fbpixel

Palliatív terápia az ascites és a mellűri folyadékgyülem enyhítéséért

hasviz utani felepules

A palliatív ellátás meghatározó szerepet játszik az orvostudományon belül. Gyakran összekeverik a hospice fogalmával, pedig jelentésük eltérő. A palliatív ellátás a súlyos betegségben szenvedők általános életminőségének javítását szolgálja, testi, lelki, érzelmi és társadalmi faktorokon keresztül. A palliatív terápia egyéni szükségleteken alapszik, így összetevő elemei betegenként eltérők lehetnek.

A palliatív ellátás definíciója

A WHO definíciója szerint a palliatív ellátás egy “olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő beteg és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést, a fájdalom, a pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és magas szintű kezelésével.”

“A palliatív ellátás céljai és elemei a WHO meghatározása alapján:   

  • csillapítja a fájdalmat és az egyéb kínzó tüneteket;
  • az életet tiszteli, a halált természetes folyamatnak tartja;
  • nem tesz semmit a halál megrövidítése és meghosszabbítása érdekében;
  • integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket;
  • támogató rendszert kínál, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen a halálig;
  • támogató rendszert kínál a család számára a betegség ideje alatt és a gyász időszakában;
  • csapat-munkát alkalmaz, amely a beteg és családja szükségleteire irányul, beleértve a gyász-tanácsadást, ha az javasolt;
  • kiemeli az életminőséget, ugyanakkor pozitívan viszonyul a betegség folyamatához.”

(Forrás:https://hospice.hu/docu/Palliativ-ellatas_egyetemi-jegyzet.pdf)

A palliatív ellátás lényege

Az átfogó palliatív terápia egyedisége, hogy magában foglalja a beteg szeretteinek és gondozóinak támogatását is. Az új, nemrégiben kialakult orvosi szakterület a betegségtől szenvedő páciens kényelmének biztosítására összpontosít, de a családtagok érzéseivel is kiemelten foglalkozik. A palliatív ellátás bármikor elérhető, súlyos és életveszélyes állapotban lévő betegek számára a betegség stádiumától függetlenül. Nincs összefüggésben a prognózissal vagy a várható életkorral. A beteg általános kényelmére fókuszál, beleértve érzelmi, testi és lelki jóllétét.

Kik biztosítják a palliatív ellátást?

Palliatív ellátás különböző egészségügyi szakterületeken dolgozók összehangolt munkájának eredménye: többek között szakorvosok, ápolók, szociális munkások, rehabilitációs szakemberek, gyógytornászok, étkezési tanácsadók, pszichológusok, lelkészek és önkéntesek. Minden esetben a beteg igényei határozzák meg, hogy mely szakembereket szükséges bevonni az ellátásba.

Fókuszban a beteg

A palliatív terápia teljes mértékben betegközpontú. Az életminőség javításához szükséges gondozási terv összeállítását megelőzi a beteg igényeinek és véleményének megismerése: hogy megismerjük, mi a legfontosabb számára. A családtagok bevonásával készül el az egyénre szabott gondozási vagy ellátási terv, amely egybecseng a beteg értékeivel és igényeivel. A palliatív kezelési terv segítséget és támogatást jelent a betegségek lefolyása során. Segít megérteni a kezelési lehetőségeket, megkönnyíti a kezelésekkel kapcsolatos döntések meghozatalát, beazonosítja a beteg lelki szükségleteit, valamint segít megbirkózni a betegséggel kapcsolatos érzésekkel, változásokkal és mellékhatások okozta nehézségekkel.

Mely betegségek esetén alkalmazható a palliatív ellátás?

A palliatív ellátás számos alapbetegség esetében felmerül mint potenciális terápiás lehetőség. Rák, demencia, AIDS, Alzheimer-kór, pangásos szívelégtelenség esetén a palliatív ellátás különösen eredményes lehet. Ezen betegségek tünetei és kezelései jelentősen befolyásolják a beteg életminőségét. A kemoterápia mellékhatásainak feldolgozása, a műtétek után elhúzódó gyógyulás lépéseinek nyomon követése, depresszió, betegség okozta szorongás, fájdalom és egyéb tünetek kezelése mind a palliatív ellátás hatásköréhez tartozik.

Holisztikus megközelítés

A palliatív ellátást úgy is emlegetik, mint az előrehaladott betegségben szenvedők holisztikus ellátását. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gondozás részeként az egészségügyi állapoton kívül egyéb, az életminőségre kiható kihívásokra is válaszol. A holisztikus megközelítés miatt válik fontossá a palliatív ellátás családtagokra történő kiterjesztése is. A hozzátartozókat a betegségről, annak kezeléséről gyógyszeradagolással kapcsolatos oktatásokkal támogatják. Olyan gyakorlati problémák megoldásában is segítő kezet kaphatnak, mint például a betegséghez kapcsolódó szakkifejezések értelmezése, eligazodás a jogi eljárások útvesztőiben vagy orvosi nyomtatványok kitöltésében. Emellett segítséget nyújt a hozzátartozóknak a betegszállításban, és más hétköznapi feladatokban is.

Visszatérő folyadékgyülem kezelése tartós-katéterrel, mint palliatív megoldás

Az ewiCare medical center hazánkban elsőként, egyedülállóként nyújt speciális terápiát az elsősorban daganatos betegségek következtében kialakuló folyadékgyülemmel küzdő páciensek számára. A visszatérő folyadékgyülem tartós-katéterrel történő kezelése olyan palliatív megoldás, amely nagymértékben javítja az érintett betegek életminőségét.

Új technológiával a teljesebb életért

A rendelőnkben elérhető terápia során egy tartós-katéter kerül beültetésre a páciens has- ill. mellüregébe. Ez teszi lehetővé, hogy otthon tudja az újra és újra felgyűlő folyadékot saját maga/hozzátartozója lebocsájtani. Pácienseink már a beültetést követően, azonnal pozitív változásokat tapasztalhatnak. A technológia, melynek köszönhetően rövid időn belül ismét teljesebb életet élhetnek, külföldön már régóta alkalmazott megoldás a visszatérő ascites és mellkasi folyadékgyülem kezelésében. A minimálisan invazív eljárás a páciensnek kevéssé megterhelő, és minimalizálja a fertőzés kockázatát.

A mellüregben, illetve hasüregben felhalmozódott folyadék olyan panaszokat okoz, amelyek megterhelik a páciens szervezetét. A nehézlégzés, köhögés fájdalmat okoz, a hányinger és a megnőtt haskörfogat pedig a fizikai aktivitást hátráltatják. A betegeket állapotuk érzelmileg is megviselheti. Ezzel szemben a tartós-katéter semmiben sem korlátozza a pácienst, használata nagyobb mobilitást tesz lehetővé.

Javuló állapot, szűnő panaszok, és alacsony szövődményráta

A tartós-katéter otthoni használata könnyen és gyorsan elsajátítható. Az egy alkalommal lebocsájtható folyadék maximális mértéke hasüregből 2 liter, mellüregből 1 liter. Egyszerre 2 liter hasüregi, és 1 liter mellüregi folyadék távolítható el, ami elegendő ahhoz, hogy a kínzó tünetek azonnal enyhüljenek, de közben ne terheljék meg túlságosan a szervezetet. Tartós-katéterrel történő folyadékgyülem-kezelésnek rendkívül alacsony a szövődményrátája, ami biztonságossá teszi otthoni használatát. A világot sújtó koronavírus-járvány miatt a fertőzésveszélyre mindenkinek különösen figyelnie kell. A beültetést követően pácienseink elkerülhetik a további kórházi kezeléseket, és ezzel a megfertőződés kockázatát is.

Ezzel az egyedülálló megoldással súlyos állapotú páciensek életminősége nagymértékben javul. Az eljárás kevésbé megterhelő mint a hagyományos kórházi ellátás. Eredményesen és hatékonyan segíti a pácienseket egy jobb életszínvonal elérésében, egyértelmű helye van a palliatív ellátásban.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.