fbpixel

Ascites és mellűri folyadékgyülem otthoni kezelésének lehetősége Magyarországon

melluri folyadekgyulem gyogyitas

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek az egészségügyben, nagymértékű orvostechnikai fejlődésnek lehetünk tanúi. Az innováció nem kerüli el szerencsére az egészségügy ágazatát sem. Új diagnosztizálási módszerek és terápiás technológiák jönnek létre, melyek egyre inkább megfelelnek a XXI. századi modern gyógyítás kihívásainak. Modernizációval olyan bonyolultnak tűnő műveletek válnak akár otthoni körülmények között is elvégezhetővé, amelyek korábban csakis kórházi ellátás keretén belül valósultak meg.

Új technológiával a felhalmozódott folyadék otthoni eltávolításáért

A fejlődés olyan egészségügyi ellátásokat is érint, mint a has- és mellkascsapolás. Külföldön már bevett gyakorlat, hogy tartós katétert ültetnek a páciens has- illetve mellüregébe a testben felhalmozódott folyadék eltávolítása érdekében. Magyarországon a technológia új, eddig nem, vagy csak korlátozottan volt elérhető. Az általunk biztosított eljárás során a terápia alapját képező egyszer használatos katéter beültetése után a páciensek saját otthonukban képesek kezelni a testükben visszatérően felhalmozódó folyadékgyülemet.

Folyadékgyülemeket kísérő panaszok

Az ascites és mellűri folyadékgyülem számos betegséget kísérhetnek, és olyan kellemetlen panaszokat okozhatnak, mint nehézlégzés, fulladás, hányinger, vagy étvágytalanság. Minél több a folyadék a tüdőben vagy a hasüregben, a tünetek annál erősebben jelentkeznek és ilyenkor a legkisebb fizikai mozgás is szinte lehetetlenné válik. Mivel az ascites és a mellűri folyadékgyülem újra termelődik, így a tünetek enyhítése csak ideiglenesen oldható meg.

folyadékgyülem kezelése

A rendszeres beavatkozások miatti kórházi tartózkodás megterhelést jelent a páciensek számára. Az utazást sok esetben valamelyik kísérőtünet nehezíti, nem beszélve a fertőzésveszélyről a jelenlegi járványhelyzetben. Terápiánkkal viszont ki sem kell mozdulnia otthonából a páciensnek. A műtét után, a betanítás során minden információt megkap, ami biztonságossá teszi az otthoni folyadék-lecsapolást számára.

Páciensek műtét utáni visszajelzései

Természetes emberi reakció orvosi beavatkozások előtti szorongás és félelem. Egyfelől a műtéthez és gyógyuláshoz kapcsolódó fájdalom, másfelől az otthoni használat miatt merül fel aggodalom a hozzánk forduló betegekben. Pácienseink visszajelzése viszont az, hogy a katéter beültetése minimális fájdalommal jár, az otthoni használat könnyen és gyorsan elsajátítható.

Tanácsok a biztonságos otthoni használathoz

Minden otthoni, egyszer használatos szetthez tartozik használati útmutató, amit a folyadéklevezetés előtt érdemes figyelmesen átolvasni. A csomag kesztyűket, alkoholos tisztítófolyadékot, gézlapot, szelepsapkát, vákuumos tartályt és habkötszer alátétet is tartalmaz. A felgyülemlett folyadék lecsapolásának első lépése az alapos kézmosás. Tiszta, steril környezetben lehet megkezdeni a folyamatot, melyhez elő kell készíteni a szett összes elemét. Ügyelni kell arra, hogy a kiegészítők ne kerüljenek kapcsolatba, ne érintkezzenek más eszközökkel, hogy kizárjuk a sérülés kockázatát. Nyugodt légkörben, a folyadék mennyiségétől függően a páciens akár 10 perc alatt elvégezheti a folyadék levezetését.

orvosi ellátás

A katéter a beteg hasüregében/ mellüregében helyezkedik el, néhány centiméteres szakasza a testen kívül található, az ennek végén elhelyezkedő szelephez lehet csatlakoztatni a vákuumos tartályt. Ez a szelep a folyadék lebocsájtása után, és a tartály/tasak leválasztását követően lezár, kizárva ezzel a fertőzés lehetőségét. A vákuumos tartály könnyen csatlakoztatható és biztonságosan tárolja a lecsapolt folyadékot. A kezelőorvos által javasolt időközönként kell a műveletsort elvégezni. Pácienseinknek szigorúan előírjuk, hogy minden alkalommal jegyezzék fel a lecsapolt folyadék mennyiségét.

Tartós katéterrel a mindennapokban

A katéter használata semmiben sem akadályozza a pácienst. A bőrre helyezett habkötszernek köszönhetően szinte alig lehet érezni a jelenlétét. Ha megfelelően van rögzítve, nem zavarja a mindennapi tevékenységek elvégzését. A lecsapolást előre lehet tervezni, beilleszthető a napirendbe, segíti a beteget, hogy életvitele visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.