fbpixel

O soluție permanentă și definitivă pentru
tratarea efuziunilor recurente la domiciliu

„Az élet minősége és maga az élet nem elválaszthatók egymástól. A palliáció igenis életmentés. Nővérem több fronton harcol, és a palliatív terápia abban segítette őt, hogy az egyik fronton győzedelmeskedni tudjon, ami által több energiája maradt a kemoterápiás harcra. A nővérem mindennapi élete gyökeresen megváltozott.”

T. Etelka

Egyik páciensünk hozzátartozójának szavai ezek. A családtagé, aki végig kíséri a beteget annak küzdelmén, támogatást nyújt, aggódik, segít, ha tud. Meghallgat, amikor arra van szükség, tanácsot ad, ha kérik. Elkísér, megvár, felsegít, betakar.

Retenția anormală de lichide în organism – numită ascită sau efuziune pleurală, în funcție de locul în care se acumulează – poate să apară în urma mai multor boli de bază.

Cele două simptome și cauzele posibile

Ascita se dezvoltă în principal pe baza bolilor de ficat. Acumularea de lichid în abdomen nu este boala în sine, ci un simptom, o consecință.

Efuziunea pleurală este, de asemenea, o consecință a unei boli subiacente.

Există o cantitate mică de lichid dens între plăcile pleurale, ceea ce asigură deplasarea acestora între ele (a plăcilor care acoperă plămânii, respectiv a peretelui toracic la care acestea aderă din interior). Lichidul este produs de membranele pleurale seroase.

Inflamația între straturile pleurei, tumorile sau modificările permeabilității vaselor toracice pot provoca acumularea de lichid, ceea ce se numește efuziune pleurală. Ea poate avea o compoziție similară cu plasma, poate conține sânge, limfă, puroi, celule tumorale. Efuziunea pleurală apare în cazul în care există deja o boală de bază.

ewicare katéterrendszer működése
ewicare katéterrendszer működése
ewiCare Medical Center

Semne și simptome tipice

În abdomen se pot acumula chiar și câțiva litri de lichid. Ascita poate provoca simptome sau poate rămâne asimptomatică în funcție de cantitatea lichidului. Cantitatea mică de lichid – un decilitru sau doi – nu cauzează probleme și poate fi detectată doar prin ultrasunete. Cu cât însă cantitatea de lichid crește, cu atât mai mult se agravează simptomele: distensia abdominală, pierderea apetitului, senzația de plenitudine sau de abdomen întărit – toate acestea pe lângă simptomele provocate de cauza sau boala de bază. Peretele abdominal se extinde, pielea se subțiază, iar buricul se aplatizează sau se umflă. Ascita de lungă durată și de cantitate mai semnificativă provoacă adesea hernie abdominală – în special prin zonele de predilecție sau ale intervenției chirurgicale abdominale anterioare – și, în unele cazuri, incontinență. Dificultățile de respirație apar mai ales în poziția culcat, deoarece diafragma, fiind esențială pentru respirație, este presată de lichidul abdominal, astfel încât odihna într-o poziție înclinată poate însemna o ușurare pentru pacient, până când lichidul care cauzează problema este îndepărtat prin puncție abdominală. (Respirația dificilă poate fi cauzată și de acumularea de lichid în plămâni.)

Pielea se subțiază și pot apărea răni pe suprafața ei, mai ales deasupra herniei ombilicale, fiind posibilă și o ruptură spontană. Simptomele bolii de bază pot complica simptomele clinice. Boala malignă poate fi însoțită de o pierdere semnificativă în greutate, icter sau chiar febră. De asemenea, poate dezvolta insuficiență renală, sindrom hepatopulmonar sau efuziune pleurală cu dispnee.

Pe lângă examinarea ecografică, se recoltează de obicei o probă de lichid abdominal în scopul unor teste citologice și bacteriologice, pentru a verifica dacă există celule tumorale sau semne de infecție, care pot justifica, de exemplu, utilizarea de antibiotice. În cadrul colectării probei, după dezinfectare și anestezie, se introduce un ac prin peretele abdominal pentru a avea acces la lichid.

Simptomele predominante ale efuziunii pleurale, indiferent de tip sau de cauză, sunt durerea toracică acută și problemele de respiraţie. Această durere are intensitate variabilă și este agravată de respirație sau tuse. Lichidul se poate acumula în cantități mari, ceea ce poate inhiba schimbul de aer în zona toracică afectată sau poate deplasa organele toracice. Respirația este foarte dificilă În ambele cazuri. Durerea este de obicei resimțită în piept, dar poate iradia și spre alte părți ale corpului. Bolnavii pot suferi de febră, stare de slăbiciune, și din cauza dispneei evită efortul fizic. Poate apărea, de asemenea, pierderea apetitului și, în consecință, scăderea greutății. Pacienții au o stare generală de rău.

tüdővizenyőben szenvedő páciens
tüdővizenyőben szenvedő páciens
tüdővizenyőben szenvedő páciens

Prețuri și mai multe informații

páciens folyadékcsapolás közben
páciens folyadékcsapolás közben
páciens folyadékcsapolás közben
páciens folyadékcsapolás közben

Scop: ameliorarea simptomelor
sau tratarea efuziunii

Tratamentul efuziunilor recurente este simptomatic, adică este destinat să reducă simptomele.

În cazurile ușoare de ascită, diureticele și dieta pot fi suficiente. Cei doi piloni importanți ai dietei sunt conținutul scăzut de sare și bogăția de proteine. De asemenea, în cazuri justificate, poate fi nevoie de reducerea consumului zilnic de lichide. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, se poate recurge la puncție abdominală. Aceasta se face într-un mod similar cu recoltarea de probă descrisă mai sus, dar, spre deosebire de eliminarea unei cantități mici de lichid în cazul puncției abdominale diagnostice, puncția terapeutică presupune drenarea a până la 2-10 litri de ascită pentru ameliorarea simptomelor (în acest caz se administrează, prin perfuzie, și un supliment de proteine, cel mai des sub formă de albumină). Eficiența unei puncții abdominale este doar temporară: dacă rămâne neschimbată cauza primară a bolii, lichidul se acumulează din nou.

Așadar, ascita în sine nu poate fi vindecată, însă producția anormală de lichide se reduce, dacă controlarea bolii de bază se face cu succes, de exemplu, prin tratarea peritonitei sau prin reducerea dimensiunii și a numărului focarelor metastatice pe peritoneu.

De asemenea, poate fi administrat un tratament diuretic pentru a reduce efuziunea toracică sau, dacă este necesar și posibil, se face o toracocenteză. (Dacă efuziunea se produce din cauza unei tumori, aceasta poate apărea în mai multe compartimente, în acest caz nu este posibilă drenarea efuziunii nici cu ghidaj ecografic.) Înainte de puncție, locația exactă a lichidului este identificată prin examinare fizică (percuție), ecografică sau radiografică. În timpul puncției toracice, pacientul se află într-o poziție așezată, ușor înclinată în față. Anestezia locală este administrată printr-o injecție intercostală, urmată de drenarea lichidului cu o seringă sau cu un dispozitiv de drenaj. Cea mai frecventă complicație a puncției toracice (la aproximativ unul din cinci pacienți) este aerul pătruns între cele două plăci ale pleurei, rezultatul fiind afecțiunea cunoscută sub denumirea de plămâni colabați (pneumotorax, PTX), ceea ce necesită tratament.

Dacă efuziunea pleurală persistă, închiderea spațiului pleural (pleurodeza) poate fi o soluție pentru șansa unei vieți mai lungi. Pleurodeza este denumirea rezultatului în sine, a condiției atinse și, de asemenea, a metodei utilizate. Pleurodeza chimică este o metodă de tratare a hidrotoracelui, complicație care nu răspunde la alte tratamente și care provoacă dispnee. Metoda are scopul de a elimina spațiul pleural, adică de a reuni pleura viscerală și pleura parietală. După puncția toracică, lichidul este drenat și, după ce plămânul este complet dilatat, în spațiul pleural se injectează o substanță care provoacă inflamație și cicatrizare (substanță sclerotizantă).

Pe lângă complicațiile obișnuite ale puncțiilor toracice, 1-2% dintre pacienții supuși pleurodezei pot prezenta insuficiență respiratorie severă, pneumonită, sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS) și embolie cu talc în organe îndepărtate, ceea ce înseamnă că procedura nu este lipsită de riscuri.

Opinia medicală generală este că pleurodeza poate fi luată în considerare doar dacă șansa de supraviețuire a pacientului este de cel puțin două-trei luni, având în vedere și riscurile, efectele secundare, respectiv costurile. Pleurodeza este recomandabilă numai pacienților susceptibili de a răspunde la această procedură, deoarece 30% dintre pacienții potențial eligibili sunt nepotriviți. Pleurodeza poate eșua, de obicei, în cazul pacienților cu cicatrici, aderențe, atelectazie obstructivă, tumori endobronșice sau dacă există o masă tumorală intrapleurală extinsă.

Suferiți de retenții recurente de lichide?

Soluția permanentă: drenaj de lichid cu un cateter plasat în cavitatea abdominală sau toracică

Tratamentul efuziunii pleurale cu ajutorul unui cateter permanent poate substitui puncțiile abdominale sau toracice prezentate mai sus. Procedura permite pacientului să evite internarea cu regularitate pentru tratament, puncțiile repetate și riscul permanent de infecție, printr-o singură intervenție minim invazivă. După implantarea unui cateter permanent, pacientul își poate ameliora și controla simptomele în confortul domiciliului.

Pe scurt despre procedură

Cateterul este un tub de silicon subțire și moale, se află în mod permanent în abdomen sau în torace și nu trebuie schimbat. Partea vizibilă a cateterului are o lungime de aproximativ 10 cm, având la capăt o supapă care se închide când cateterul nu este utilizat.

Dacă simptomele se agraveză (de exemplu, respirația devine dificilă), pacientul conectează rezervorul de drenaj, iar lichidul se va scurge în scurt timp. Pacientul va simți o îmbunătățire imediată a stării sale. Recipientul, odată umplut, poate fi detașat de cateter, care este fixat pe corp cu un bandaj și poate fi purtat sub haine, fără a fi observat și fără a fi deranjant.

Materialele sterile pentru drenajul de lichide la domiciliu sunt de unică folosință, pacientul va folosi un set nou de fiecare dată. Bolnaviii vor fi instruiți cu privire la pașii de drenare a lichidului, acordând o atenție deosebită igienei și bandajării.

Se menține un contact permanent cu fiecare pacient pentru a monitoriza cantitatea de lichid și starea bolnavului.

ügyfélfogadás az ewiCare Medical Centerben
betegfogadás az ewiCare Medical Centerben
Beavatkozás előtti konzultáció
Beavatkozás előtti konzultáció
Tartós katéter beültetése
Tartós katéter beültetése
betegfogadás az ewiCare Medical Centerben

Prezentarea pas cu pas a serviciului nostru

Oferim un pachet complex de servicii pentru pacienții cu ascită sau efuziune pleurală recurentă. Bolnavii pot alege dintr-o gamă de pachete care oferă o soluție profesională pentru tratarea simptomelor. După o consultație și o examinare preliminară, cateterul permanent este implantat în abdomenul, respectiv în cavitatea toracică a pacientului, printr-o procedură chirurgicală minim invazivă, și rămâne în cavitatea abdominală sau toracică pentru timpul necesar.

ewicare Medical Center

Primii pași: consultația preliminară

Înainte de procedură, este esențial ca pacienții noștri să aibă parte de o consultație preliminară. Partea integrantă a examinării este evaluarea stării generale a pacientului. Examinarea amănunțită poate, de asemenea, minimaliza riscul complicațiilor chirurgicale. Una dintre condiții este verificarea unei analize recente de laborator. O examinare generală cu ultrasunete face, de asemenea, parte din consultația preliminară. După o examinare reușită, cateterul permanent poate fi implantat imediat. Înainte de procedură medicul specialist oferă întotdeauna pacienților noștri informații detaliate cu privire la etapele operației și la posibilele riscuri ale tratamentului și stă la dispoziția bolnavului pentru a răspunde la orice întrebare.

ewicare Medical Center

Intervenția

Pacienții cărora li se implantează un cateter simt o ameliorare imediată a simptomelor. După intervenție, pacienții rămân la cabinetul nostru timp de câteva ore pentru supraveghere. Pe parcursul timpului petrecut în camera de odihnă, se familiarizează cu utilizarea corectă a cateterului la domiciliu, acordând o atenție deosebită igienei.

Pașii drenajului la domiciliu sunt ușor de învățat. Din 1997, procedura a fost utilizată cu succes în peste 300.000 de cazuri în țări din întreaga lume, permițând pacienților să își amelioreze simptomele de efuziune la domiciliu.

După intervenția chirurgicală, pacientul se familiarizează cu elementele sistemului de cateter și devine capabil să își dreneze lichidul abdominal sau toracic la domiciliu.
Le recomandăm pacienților noștri să fie însoțiți de aparținători. Astfel și ei vor învăța, pentru a ajuta mai târziu bolnavul, pașii de utilizare a cateterului la domiciliu.

Educarea pacienților

De asemenea, în perioada de supraveghere, prezentăm în detaliu conținutul seturilor pentru uzul la domiciliu, detaliile de menținere a condițiilor sterile și etapele de bandajare. Cateterul trebuie fixat cu un bandaj nou după fiecare drenaj. Bandajul acoperă cateterul, rămâne neobservat sub îmbrăcăminte și nu împiedică pacientul în activitățile sale zilnice.
Înainte de a părăsi cabinetul, pacienții primesc consumabile sterile și sunt informați cu privire la procedura de contact ulterior.
Înainte de a pleca, pacienții primesc consumabile sterile și sunt informați cu privire la procedura de contact ulterior.

ewicare Medical Center

Aprovizionarea cu consumabile

Pacientul nostru trebuie să țină o evidență strictă a drenajelor cu fiecare ocazie. Notează data drenări lichidului, cantitatea drenată și circumstanțele neobișnuite, dacă există.
Înainte ca seturile să se epuizeze, anunță cabinetul nostru, astfel îi putem furniza consumabile suplimentare. Colegii noștri vor cere întotdeauna informații detaliate despre drenajele anterioare. Deoarece setul de drenaj nu este disponibil în farmacii sau centrele de sănătate, vă rugăm să ne contactați direct pe noi. Seturile pentru uz la domicilui sunt trimise pacientului prin poștă sau pot fi ridicate personal de la cabinetul nostru.

ewicare Medical Center

Examinarea de control

Terapia pe care o oferim are ca scop reducerea la minimum a numărului de întâlniri între medic și pacient. Prescriem un singur control obligatoriu pentru pacienții noștri, care are loc la două-trei săptămâni după operație. Cu acest prilej, medicul implantator verifică rănile și îndepărtează firele de sutură. Ulterior, examinarea de control este necesară doar dacă pacientul are probleme.

Pacientul în focus

Pacientul care apelează la noi primește un ajutor eficient prin reducerea la minimum numărul de proceduri riscante. Mobilitatea sa crește, iar faptul de a fi tratat într-un mediu sigur, la domiciliu, are un impact pozitiv asupra stării sale și îl face mai receptiv și la alte terapii. Pacientul poate scăpa imediat de simptomele efuziunii recurente, iar calitatea vieții sale se îmbunătățește semnificativ.
Misiunea noastră este de a ajuta grupul de pacienți afectați să trăiască o viață cât mai completă.

Contact

Așteptăm apelul Dumneavoastră în zilele lucrătoare între orele 09:00 și 16:00! Puteți solicita un callback (apel invers) completând formularul de contact de pe site-ul nostru, iar colegii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!

Contact telefonic: +40 (31) 2298448

Asteriscul (*) indică câmpurile obligatorii.