fbpixel
ewicare-medical-center-dr-olah

Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei 2023

În cazul apariției bolilor și simptomelor, primul pas în stabilirea diagnosticului este prescrierea unor analize de laborator de către medicul curant. O analiză de laborator dezvăluie prezența unei boli, evidențiind unele raporturi specifice, sau, în anumite cazuri, ajută în excluderea bolii. În afară de acestea servește la divulgarea unor factori de risc ale bolilor, respectiv la evaluarea eficienței terapiilor.

Înainte de intervențiile medicale este necesară efectuarea unor analize specifice de control, în conformitate cu terapia vizată. Dr. OLÁH Gergely, medic specialist în chirurgie generală ne-a explicat detaliile cele mai importante despre consultația care are loc înainte de implantarea unui cateter permanent, respectiv despre analizele verificate pe parcursul consultației. 

Tratarea acumulării recurente de lichid în cavitatea abdominală cu ajutorul unui cateter permanent necesită o singură intervenție minim invazivă, pe parursul căreia se implantează un cateter permanent în cavitatea abdominală a bolnavului. Înainte de intervenție are loc o consultație – o evaluare preliminară. Pentru această examinare pacientul interesat va pregăti rezultatele unor analize recente (nu mai vechi de două săptămâni). Pe baza analizelor, medicamentelor administrate, rezultatelor investigațiilor anterioare se poate stabili cu exactitate dacă pacientul este apt pentru implantarea cateterului în cavitatea abdominală, respectiv dacă, în caz contrar, intervenția trebuie eventual amânată. 

Partea integrantă a examinării preliminare este evaluarea stării generale a bolnavului, respectiv minimalizarea riscurilor de complicații care pot apărea în timpul intervenției. În acest scop avem nevoie de următoarele: hemoleucogramă completă, test de coagulare, ionogramă, analiza funcțiilor renale și hepatice, lista medicamentelor administrate, istoricul medical, analiza lichidului de ascită. 

Hemoleucogramă completă pentru tratarea ascitei 

Verificarea hemoleucogramei este sursa primară în evaluarea stării noastre generale. Cu ajutorul ei se investighează hematopoieza (formarea celulelor sanguine), globulele roșii (hemoglobină, hematocrit), globulele albe, trombocitele, funcțille renale și hepatice. Furnizează informații care sunt indispensabile mai ales înaintea intervențiilor. O hemoleucogramă reușită se efectuează pe nemâncate. Globulele roșii gestionează transportul gazelor sanguine, iar hemoglobinele transportul oxigenului în sânge. Valoarea hematocritului arată nivelul capacității de transport a oxigenului în sânge. Valoarea mai mică sau mai mare față de nivelul normal poate indica anemie, lipsă de vitamine, afecțiune pulmonară, deshidratare, afecțiune cardiacă, leucemie. Globulele albe au rol în protejarea organismului și în combaterea infecțiilor. Valoarea mică sau mare ajută în descoperirea cauzelor infecțiilor (bacterii, virusuri sau alți paraziți). 

Trombocitele au rol decisiv în coagularea sângelui. Dacă valoarea este mică, se poate suspecta îmbolnăvirea măduvei osoase sau mărirea splinei, respectiv trebuie luat în calcul riscul de hemoragie crescută. În cazul unei valori mari se pot forma cheaguri de sânge. 

În afara afecțiunii de bază acumularea de lichid în cavitatea abdominală afectează în măsură semnificativă condițiile de viață ale bolnavului, respectiv starea organismului său, iar valorile hemoleucogramei reflectă aceste schimbări. Înainte de implantarea cateterului permanent este așadar necesară examinarea temeinică a datelor hemoleucogramei complete. 

Ce este hemoleucograma completă? 

Hemoleucograma completă poate semnala existența unei inflamații active în organism, respectiv arată cantitatea totală a sângelui. Sub o anumită valoare (în cazul unei anemii periculoase) intervenția nu se poate efectua. 

Analizele de coagulare 

Procesul de coagulare a sângelui are ca scop inhibarea pierderii suplimentare de sânge. În cazul unor tulburări de coagulare apare hemofilie, sau, în caz contrar, coagulare excesivă. Coagularea necesită albumină, dar în cazul hemofiliei albumina nu este disponibilă în cantitatea necesară, în consecință formarea cheagurilor de sânge care ar inhiba acest proces, va eșua. Cu ajutorul analizelor de sânge se verifică coagulabilitatea sângelui și funcționarea sistemului enzimatic care reglează coagularea. 

Terapia noastră presupune realizarea unei intervenții, pentru care este necesară evaluarea rezultatelor testului de coagulare adus sau trimis de pacient în cadrul consultației electronice, împreună cu rezultatele altor investigații. 

Dr. OLÁH Gergely definește astfel această valoare: 

Testul de coagulare este o evaluare a sistemului de coagulare a sângelui. Apariția unor mici sângerări pe parcursul implantării cateterului este inevitabilă. Aceste sângerări se opresc de la sine în cazul unei coagulări potrivite, însă o valoare abnormală necesită rezolvarea problemei înainte de intervenție. 

Examinarea valorilor funcției hepatice 

Verificarea funcției hepatice se efectuează, de asemenea, cu ajutorul unor analize de sânge. Ficatul este responsabil pentru detoxifierea organismului și pentru funcționarea netulburată a proceselor metabolice. Produce colesterin și amidon, depozitează vitamine, ajută la descompunerea substanțelor toxice, deci funcționarea normală a ficatului este esențială pentru organism. Analiza probelor de sânge prin metode de laborator arată modificările, îmbolnăvirile ficatului, acestea fiind evidențiate de nivelul de albumină, bilirubină, fosfatază alcalină, alanin aminotransferază și gama-glutamiltransferază. Dacă aceste valori sunt mici sau mari, se poate presupune inflamație hepatică, ciroză hepatică, inflamația pancreasului, mononucleoză, afecțiuni tumorale, lipsă de vitamine, icter, blocarea căilor biliare, hipotiroidism. Tulburările hepatice se pot arăta și cu ajutorul analizelor enzimelor. 

Funcția hepatică oferă informații despre starea ficatului, care se află în relație cu factorii de coagulare produși de ficat, echilibrul fluidelor corporale, respectiv starea generală a organismului. 

hasviz utani felepules

Analiza ionogramei și valorilor funcției renale 

Scopul verificării funcțiilor renale este evitarea deteriorării ireversibile a rinichilor. Astfel semnele afecțiunilor renale  se pot identifica într-un stadiu timpuriu. Pentru testele de laborator se recoltează probe de sânge și urină. Primul semn al afecțiunii renale este prezența constantă a albuminei în urină. Pe baza probei de sânge se scrutează creatinina serică, ceea ce indică funcționarea rinichilor. Cu ajutorul acestei valori se poate calcula rata filtrării glomerulare (RFG), ceea ce oferă o imagine cuprinzătoare despre funcțiile renale. Scăderea valorii indică o funcționare renală din ce în ce mai slabă, iar sub un nivel critic trebuie lansat de îndată un proces de înlocuire a rinichiului. 

Importanța echilibrului ionilor și fluidelor 

Echilibrul ionilor și fluidelor este indispensabil pentru funcționarea organismului uman. Ionii sunt substanțe minerale (de ex. potasiu, calciu, sodiu), care au sarcină electrică. Dacă pierdem minerale și nu le înlocuim, performanța noastră fizică scade. Un adult are nevoie de 2-3 litri de lichid pe zi. Dar cum afectează ascita echilibrul ionic al organismului? 

Medicul nostru specialist ne avertizează că acumularea de lichid în abdomen poate perturba echilibrul ionic al organismului. Dacă organismul nu primește cantitate suficientă de lichid, sau balanța fluidelor este perturbată din altă cauză, poate apărea starea de deshidratare, care are următoarele simptome: amețeală, durere de cap, oboseală, piele palidă, iar în situații mai grave greață, vărsături, scăderea tensiunii, aritmie cardiacă. Prin inducerea unei cantități potrivite de lichid circulația sângelui, stabilitatea tensiunii, alimentarea cu oxigen a organimsului va fi asigurată. 

Lista medicamentelor, antecedente medicale, analiza lichidului 

Pentru obținerea unui diagnostic, este esențială cunoașterea bolilor anterioare, respectiv verificarea listei medicamentelor luate cu regularitate pentru tratarea bolii de bază. Este foarte important ca pacientul să furnizeze informații despre eventuala alergie la unele medicamente, antecedentele bolii, respectiv despre medicamentele luate cu regularitate. În cazul pacienților noștri tratamentul poate fi accelerat, dacă există un diagnostic pentru confirmarea ascitei care nu răspunde la alte tratamente.  

Este important să știm dacă pacientului i se administrează medicamente care inhibă efectuarea intervenției (de ex. anticoagulant), respectiv să avem o perspectivă amplă asupra antecedentelor medicale, investigațiilor, cauzelor apariției și dezvoltării ascitei, sursei simptomelor. Pe baza acestora putem decide dacă bolnavul este apt pentru intervenție. 

În cazul în care rezultatele analizelor de laborator și starea pacientului permit efectuarea intervenției, cateterul permanent va fi implantat, folosind o procedură minim invazivă. Prin terapia noastră, care este unică în Europa de Est, oferim ajutor pacienților care se confruntă cu acumularea recurentă a ascitei să-și controleze la domiciliu simptomele, și să trăiască din nou o viață mai completă. 

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.