fbpixel

Karácsony az ascites és mellkasi folyadékgyülem kórházi kezelései nélkül

karacsony az ascites es tudovizenyo korhazi kezelesei nelkul

Közeleg a karácsony, az év legszebb ünnepe. Azonban az ünnephez kapcsolódó családi hagyományok elveszíthetik igazi hangulatukat, ha saját, vagy szerettünk egészsége miatti aggodalommal telnek ezek a napok. Akiknek a környezetében súlyos betegséggel küzdő személy él, az ünnepek még nehezebbek lehetnek, mint a hétköznapok.

Karácsony, amikor súlyos beteg van a családban

Mindenkinek van elképzelése a tökéletes karácsonyról, ahol minden a szeretetről, egymásra figyelésről, törődésről szól. Van, akinek már az ünnepi készülődést is beárnyékolják és megnehezítik a betegségéhez kapcsolódó panaszai. A mellüregben vagy hasüregben felhalmozódó folyadékgyülem olyan kellemetlen tüneteket okozhat, mint a nehézlégzés, a légszomj vagy a hányinger. Minél több a folyadékmennyiség, a tünetek annál erősebben jelentkeznek, és annál jobban hátráltatják a beteget mindennapokban.

Hasüregi és mellüregi folyadékgyülem eltávolítása

Amennyiben a vízhajtó kezelés sikertelennek bizonyul, a hasüregben felhalmozódott kóros folyadékmennyiséget, és a mellüregben jelen lévő, folyamatosan felgyűlő folyadékgyülemet lecsapolásokkal kell eltávolítani a testből. A művelet rendszeres ismétléseket igényel, mivel mind a hasűri, mind a mellűri folyadék újra felszaporodik.

Speciális terápia az év minden időszakában

Az ewiCare medical centerben speciális terápiával állunk a hozzánk forduló, elsősorban daganatos betegségekkel küzdők rendelkezésére az év minden időszakában. Az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítjük hozzá, hogy az ünnepek ne a panaszokról szóljanak. Terápiánk során a beteg has- ill. mellüregébe egy tartós-katéter kerül beültetésre, ezután a beteg képes lesz saját otthonában a has- vagy mellüregi folyadék lecsapolására kórházi kezelések helyett.

A katéter-behelyezésre egy minimálisan invazív eljárás keretén belül kerül sor, amely egy néhány perces művelet és csak minimális fájdalommal jár. Az azonnal megszűnő panaszok feledtetni tudják a beültetéssel járó esetleges kellemetlenségeket, a sorozatos otthoni lecsapolások pedig igazolják a terápia hatékonyságát.

A tartós-katéter használatának előnyei az ünnepek idején

Egy súlyos betegség megjelenése új szokások kialakítását kényszerítheti ki. Idén a COVID-19 járvány miatt még nagyobb aggodalom tölti el azokat a családokat, ahol súlyos betegségben szenvedő él. Különösen figyelniük kell a fertőzés kockázatának elkerülésére, mivel szeretteik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. Tartós-katéterünk használatával a betegeknek ki sem kell mozdulniuk otthonaikból az ünnepek idején a lecsapolások végett. Azon sem kell aggódniuk, hogy a kórházban elvégzik-e számukra a beavatkozást, mivel a katéter-rendszernek köszönhetően biztonságos az otthoni folyadék-lebocsátás akár minden nap.

Betegségekkel egész évben

A karácsony a szeretet ünnepe, de sajnos a betegségek ilyenkor is velünk lehetnek. Ennek ellenére a súlyos betegségben szenvedők igyekszenek elterelni a figyelmüket nehézségeikről, és amennyire lehetséges kivenni a részüket az ünnepi készülődésből. Ahogyan Szalay Valéria, korábbi páciensünk is fogalmazott:

“Az ünnepek nekünk is ünnepek, csak sajnos a betegségeink nem ismerik a naptárat és nem pihennek. Az év jelentős részében uralják az életünket, de a karácsonyi időszak más. Ilyenkor a készülődés, a várakozás kiszakít bennünket a megszokott napi rutintevékenységekből, amelyek jobbára betegségünkhöz, gondozásunkhoz, gyógyszereink biztosításához kapcsolódnak. A karácsonyt mi is várjuk.”

Ajándékok helyett közös idő

A családi összejövetelek ebben az évben valószínűleg korlátozva lesznek az idős és beteg emberek védelme érdekében, de a családtagok karácsonyi hagyományokkal szűkebb körben is meghitté tehetik a szentestét és az azt követő néhány napot. Drága ajándékok helyett közös idő, bensőséges pillanatok, szeretetteljes beszélgetések válhatnak fontossá. A türelem, kedvesség, közös díszítés, illetve az, hogy a beteg saját tempójában végezheti a feladatait, pihenhet, ha arra van szüksége, és nem minden a betegsége körül forog, mind-mind hozzájárulnak a karácsony békés megünnepléséhez.

“Ha megértik a szeretteink, hogy ilyenkor nem akarjuk, hogy minden a betegségünkről szóljon, azzal teszik a legjobbat számunkra, az a legszebb ajándék nekünk. Nem akarunk teher lenni senkinek se, de néha szükségünk van a segítségükre, a türelmükre. Szeretet ünnepén egyszerűen csak együtt lenni jó!” – zárta Szalay Valéria karácsonyhoz kapcsolódó gondolatait.

Bár a betegséggel élők karácsonykor se feledkezhetnek meg teljesen az állapotukról, otthonaikban végezhető kezeléssel megkönnyíthető számukra ez az időszak. Az ewiCare medical center terápiájával a beteg otthonában kap segítséget ascites vagy mellűri folyadékgyülem okozta tüneteinek enyhítéséhez, hogy békésen teljenek az ünnepek. A kórházi kezelések időtartamát felváltják a családdal együtt töltött közös percek, órák, melyek az ünnepek igazi értékeivé válnak.

Meghitt, szeretetben gazdag karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves páciensünknek és szeretteiknek!

ewiCare medical center

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!