Mellűri folyadékgyülem? Tartós katéterrel a spontán pleurodézisért

kateter beultetes budapest

Pleurális effúzió és lehetséges okai

A mellhártya lemezei között jelen lévő, kóros mennyiségben felhalmozódott folyadékot mellkasi folyadékgyülemnek, vagy pleurális effúziónak nevezik. Pleurális folyadékgyülemnek számos lehetséges oka van, amelyek életkortól függetlenül bármikor előfordulhatnak. Ha ez a felhalmozódott folyadék genny, akkor gyulladás állhat a folyadékképződés hátterében, például tüdőgyulladás, tályog, vagy más szerv gyulladása. Sérülések következtében a folyadék véres lehet. Ha a folyadék vérplazmához hasonlít, akkor a mellkasi erek áteresztőképességének megváltozására lehet következtetni, amelyet áramütés, autoimmun betegség, krónikus májzsugorodás, vese- vagy szívelégtelenség válthat ki. Amennyiben a folyadékgyülem tumorsejteket tartalmaz, a folyadék újratermelődése daganatos betegségekre vezethető vissza.

Vannak azonban olyan alapbetegségek, amelyek kísérő tüneteként a folyadékgyülem rendszeresen visszatér, gyógyszeres kezelésre nem reagál.

tudovizenyo kezeles

A mellűri folyadékgyülemet kísérő tünetek

Mellüregben felhalmozódott folyadék szúró fájdalmat és nehézlégzést okoz, melyhez jellegzetes tünetként társulhat köhögés vagy légszomj. A fájdalom a legintenzívebben a mellkasban érezhető, de a hasba, karokba, nem ritkán a vállba is kisugározhat. Mértéke mély levegővételnél súlyosabb lehet. A légzés egyúttal kapkodó, gyors. Betegeknél előfordulhat láz, levertség, rossz közérzet. Jellemző az étvágytalanság is, ami nagyobb mértékű súlyvesztéshez vezethet.

Mellhártyák összetapasztása avagy pleurodézis

Ha túl sok folyadék van a mellkas fala és a tüdő között, a tüdő nem tud megfelelően kitágulni. Pleurodézissel megszűnik a mellhártyák közötti tér, eltűnik a hely, ahol a folyadék összegyűlhet. A beavatkozás lényege, hogy helyi érzéstelenítést követően bőrön át a mellkasba egy csövet vezetnek be. A csövön keresztül lebocsájtják a felhalmozódott folyadékot, és tartósan szívják, míg a folyadék mennyisége nem csökken a kívánt érték alá.

A talkum pleurodesis a pleurodézis egyik kémiai módszere, amely eljárás a pneumothorax megismétlődésének vagy az ismétlődő pleurális effúzió megelőzésére szolgál jóindulatú vagy rosszindulatú állapotokban. Ez magában foglalja a pleura parietális és zsigeri rétege közötti tapadási terület elérését. Ezen eljárás során szklerotizáció keretén belül leggyakrabban talkumot fecskendeznek be a mellhártyaűrbe, mellyel elérhető a két mellhártya összenövése. Ez az anyag steril gyulladást, hegesedést vált ki a mellhártyán, és a rétegek ezáltal összetapadnak. A pleura lemezek sikeres adhéziójának tágulásképes tüdő az előfeltétele. Néhány napos kórházi kezelés, mellkasi csövezés, és több órás rendszeres folyadék-leszívás után az eljárás befejezettnek tekinthető. A kórházi tartózkodás alatt készített folyamatos röntgenfelvételekkel követhető nyomon a beteg állapotának javulása.

Pleurodézis szövődményei és az eljárás szakorvosi véleménye

A pleurodézis lehetséges szövődményei láz, fertőzés, fájdalom a mellkascső behelyezése miatt, gennygyülem kialakulása a pleurális térben (empyema). A beavatkozással kapcsolatban a szakorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy az eljárással javul az életminőség, a folyadék nem termelődik és nem telítődik újra a mellkasban, de az alapbetegséget a módszer nem gyógyítja.

Tartós katéterrel a kórházi csapolások helyett

Egy idén februártól Magyarországon is elérhető technológia a rekurrens folyadékgyülemmel küzdő pácienseknek végleges megoldást nyújt arra, hogy tüneteiket otthon, saját kezűleg tudják megszüntetni. A rendszeres kórházi thoracocenteziseket felváltja a felgyülemlett mellűri folyadék tartós-katéterrel történő kezelése. Az eljárás során a páciens mellüregébe minimálisan invazív beavatkozás keretén belül tartós-katétert ültetnek be, amelyhez minden egyes otthoni lecsapoláskor steril vákuumos tartályt csatlakoztat a páciens, ezzel tudja a felgyűlt folyadékot saját maga lebocsájtani.

A művelet akár mindennap elvégezhető attól függően, hogy a páciens milyen gyakran észleli panaszait, esetenként akár 1 liter mellűri folyadék biztonságos otthoni leszívására kerülhet sor.

A katéter-használat előnyei

A katéter használatával a páciensek teljesebb életet élhetnek, javul a közérzetük, jobban reagálnak az alapbetegségüket érintő terápiákra is. A beültetéstől számított rövid időn belül a többször elvégzett lecsapolásoknak köszönhetően gyakran a folyadékképződés lassulni kezd. A lecsapolások rendszerességének változásával csökkenhet a felgyülemlett folyadék mennyisége, vagy akár meg is szűnhet. Ezt a jelenséget hívják spontán pleurodézisnek.

Tudományos vizsgálatok eredményei a spontán pleurodézisről

Spontán pleurodézissel kapcsolatban jelenleg kevés szakirodalom áll rendelkezésre. A témával kapcsolatos felmérések a jelenség előfordulását egy alapbetegséghez, vagy kezeléshez hozzákapcsolva igyekeznek feltérképezni. 2011 és 2016 között a londoni St Thomas Kórházban olyan betegek esetében figyelték meg a spontán pleurodézis gyakoriságának bekövetkezését, akiknél mellüregi katéter behelyezése malignus (rosszindulatú) pleurális effúzió miatt történt. A betegeket aszerint osztották két csoportba, hogy részesültek kemoterápiás kezelésben vagy sem.

A vizsgálatba 82 főt, 37 kemoterápiában részesülő, és 45 kemoterápián nem átesett pácienst vontak be. 28 férfi páciens és 54 női beteg szerepelt a megfigyelésben. A kemoterápiás csoportban spontán pleurodézis előfordulása 36 esetben történt, ami 70%-os aránynak felel meg. A nem kemoterápiás betegek körében 23 esetben fordult elő spontán pleurodézis, ami 51%-os eredményt jelent. Jelentős különbség abban mutatkozott, hogy hány nap telt el a spontán pleurodézis bekövetkeztéig. Kemoterápiás kezelésen átesett betegeknél 69 nap telt el, nem kemoterápiás betegeknél 24 nap.

(Forrás:https://erj.ersjournals.com/content/48/suppl_60/OA494)

Ez a vizsgálat is azt támasztja alá, hogy katéter-behelyezésen átesett betegek közel fele spontán pleurodézist tapasztal meg a beültetést követő 30-60 napon belül.

Spontán pleurodézis esetén a páciensek arra lesznek figyelmesek, hogy elmaradnak korábbról ismert, életüket megkeserítő panaszaik, lecsapoláskor nem ürül folyadék a mellüregükből. Ultrahang- és röntgen vizsgálat igazolja, hogy nem található folyadék a mellkasukban. Annak ellenére, hogy a spontán pleurodézis biológiája egyelőre kevéssé ismert, az ewiCare rendelő páciensei között is hasonló arányban fordul elő, mint a fent említett tanulmány eredményei mutatják. Nagy megkönnyebbülés ez a betegnek, számunkra pedig öröm, hogy terápiánk eléri célját.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!