fbpixel

Rosszindulatú ascites okozta tünetek enyhítése tartós-katéter segítségével

ewicare-medical-center-fanster

Az ewiCare medical centerhez elsősorban olyan daganatos betegségekkel küzdők fordulnak, akiket alapbetegségük kísérőjeként visszatérő ascites, vagy mellűri folyadék kínoz. Az ascites következtében a hasüregben, míg a mellkasi folyadékgyülem esetében a mellüregben halmozódik fel folyadék. Mind az ascitessel, mind a mellkasi folyadékkal kapcsolatban beszélhetünk jó- és rosszindulatú folyadékgyülemről.

A rosszindulatú ascites előfordulása

A rosszindulatú (malignus) ascites végstádiumú daganatos betegségek gyakori velejárója, mely a betegség előrehaladott állapotát jelzi. Egyes daganat-típusoknál, például petefészek-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy májdaganatoknál jellemzően magasabb az előfordulási aránya. Olyan kellemetlen tünetek sorát okozhatja, mint a hasfeszülés, légszomj, csökkent étvágy, fáradtság, émelygés, fájdalom, korlátozott mozgáskészség és fokozott végtagi ödéma.

A malignus ascites tipikus tünetei

Az általános tünetek mellett gyakori panaszok lehetnek még a rossz lehelet vagy étkezéskor a korai teltségérzés. Kimondottan hasi, emésztési panaszok közé hasfeszülés, puffadás érzése és kiterjedt hasi fájdalom sorolhatók.

Rákos megbetegedések következtében jelentkező ascites

A rákos betegségek következtében azért jelentkezik ascites, mert a hashártyán elszaporodhatnak a rákos sejtek, amelyek megakadályozhatják a folyadék hasüregből történő kiürülésének természetes folyamatát. A megnövekedett folyadékmennyiség a szabad hasüregben halmozódik fel. A daganatos folyamat következtében kialakuló ascites fehérjetartalma magas, így a fehérjehiány súlyosbíthatja a kialakult kellemetlen állapotot. Egyes rákos megbetegedések esetében az alapdaganat kemoterápiás, illetve műtéti úton történő kezelése az ascitest is képes szabályozni, megszüntetni.

megbízható orvos

Malignus ascites a palliatív ellátásban

A rosszindulatú ascites súlyosbodása együtt jár a beteg életminőségének romlásával. A tünetek progressziójával a beteg és a család dönthet palliatív ellátás mellett. A daganat eredetének, tumorbiológiájának, stádiumának ismerete, és a beteg kísérő betegségeinek gondos áttekintése után van lehetőség a megfelelő palliatív kezelési forma kiválasztására. Az alkalmazható hagyományos palliatív kezelések közé tartozik a vízhajtó kezelés, illetve a paracentézis.

Hagyományos kezelések

A rosszindulatú ascitest nehéz diuretikus, azaz vízhajtó gyógyszerekkel stabilizálni. Az ismételt paracentézis, vagyis a folyadékgyülem sorozatos kórházi lecsapolása, ideiglenesen enyhíti a tüneteket, de a panaszok idővel elkerülhetetlenül visszatérnek. A hasvízkór lecsapolásakor albuminpótlásban kell részesíteni a beteget a szövődmények megelőzése érdekében. A paracentézis tüneti kezelés, mely jelentős energiavesztéssel jár. Szövődményeként veseelégtelenség, vérmennyiség kóros csökkenése (hypovolaemia), mellűri folyadékképződés, légzési elégtelenség, köldök-hasfali sérv, hasűri tályog, bélösszenövések fordulhatnak elő.

Új megoldás az ascites kezelésére

Amennyiben a beteg állapota rendszeres hascsapolást igényel, megoldást jelenthet számára a hasüregbe ültetett tartós-katéter. A terápia lehetővé teszi a hasvízkór lebocsátását ismételt tűszúrások nélkül, a beteg otthonában. A kórházi kezelések megszűnhetnek, mivel a páciens saját maga végezheti el (hozzátartozója segítségével) a lecsapolásokat. Speciális terápiával a tünetek azonnal enyhülnek, amint elkezdődik a folyadék-leszívás. A beteg visszanyeri mozgásszabadságát, és más, kínzó tünetei is enyhülnek.

Tartós-katéter használatának pozitívumai

A tartós-katéterre épülő kezelés otthoni lecsapolásokkal, ezen keresztül pedig a tünetek megszüntetésével segíti a beteg életminőségének javulását, így a palliatív ellátás részét képezi. Az eljárás szövődményrátája alacsony, a fertőzés kockázata pedig minimális a katéter biztonsági szelepének köszönhetően, mely lezárja a katétert, így védve a szervezetet a baktériumoktól.

Az otthoni használattal a páciens – amikor érzi, hogy panaszai felerősödnek – saját maga tudja állapotát kontrollálni, tüneteit megszüntetni, elkerülve a kórházi kezeléseket, az ott várakozással eltöltött időt, a bent tartózkodás kellemetlenségeit.

A páciens állapota befolyásolja a folyadék-lebocsátások rendszerességét, de a terápia akár a napi szintű kezeléseket is lehetővé tesz. Az egyszerre maximálisan lebocsájtható két liter hasvíz nem jelent túlterhelést a beteg szervezete számára, szemben a kórházakban egyszerre leereszett nagy mennyiségű folyadékkal. Továbbá fontos, hogy az otthoni kezelések által elkerülhető a minden kórházi alkalommal fennálló COVID-19 fertőzésveszély.

A rosszindulatú ascites megnehezíti a betegek számára az evést, ivást, légzést és a mozgást. Terápiánkkal viszont hathatós segítséget kaphatnak a daganatos betegségekkel küzdők visszatérően jelentkező malignus ascitesük kezeléséhez.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.