fbpixel

O soluție permanentă și definitivă pentru
tratarea la domiciliu a efuziunilor recurente

„Az élet minősége és maga az élet nem elválaszthatók egymástól. A palliáció igenis életmentés. Nővérem több fronton harcol, és a palliatív terápia abban segítette őt, hogy az egyik fronton győzedelmeskedni tudjon, ami által több energiája maradt a kemoterápiás harcra. A nővérem mindennapi élete gyökeresen megváltozott.”

T. Etelka

Egyik páciensünk hozzátartozójának szavai ezek. A családtagé, aki végig kíséri a beteget annak küzdelmén, támogatást nyújt, aggódik, segít, ha tud. Meghallgat, amikor arra van szükség, tanácsot ad, ha kérik. Elkísér, megvár, felsegít, betakar.

Retenția anormală de lichide în organism – numită ascită sau efuziune pleurală, în funcție de locul în care se acumulează – poate să apară în urma mai multor boli de bază.

Care sunt aceste două simptome și ce poate sta la baza apariției lor?

Ascita se dezvoltă în principal pe baza bolilor de ficat. Acumularea de lichid în abdomen nu este boala în sine, ci un simptom, o consecință.

Efuziunea pleurală este, de asemenea, o consecință a unei boli subiacente.

Există o cantitate mică de lichid dens între plăce pleurale, ceea ce face ca plăcile pleurale care acoperă plămânii și aderă la peretele toracic din interior să deplaseze unul deasupra celuilalt. Acest lichid este produs de membranele pleurale seroase.

Inflamația între straturile pleurei, tumorile sau modificările permeabilității vaselor toracice pot provoca acumularea de lichid, ceea ce se numește efuziune pleurală. Ea poate avea o compoziție similară cu plasma, poate conține sânge, limfă, puroi, celule tumorale.

Plângeri tipice

În abdomen se pot acumula până la câțiva litri de lichid. Ascita poate provoca simptome sau poate rămâne asimptomatică în funcție de cantitatea sa. Atâta timp cât cantitatea este mică – un decilitru sau doi –, lichidul nu cauzează plângeri și poate fi detectat cel mult prin ultrasunete. Cu cât însă cantitatea de lichid devine mai mare, cu atât mai mult se agravează simptomele, printre care se numără bombarea abdomenului, distensia abdominală, pierderea poftei de mâncare și senzația de plenitudine gastrică, pe lângă simptomele provocate de cauza sau boala de bază. Peretele abdominal se extinde, pielea se subțiază, iar buricul se aplatizează sau se umflă. Ascita de lungă durată și de cantitate mai semnificativă provoacă adesea hernie abdominală – în special la locurile cu predilecție naturală sau la locurile de intervenție chirurgicală abdominală anterioară – și, în unele cazuri, incontinență. Dificultățile de respirație apar în principal în poziția culcat, deoarece diafragma, care este esențială pentru respirație, este presată de lichidul abdominal, astfel încât odihna într-o poziție semi-staționară poate fi o ușurare pentru pacient, până când lichidul care cauzează problema este îndepărtat prin puncție abdominală. (Respirația dificilă poate fi cauzată și de acumularea de lichid în plămâni.)

Mai ales deasupra herniei ombilicale, pielea se subțiază și se adâncește adesea, fiind posibilă și o ruptură spontană. Simptomele clinice pot fi complicate de simptome ale bolii de bază. Boala malignă poate fi însoțită de o pierdere semnificativă în greutate, icter sau chiar febră. De asemenea, poate dezvolta insuficiență renală, sindrom hepatopulmonar sau efuziune pleurală cu dispnee.

În plus față de ecografie, se prelevează de obicei o probă de lichid abdominal pentru teste citologice și bacteriologice, pentru a verifica dacă există celule tumorale sau semne de infecție în urină, care pot justifica, de exemplu, utilizarea de antibiotice. Atunci când se prelevează proba, după dezinfectare și anestezie, se introduce un ac prin peretele abdominal pentru a avea acces la lichid.

Simptomul predominant al efuziunii pleurale, indiferent de tip sau de cauză, este durerea toracică acută și probleme de respiraţie. Această durere poate varia în intensitate și este agravată de respirație sau tuse. Lichidul acumulat poate atinge volume mari, ceea ce poate face imposibil schimbul de aer în zona toracică afectată sau poate deplasa organele toracice de pe o parte pe alta. În ambele cazuri, acest lucru face respirația foarte dificilă. Durerea este de obicei resimțită în piept, dar poate iradia și în alte părți ale corpului. La bolnavi pot apărea febră, leșin și, din cauza dispneei, evitarea efortului fizic. Poate apărea, de asemenea, pierderea poftei de mâncare și, în consecință, scăderea în greutate. Pacienții se simt rău și au o stare generală proastă.

Preturi si mai multe informatii

Scop: ameliorarea simptomelor
sau tratarea efuziunii

Tratamentul efuziunilor recurente este simptomatic, adică este destinat să reducă simptomele.

În cazurile ușoare de ascită, diureticele și dieta pot fi suficiente. Cei mai importanți doi piloni ai dietei sunt conținutul scăzut de sare și bogăția proteică. De asemenea, este posibil să fie nevoie de reducerea aportul zilnic de lichide, dacă acest lucru este justificat. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, se poate recurge la puncție abdominală. Aceasta se face într-un mod similar cu prelevarea de probe, descrisă mai sus, dar cu deosebirea că, în cazul puncției abdominale de diagnosticare se elimină o cantitate mică de lichid, în timp ce puncția terapeutică presupune aspirarea a până la 2-10 litri de ascită, pentru ameliorarea simptomelor (în acest caz, se administrează și un supliment proteic intravenos, cel mai adesea sub formă de albumină, prin perfuzie). Eficacitatea unei puncției abdominale este doar temporară: dacă cauza de bază nu este tratată, lichidul se regenerează.

Așadar, ascita în sine nu poate fi vindecată, dar producția anormală de lichid poate fi încetinită dacă boala de bază (cauza) poate fi controlată, de exemplu, prin tratarea peritonitei sau prin reducerea dimensiunii și a numărului de focare metastatice pe peritoneu.

De asemenea, poate fi administrat un tratament diuretic pentru a reduce efuziunea toracică sau, dacă este necesar și posibil, se poate face o toracocenteză. (În cazul în care efuziunea este cauzată de o tumoare, aceasta poate apărea în mai multe compartimente, astfel încât, chiar și cu ghidaj ecografic, nu este întotdeauna posibilă drenarea efuziunii.) Înainte de puncție, locația exactă a lichidului este identificată prin examinare fizică (percuție), ecografie sau radiografie. În timpul puncției toracice, pacientul se află într-o poziție așezată, ușor înclinată în față. Anestezia locală este administrată printr-o injecție intercostală, urmată de aspirarea lichidului o seringă sau un dispozitiv de aspirație. Cea mai frecventă complicație a puncției toracice (la aproximativ unul din cinci pacienți) este aerul prins între cele două plăci ale pleurei, rezultând în așa-numitul piept de aer (pneumotorax, PTX), care necesită tratament.

Cu o speranță de viață mai lungă, dacă efuziunea pleurală persistă, închiderea spațiului pleural (pleurodeza) poate fi o soluție. Pleurodeza este denumirea dată rezultatului în sine, adică stării atinse și, de asemenea, procesului, metodei. Pleurodeza chimică este o metodă de tratare a hidrotoracelui care nu răspunde la alte tratamente și care provoacă dispnee, cu scopul de a elimina spațiul pleural, adică de a reuni pleura viscerală și pleura parietală. După puncția toracică, lichidul este drenat și, după ce plămânul este complet dilatat, în spațiul pleural se injectează o substanță care provoacă inflamație și cicatrizare (sclerotizantă).

Pe lângă complicațiile obișnuite ale puncțiilor toracice, 1-2% dintre pacienții care sunt supuși pleurodezei pot prezenta insuficiență respiratorie severă, pneumonită, sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS) și embolie cu talc în organe îndepărtate, ceea ce înseamnă că procedura nu este lipsită de riscuri.

Opinia medicală generală este că plurodeza poate fi luată în considerare cu o perspectivă de supraviețuire a pacientului de cel puțin 2-3 luni, luând în considerare riscurile, efectele secundare și costurile. Pleurodeza merită efectuată numai la pacienții care sunt susceptibili de a răspunde la această procedură, deoarece 30% dintre pacienții potențial eligibili sunt nepotriviți. Pleurodeza poate eșua, de obicei, la pacienții cu cicatrici, aderențe, atelectazie obstructivă, tumori endobronșice sau chiar și atunci când există o masă tumorală intrapleurală extinsă.

Suferiți de retenții recurente de lichide?

Soluția permanentă: drenaj de lichid cu un cateter plasat în abdomen sau în cavitatea toracică

Puncțiile abdominale sau toracice descrise mai sus pot fi substituite cu tratamentul efuziunii pleurale cu un cateter permanent. Procedura permite pacientului să evite internarea cu regularitate pentru tratament, puncáiile repetate și riscul permanent de infecție, printr-o singură intervenție minim invazivă. După implantarea unui cateter permanent, pacientul își poate ameliora și controla simptomele în confortul propriei case.

Pe scurt despre procedură

Cateterul permanent se introduce în abdomenul sau în cavitatea toracică a pacientlui cu efuziune recurentă și, cu ajutorul rezervorului de vid conectabil, pacientul sau aparținătorul acestuia poate să dreneze singur lichidul la domiciliu și să își controleze singur simptomele, reducând astfel și suprasolicitarea spitalelor noastre.

Cateterul în sine este un tub de silicon subțire și moale, care se află permanent în abdomen și nu trebuie schimbat. Partea vizibilă a cateterului este de aproximativ 10 cm, la capătul căreia se închide valva atunci când cateterul nu este utilizat.

Atunci când pacientul simte că simptomele sale se agravează (de exemplu, respirația devine dificilă), conectează rezervorul de drenaj și lichidul se scurge în scurt timp. Pacientul va simți imediat o îmbunătățire a stării sale. Recipientul, odată umplut, poate fi detașat de cateter, care este fixat pe corp cu un bandaj și poate fi purtat sub haine, fără a fi observat și fără a fi deranjant.

Materialele sterile pentru drenajul de lichide la domiciliu sunt de unică folosință, pacientul trebuind să folosească un set nou de fiecare dată. Pacienții trebuie instruiți cu privire la pașii de drenare a lichidului, acordând o atenție deosebită igienei și bandajării.

Se menține un contact permanent cu fiecare pacient pentru a monitoriza cantitatea de lichid și starea pacientului.

Prezentarea pas cu pas a serviciului nostru

Oferim un pachet complex de servicii pentru pacienții cu ascită sau efuziune pleurală recurentă. Puteți alege dintr-o gamă de pachete care, în fiecare caz, oferă o soluție profesională pentru tratarea simptomelor dumneavoastră. Cateterul permanent este implantat în abdomenul, respectiv în cavitatea toracică a pacientului după o consultație și o examinare preliminară, printr-o procedură chirurgicală minim invazivă, și rămâne în abdomen/cavitatea toracică atâta timp cât pacientul are nevoie de el.

Primii pași: consultația preliminară

Înainte de procedură, este esențial ca pacienții noștri să aibă parte de o consultație preliminară. O parte integrantă a examinării este evaluarea stării generale a pacientului. O examinare amănunțită poate, de asemenea, minimiza riscul de complicații chirurgicale. Una dintre condiții este verificarea unui test de laborator recent. O examinare generală cu ultrasunete face, de asemenea, parte din consultația preliminară. După o examinare reușită, cateterul permanent poate fi implantat imediat.
Înainte de procedură, echipa noastră specializată în implantarea cateterelor oferă întotdeauna pacienților noștri informații detaliate cu privire la etapele operației și la posibilele riscuri ale tratamentului și este întotdeauna disponibilă pentru a răspunde la orice întrebare.

Intervenția

Pacienții cărora li se implantează chirurgical un cateter simt o ameliorare imediată a simptomelor. După intervenție, pacienții trebuie să rămână în clinica noastră timp de câteva ore pentru observație. În timpul petrecut în camera de odihnă, se familiarizează cu utilizarea corectă a cateterului la domiciliu, acordând o atenție deosebită igienei.
Pașii pentru drenajul la domiciliu sunt ușor de învățat. Din 1997, procedura a fost utilizată cu succes în peste 300.000 de cazuri în țări din întreaga lume, permițând pacienților să își amelioreze simptomele de efuziune la domiciliu.

După intervenția chirurgicală, pacientul se familiarizează cu elementele sistemului de cateter și devine capabil să își dreneze lichidul abdominal sau toracic la domiciliu.
Le recomandăm pacienților noștri să fie însoțiți de aparținători la procedură, astfel încât mai mulți dintre ei să poată învăța pașii de utilizare la domiciliu și să ajute pacientul acasă mai târziu.

Educarea pacienților

De asemenea, în perioada de observație, prezentăm în detaliu conținutul seturilor pentru uzul la domiciliu, detaliile de menținere a condițiilor sterile și etapele de bandajare. Cateterul trebuie fixat cu un bandaj nou după fiecare puncție. Bandajul acoperă cateterul, rămâne nedetectat sub îmbrăcăminte și nu împiedică pacientul în activitățile sale zilnice.
Înainte de a pleca, pacienții primesc consumabile sterile și sunt informați cu privire la procedura de contact ulterior.
Távozás előtt betegeinket ellátjuk steril fogyóanyagokkal, illetve ismertetjük velük a későbbi kapcsolattartás menetét.

Aprovizionarea cu consumabile

Pacientul nostru trebuie să țină o evidență strictă a drenajelor cu fiecare ocazie. Trebuie să noteze data drenări lichidului, cantitatea drenată și orice circumstanțe neobișnuite.
Înainte ca seturile să se epuizeze, trebuie să ne anunțe la cabinetul nostru, astfel încât să îi putem furniza consumabile suplimentare. Colegii noștri vor cere întotdeauna informații detaliate despre drenajele anterioare. Deoarece setul de drenaj nu este disponibil în farmacii sau centrele de sănătate, vă rugăm să ne contactați direct pe noi. Seturile pentru acasă sunt trimise pacientului prin poștă sau pot fi ridicate personal de la cabinetul nostru.

Examinarea de control

Terapia pe care o oferim are ca scop reducerea la minimum a numărului de întâlniri între medic și pacient. Prescriem un singur control obligatoriu pentru pacienții noștri, care are loc la 2-3 săptămâni după operație. Cu acest prilej, medicul implantator verifică rănile și îndepărtează sutura. Ulterior, examinarea de control este necesară doar dacă pacientul are plângeri.

Pacientul în focus

Pacientul care apelează la noi primește un ajutor eficient, reducând la minimum numărul de proceduri riscante. Mobilitatea sa crește, iar faptul de a fi tratat într-un mediu sigur, la domiciliu, are un impact pozitiv asupra stării sale și îl face mai receptiv și la alte terapii. Pacientul poate scăpa imediat de simptome, iar calitatea vieții sale se îmbunătățește semnificativ.
Misiunea noastră este de a ajuta grupul de pacienți afectați să trăiască o viață cât mai completă.

Contact

Așteptăm apelul dumneavoastră în zilele lucrătoare între orele 09:00 și 16:00! Puteți solicita un callback completând formularul de contact de pe site-ul nostru, iar colegii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!

Contact telefonic: +40 (31) 2298448

Asteriscul (*) indică câmpurile obligatorii.

Aveți nevoie de ajutor?

Lăsați-ne numărul dumneavoastră de telefon și vă vom suna în curând!

© 2021 ewiCare medical center. Toate drepturile rezervate