Rosszindulatú ascites okozta tünetek enyhítése tartós-katéter segítségével

ewicare-medical-center-fanster

Az ewiCare medical centerhez elsősorban olyan daganatos betegségekkel küzdők fordulnak, akiket alapbetegségük kísérőjeként visszatérő ascites, vagy mellűri folyadék kínoz. Az ascites következtében a hasüregben, míg a mellkasi folyadékgyülem esetében a mellüregben halmozódik fel folyadék. Mind az ascitessel, mind a mellkasi folyadékkal kapcsolatban beszélhetünk jó- és rosszindulatú folyadékgyülemről.

A rosszindulatú ascites előfordulása

A rosszindulatú (malignus) ascites végstádiumú daganatos betegségek gyakori velejárója, mely a betegség előrehaladott állapotát jelzi. Egyes daganat-típusoknál, például petefészek-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, epehólyag- vagy májdaganatoknál jellemzően magasabb az előfordulási aránya. Olyan kellemetlen tünetek sorát okozhatja, mint a hasfeszülés, légszomj, csökkent étvágy, fáradtság, émelygés, fájdalom, korlátozott mozgáskészség és fokozott végtagi ödéma.

A malignus ascites tipikus tünetei

Az általános tünetek mellett gyakori panaszok lehetnek még a rossz lehelet vagy étkezéskor a korai teltségérzés. Kimondottan hasi, emésztési panaszok közé hasfeszülés, puffadás érzése és kiterjedt hasi fájdalom sorolhatók.

Rákos megbetegedések következtében jelentkező ascites

A rákos betegségek következtében azért jelentkezik ascites, mert a hashártyán elszaporodhatnak a rákos sejtek, amelyek megakadályozhatják a folyadék hasüregből történő kiürülésének természetes folyamatát. A megnövekedett folyadékmennyiség a szabad hasüregben halmozódik fel. A daganatos folyamat következtében kialakuló ascites fehérjetartalma magas, így a fehérjehiány súlyosbíthatja a kialakult kellemetlen állapotot. Egyes rákos megbetegedések esetében az alapdaganat kemoterápiás, illetve műtéti úton történő kezelése az ascitest is képes szabályozni, megszüntetni.

Malignus ascites a palliatív ellátásban

A rosszindulatú ascites súlyosbodása együtt jár a beteg életminőségének romlásával. A tünetek progressziójával a beteg és a család dönthet palliatív ellátás mellett. A daganat eredetének, tumorbiológiájának, stádiumának ismerete, és a beteg kísérő betegségeinek gondos áttekintése után van lehetőség a megfelelő palliatív kezelési forma kiválasztására. Az alkalmazható hagyományos palliatív kezelések közé tartozik a vízhajtó kezelés, illetve a paracentézis.

Hagyományos kezelések

A rosszindulatú ascitest nehéz diuretikus, azaz vízhajtó gyógyszerekkel stabilizálni. Az ismételt paracentézis, vagyis a folyadékgyülem sorozatos kórházi lecsapolása, ideiglenesen enyhíti a tüneteket, de a panaszok idővel elkerülhetetlenül visszatérnek. A hasvízkór lecsapolásakor albuminpótlásban kell részesíteni a beteget a szövődmények megelőzése érdekében. A paracentézis tüneti kezelés, mely jelentős energiavesztéssel jár. Szövődményeként veseelégtelenség, vérmennyiség kóros csökkenése (hypovolaemia), mellűri folyadékképződés, légzési elégtelenség, köldök-hasfali sérv, hasűri tályog, bélösszenövések fordulhatnak elő.

Új megoldás az ascites kezelésére

Amennyiben a beteg állapota rendszeres hascsapolást igényel, megoldást jelenthet számára a hasüregbe ültetett tartós-katéter. A terápia lehetővé teszi a hasvízkór lebocsátását ismételt tűszúrások nélkül, a beteg otthonában. A kórházi kezelések megszűnhetnek, mivel a páciens saját maga végezheti el (hozzátartozója segítségével) a lecsapolásokat. Speciális terápiával a tünetek azonnal enyhülnek, amint elkezdődik a folyadék-leszívás. A beteg visszanyeri mozgásszabadságát, és más, kínzó tünetei is enyhülnek.

Tartós-katéter használatának pozitívumai

A tartós-katéterre épülő kezelés otthoni lecsapolásokkal, ezen keresztül pedig a tünetek megszüntetésével segíti a beteg életminőségének javulását, így a palliatív ellátás részét képezi. Az eljárás szövődményrátája alacsony, a fertőzés kockázata pedig minimális a katéter biztonsági szelepének köszönhetően, mely lezárja a katétert, így védve a szervezetet a baktériumoktól.

Az otthoni használattal a páciens – amikor érzi, hogy panaszai felerősödnek – saját maga tudja állapotát kontrollálni, tüneteit megszüntetni, elkerülve a kórházi kezeléseket, az ott várakozással eltöltött időt, a bent tartózkodás kellemetlenségeit.

A páciens állapota befolyásolja a folyadék-lebocsátások rendszerességét, de a terápia akár a napi szintű kezeléseket is lehetővé tesz. Az egyszerre maximálisan lebocsájtható két liter hasvíz nem jelent túlterhelést a beteg szervezete számára, szemben a kórházakban egyszerre leereszett nagy mennyiségű folyadékkal. Továbbá fontos, hogy az otthoni kezelések által elkerülhető a minden kórházi alkalommal fennálló COVID-19 fertőzésveszély.

A rosszindulatú ascites megnehezíti a betegek számára az evést, ivást, légzést és a mozgást. Terápiánkkal viszont hathatós segítséget kaphatnak a daganatos betegségekkel küzdők visszatérően jelentkező malignus ascitesük kezeléséhez.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!