Palliatív terápia az ascites és a mellűri folyadékgyülem enyhítéséért

hasviz utani felepules

A palliatív ellátás meghatározó szerepet játszik az orvostudományon belül. Gyakran összekeverik a hospice fogalmával, pedig jelentésük eltérő. A palliatív ellátás a súlyos betegségben szenvedők általános életminőségének javítását szolgálja, testi, lelki, érzelmi és társadalmi faktorokon keresztül. A palliatív terápia egyéni szükségleteken alapszik, így összetevő elemei betegenként eltérők lehetnek.

A palliatív ellátás definíciója

A WHO definíciója szerint a palliatív ellátás egy “olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő beteg és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést, a fájdalom, a pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és magas szintű kezelésével.”

“A palliatív ellátás céljai és elemei a WHO meghatározása alapján:   

  • csillapítja a fájdalmat és az egyéb kínzó tüneteket;
  • az életet tiszteli, a halált természetes folyamatnak tartja;
  • nem tesz semmit a halál megrövidítése és meghosszabbítása érdekében;
  • integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket;
  • támogató rendszert kínál, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen a halálig;
  • támogató rendszert kínál a család számára a betegség ideje alatt és a gyász időszakában;
  • csapat-munkát alkalmaz, amely a beteg és családja szükségleteire irányul, beleértve a gyász-tanácsadást, ha az javasolt;
  • kiemeli az életminőséget, ugyanakkor pozitívan viszonyul a betegség folyamatához.”

(Forrás:https://hospice.hu/docu/Palliativ-ellatas_egyetemi-jegyzet.pdf)

A palliatív ellátás lényege

Az átfogó palliatív terápia egyedisége, hogy magában foglalja a beteg szeretteinek és gondozóinak támogatását is. Az új, nemrégiben kialakult orvosi szakterület a betegségtől szenvedő páciens kényelmének biztosítására összpontosít, de a családtagok érzéseivel is kiemelten foglalkozik. A palliatív ellátás bármikor elérhető, súlyos és életveszélyes állapotban lévő betegek számára a betegség stádiumától függetlenül. Nincs összefüggésben a prognózissal vagy a várható életkorral. A beteg általános kényelmére fókuszál, beleértve érzelmi, testi és lelki jóllétét.

Kik biztosítják a palliatív ellátást?

Palliatív ellátás különböző egészségügyi szakterületeken dolgozók összehangolt munkájának eredménye: többek között szakorvosok, ápolók, szociális munkások, rehabilitációs szakemberek, gyógytornászok, étkezési tanácsadók, pszichológusok, lelkészek és önkéntesek. Minden esetben a beteg igényei határozzák meg, hogy mely szakembereket szükséges bevonni az ellátásba.

Fókuszban a beteg

A palliatív terápia teljes mértékben betegközpontú. Az életminőség javításához szükséges gondozási terv összeállítását megelőzi a beteg igényeinek és véleményének megismerése: hogy megismerjük, mi a legfontosabb számára. A családtagok bevonásával készül el az egyénre szabott gondozási vagy ellátási terv, amely egybecseng a beteg értékeivel és igényeivel. A palliatív kezelési terv segítséget és támogatást jelent a betegségek lefolyása során. Segít megérteni a kezelési lehetőségeket, megkönnyíti a kezelésekkel kapcsolatos döntések meghozatalát, beazonosítja a beteg lelki szükségleteit, valamint segít megbirkózni a betegséggel kapcsolatos érzésekkel, változásokkal és mellékhatások okozta nehézségekkel.

Mely betegségek esetén alkalmazható a palliatív ellátás?

A palliatív ellátás számos alapbetegség esetében felmerül mint potenciális terápiás lehetőség. Rák, demencia, AIDS, Alzheimer-kór, pangásos szívelégtelenség esetén a palliatív ellátás különösen eredményes lehet. Ezen betegségek tünetei és kezelései jelentősen befolyásolják a beteg életminőségét. A kemoterápia mellékhatásainak feldolgozása, a műtétek után elhúzódó gyógyulás lépéseinek nyomon követése, depresszió, betegség okozta szorongás, fájdalom és egyéb tünetek kezelése mind a palliatív ellátás hatásköréhez tartozik.

Holisztikus megközelítés

A palliatív ellátást úgy is emlegetik, mint az előrehaladott betegségben szenvedők holisztikus ellátását. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gondozás részeként az egészségügyi állapoton kívül egyéb, az életminőségre kiható kihívásokra is válaszol. A holisztikus megközelítés miatt válik fontossá a palliatív ellátás családtagokra történő kiterjesztése is. A hozzátartozókat a betegségről, annak kezeléséről gyógyszeradagolással kapcsolatos oktatásokkal támogatják. Olyan gyakorlati problémák megoldásában is segítő kezet kaphatnak, mint például a betegséghez kapcsolódó szakkifejezések értelmezése, eligazodás a jogi eljárások útvesztőiben vagy orvosi nyomtatványok kitöltésében. Emellett segítséget nyújt a hozzátartozóknak a betegszállításban, és más hétköznapi feladatokban is.

Visszatérő folyadékgyülem kezelése tartós-katéterrel, mint palliatív megoldás

Az ewiCare medical center hazánkban elsőként, egyedülállóként nyújt speciális terápiát az elsősorban daganatos betegségek következtében kialakuló folyadékgyülemmel küzdő páciensek számára. A visszatérő folyadékgyülem tartós-katéterrel történő kezelése olyan palliatív megoldás, amely nagymértékben javítja az érintett betegek életminőségét.

Új technológiával a teljesebb életért

A rendelőnkben elérhető terápia során egy tartós-katéter kerül beültetésre a páciens has- ill. mellüregébe. Ez teszi lehetővé, hogy otthon tudja az újra és újra felgyűlő folyadékot saját maga/hozzátartozója lebocsájtani. Pácienseink már a beültetést követően, azonnal pozitív változásokat tapasztalhatnak. A technológia, melynek köszönhetően rövid időn belül ismét teljesebb életet élhetnek, külföldön már régóta alkalmazott megoldás a visszatérő ascites és mellkasi folyadékgyülem kezelésében. A minimálisan invazív eljárás a páciensnek kevéssé megterhelő, és minimalizálja a fertőzés kockázatát.

A mellüregben, illetve hasüregben felhalmozódott folyadék olyan panaszokat okoz, amelyek megterhelik a páciens szervezetét. A nehézlégzés, köhögés fájdalmat okoz, a hányinger és a megnőtt haskörfogat pedig a fizikai aktivitást hátráltatják. A betegeket állapotuk érzelmileg is megviselheti. Ezzel szemben a tartós-katéter semmiben sem korlátozza a pácienst, használata nagyobb mobilitást tesz lehetővé.

Javuló állapot, szűnő panaszok, és alacsony szövődményráta

A tartós-katéter otthoni használata könnyen és gyorsan elsajátítható. Az egy alkalommal lebocsájtható folyadék maximális mértéke hasüregből 2 liter, mellüregből 1 liter. Egyszerre 2 liter hasüregi, és 1 liter mellüregi folyadék távolítható el, ami elegendő ahhoz, hogy a kínzó tünetek azonnal enyhüljenek, de közben ne terheljék meg túlságosan a szervezetet. Tartós-katéterrel történő folyadékgyülem-kezelésnek rendkívül alacsony a szövődményrátája, ami biztonságossá teszi otthoni használatát. A világot sújtó koronavírus-járvány miatt a fertőzésveszélyre mindenkinek különösen figyelnie kell. A beültetést követően pácienseink elkerülhetik a további kórházi kezeléseket, és ezzel a megfertőződés kockázatát is.

Ezzel az egyedülálló megoldással súlyos állapotú páciensek életminősége nagymértékben javul. Az eljárás kevésbé megterhelő mint a hagyományos kórházi ellátás. Eredményesen és hatékonyan segíti a pácienseket egy jobb életszínvonal elérésében, egyértelmű helye van a palliatív ellátásban.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!