizsgálatot.

Tartós katéter beültetése

A rendelőnkben elérhető terápia során tartós katétert ültetünk be a páciens mellüregébe illetve hasüregébe, amely a mellkasi vagy hasi folyadékgyülem levezetésére szolgál. A műtét utáni, pihenőszobában eltöltött időt az otthoni, helyes használat betanítására fordítjuk, mivel a katéter és a hozzá tartozó tasak összeillesztésének, majd a seb bekötözésének lépéseit el kell sajátítani a biztonságos alkalmazáshoz. A betanítás részeként azt is meg kell tanulnia a páciensnek, hogy szigorúan kontrollálja a folyadék-mennyiséget, amit alkalmanként lecsapolhat, és tudnia kell, hogy milyen gyakran végezhető a műveletsor. Azt követően, hogy a páciens átveszi az otthoni használathoz szükséges steril eszközöket, elhagyhatja a rendelőnket. Varratszedés céljából kell ismét felkeresnie bennünket.

Betegszállítás a jelenlegi járványhelyzetben

Tapasztalataink alapján bővítettük ki az alap szolgáltatáscsomagunkat olyan lehetőséggel, mellyel megkönnyítjük pácienseinknek a rendelőnkbe történő eljutást. A betegszállítást elsősorban olyan pácienseinkre gondolva tettük elérhetővé, akik tömegközlekedéssel, illetve vidékről érkeznének a rendelőnkbe, megnövelve ezzel a jelenlegi helyzetben a fertőzésveszélyük kockázatát. A beteg állapota, illetve a távolság a beteg otthona és rendelőnk között befolyásolja a szállítás módját, ezért minden esetben a legmegfelelőbb megoldás kiválasztására törekszünk.

Bármelyik csomagunkat is választja, a hozzánk forduló páciens egyéni igényeinek megfelelő, hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére. Missziónk, hogy az érintett betegeket teljesebb élethez segítsük.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.