fbpixel

Implantare cateter permanent pentru drenarea lichidului acumulat în spațiul abdominal și toracic

Ewicare szolgáltatások

Simptome și antecedente medicale: cu acest chestionar puteți afla dacă tratamentul oferit de noi ar fi potrivit pentru Dumneavoastră

Trimiterea datelor de drenaj și trimiterea comenzii pentru seturi de drenaj la domiciliu

Acumularea recurentă de lichid indică o stare gravă, și nu va înceta de la sine. Nu amânați investigația, nu ezitați să ne contactați!

Empatie Confort Profesionalism  Pacientul în focus

Tratarea simptomelor la domiciliu, fără spitalizare!

Centrul Medical ewiCare se află la Budapesta, cabinetul nostru așteaptă bolnavii care suferă de acumulare de lichid în spațiul abdominal și toracic (ascită, respectiv efuziune pleurală). Cu ajutorul unei intervenții simple, efectuată în regim ambulatoriu, calitatea vieții pacienților se va îmbunătăți în măsură semnificativă, având posibilitatea de a înlătura la domiciliu, fără spitalizare, simptomele neplăcute ale bolilor.

„Az élet minősége és maga az élet nem elválaszthatók egymástól. A palliáció igenis életmentés. Nővérem több fronton harcol, és a palliatív terápia abban segítette őt, hogy az egyik fronton győzedelmeskedni tudjon, ami által több energiája maradt a kemoterápiás harcra. A nővérem mindennapi élete gyökeresen megváltozott.”

T. Etelka

Egyik páciensünk hozzátartozójának szavai ezek. A családtagé, aki végig kíséri a beteget annak küzdelmén, támogatást nyújt, aggódik, segít, ha tud. Meghallgat, amikor arra van szükség, tanácsot ad, ha kérik. Elkísér, megvár, felsegít, betakar.

Retenția anormală de lichide în organism – numită ascită sau efuziune pleurală, în funcție de locul în care se acumulează – poate să apară în urma mai multor boli de bază.

Cele două simptome și cauzele posibile

Ascita se dezvoltă în principal pe baza bolilor de ficat. Acumularea de lichid în abdomen nu este boala în sine, ci un simptom, o consecință.

Efuziunea pleurală este, de asemenea, o consecință a unei boli subiacente.

Există o cantitate mică de lichid dens între plăcile pleurale, ceea ce asigură deplasarea acestora între ele (a plăcilor care acoperă plămânii, respectiv a peretelui toracic la care acestea aderă din interior). Lichidul este produs de membranele pleurale seroase.

Inflamația între straturile pleurei, tumorile sau modificările permeabilității vaselor toracice pot provoca acumularea de lichid, ceea ce se numește efuziune pleurală. Ea poate avea o compoziție similară cu plasma, poate conține sânge, limfă, puroi, celule tumorale. Efuziunea pleurală apare în cazul în care există deja o boală de bază.

ewicare katéterrendszer működése
ewicare katéterrendszer működése
ewiCare Medical Center

Semne și simptome tipice

În abdomen se pot acumula chiar și câțiva litri de lichid. Ascita poate provoca simptome sau poate rămâne asimptomatică în funcție de cantitatea lichidului. Cantitatea mică de lichid – 1-2 dl – nu cauzează probleme și poate fi detectată doar cu ultrasunete. Creșterea cantității de lichid agravează simptomele: distensia abdominală, pierderea apetitului, senzația de plenitudine sau de abdomen întărit – toate acestea apar pe lângă simptomele provocate de cauza sau boala de bază. Peretele abdominal se extinde, pielea se subțiază, iar buricul se aplatizează sau se umflă. Ascita de lungă durată și de cantitate mai semnificativă provoacă adesea hernie abdominală – în special prin zonele de predilecție sau ale intervenției chirurgicale abdominale anterioare – și, în unele cazuri, incontinență. Dificultățile de respirație apar mai ales în poziția culcat, deoarece diafragma, fiind esențială pentru respirație, este presată de lichidul abdominal, prin urmare odihna într-o poziție înclinată poate însemna o ușurare pentru pacient, până în momentul în care lichidul care cauzează problema este îndepărtat prin puncție abdominală. (Respirația dificilă poate fi cauzată și de acumularea de lichid în plămâni.)

Pielea se subțiază și pot apărea răni pe suprafața ei, mai ales deasupra herniei ombilicale, fiind posibilă și o ruptură spontană. Simptomele bolii de bază pot complica simptomele clinice. Boala malignă poate fi însoțită de o pierdere semnificativă în greutate, icter sau chiar febră. De asemenea, poate dezvolta insuficiență renală, sindrom hepatopulmonar sau efuziune pleurală cu dispnee.

Pe lângă examinarea ecografică, se recoltează de obicei o probă de lichid abdominal în scopul unor teste citologice și bacteriologice, pentru a verifica dacă există celule tumorale sau semne de infecție care pot justifica, de exemplu, utilizarea antibioticelor. În cadrul colectării probei, după sterilizare și anestezie, se introduce un ac prin peretele abdominal pentru a avea acces la lichid.

Simptomele predominante ale efuziunii pleurale, indiferent de tip sau de cauză, sunt durerea toracică acută și problemele de respiraţie. Această durere variază în intensitate, fiind agravată de respirație sau tuse. Lichidul se poate acumula în cantități mari, ceea ce poate inhiba schimbul de aer în zona toracică afectată, sau poate deplasa organele toracice. Respirația este foarte dificilă În ambele cazuri. Durerea este de obicei resimțită în piept, dar poate iradia și spre alte părți ale corpului. Bolnavii pot suferi de febră, stare de slăbiciune, și, din cauza dispneei, evită efortul fizic. Poate apărea, de asemenea, pierderea apetitului, și, în consecință, scăderea greutății. Pacienții au o stare generală de rău.

tüdővizenyőben szenvedő páciens
Beteg és hozzátratozója

Prețuri și mai multe informații

páciens folyadékcsapolás közben
páciens folyadékcsapolás közben
páciens folyadékcsapolás közben

Scop: ameliorarea simptomelor
sau tratarea efuziunii

Tratamentul efuziunilor recurente este simptomatic, adică este destinat să reducă simptomele.

În cazurile ușoare de ascită, diureticele și dieta pot fi suficiente. Cei doi factori importanți ai dietei sunt conținutul scăzut de sare și bogăția în proteine. De asemenea, în cazuri justificate, poate fi nevoie de reducerea consumului zilnic de lichide. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, se poate recurge la puncție abdominală. Aceasta se face într-un mod similar cu recoltarea de probă prezentată mai sus, dar, spre deosebire de eliminarea unei cantități mici de lichid (în cazul puncției abdominale pentru obținerea unui diagnostic), puncția terapeutică presupune drenarea a până la 2-10 litri de ascită pentru ameliorarea simptomelor (în acest caz se administrează, prin perfuzie, și un supliment de proteine, de cele mai multe ori sub formă de albumină). Eficiența unei puncții abdominale este doar temporară: dacă nu se produce schimbare în cauza primară a bolii, lichidul se acumulează din nou.

Așadar, ascita în sine nu poate fi vindecată, însă producția anormală de lichid se reduce în cazul în care controlarea bolii de bază se efectuează cu succes, de exemplu, prin tratarea peritonitei sau prin reducerea dimensiunii și a numărului focarelor metastatice pe suprafața peritoneală.

De asemenea, poate fi administrat un tratament diuretic pentru a reduce efuziunea toracică sau, dacă este necesar și posibil, se face o toracocenteză. (Dacă efuziunea se produce din cauza unei tumori, aceasta poate apărea în mai multe compartimente, în acest caz nu este posibilă drenarea efuziunii nici prin ghidaj ecografic.) Înainte de puncție, locația exactă a lichidului este identificată prin examinare fizică (percuție), ecografică sau radiologică. Pe parcursul efectuării puncției toracice, pacientul se află într-o poziție așezată, ușor înclinată în față. Anestezia locală este administrată printr-o injecție intercostală, urmată de drenarea lichidului cu o seringă sau cu un dispozitiv de drenaj. Cea mai frecventă complicație a puncției toracice (la aproximativ unul din cinci pacienți) este pătrunderea aerului între cele două plăci ale pleurei, rezultatul fiind afecțiunea cunoscută sub denumirea de plămâni colabați (pneumotorax, PTX), ceea ce necesită tratament.

Dacă efuziunea pleurală persistă, închiderea spațiului pleural (pleurodeza) poate fi o soluție pentru șansa unei vieți mai lungi. Pleurodeza este denumirea rezultatului în sine (a condiției atinse) și, de asemenea, a metodei utilizate. Pleurodeza chimică este o metodă de tratare a hidrotoraxului, complicație care nu răspunde la alte tratamente și care provoacă dispnee. Metoda are scopul de a elimina spațiul pleural, adică de a reuni pleura viscerală și pleura parietală. După puncția toracică, lichidul este drenat și, după ce plămânul este complet dilatat, în spațiul pleural se injectează o substanță care provoacă inflamație și cicatrizare (substanță sclerotizantă).

Pe lângă complicațiile obișnuite ale puncțiilor toracice, 1-2% dintre pacienții supuși pleurodezei pot prezenta insuficiență respiratorie severă, pneumonită, sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA) și embolie de talc în organe îndepărtate, ceea ce înseamnă că procedura nu este lipsită de riscuri.

Opinia medicală generală este că pleurodeza poate fi luată în considerare doar dacă șansa de supraviețuire a pacientului este de cel puțin două-trei luni, având în vedere și riscurile, efectele secundare, respectiv costurile. Pleurodeza este recomandabilă numai pacienților susceptibili de a răspunde la această procedură, deoarece 30% dintre pacienții potențial eligibili sunt nepotriviți. Pleurodeza poate eșua, de obicei, în cazul pacienților cu cicatrici, aderențe, atelectazie obstructivă, tumori endobronșice sau dacă există o masă tumorală intrapleurală extinsă.

Suferiți de acumulare recurentă de lichid?

Soluția permanentă: drenaj de lichid cu un cateter plasat în cavitatea abdominală sau toracică

Tratarea ascitei și efuziunii pleurale cu ajutorul unui cateter permanent poate substitui puncțiile abdominale sau toracice prezentate mai sus. Procedura permite pacientului să evite spitalizările regulate, puncțiile repetate și riscul permanent de infecție printr-o singură intervenție minim invazivă. După implantarea unui cateter permanent, pacientul își poate ameliora și controla simptomele în confortul domiciliului.

Pe scurt despre procedură

Cateterul este un tub subțire și moale fabricat din silicon, este plasat pe termen lung în abdomen sau în torace, și nu trebuie schimbat. Partea vizibilă a cateterului are o lungime de aproximativ 10 cm, având la capăt o supapă care este închisă în timpul neutilizării cateterului.

Dacă simptomele se agraveză (de exemplu, respirația devine dificilă), pacientul conectează rezervorul de drenaj, iar lichidul se va scurge în scurt timp. Pacientul va simți o îmbunătățire imediată a stării sale. Recipientul, odată umplut, poate fi detașat de cateter, care este fixat pe corp cu un bandaj și poate fi purtat sub haine, fără a fi observat și fără a fi deranjant.

Materialele sterile pentru drenajul de lichid la domiciliu sunt de unică folosință, pacientul va folosi un set nou de fiecare dată. Bolnavii vor primi instruire cu privire la etapele drenării, acordând o atenție deosebită igienei și bandajării.

Se menține un contact permanent cu fiecare pacient pentru a monitoriza cantitatea de lichid și starea bolnavului.

katéter infografika
ügyfélfogadás az ewiCare Medical Centerben
betegfogadás az ewiCare Medical Centerben
Beavatkozás előtti konzultáció
Beavatkozás előtti konzultáció
Tartós katéter beültetése
Tartós katéter beültetése
betegfogadás az ewiCare Medical Centerben

Prezentarea pas cu pas a serviciului nostru

Oferim un pachet complex de servicii pentru pacienții cu ascită sau efuziune pleurală recurentă. Bolnavii pot alege dintr-o gamă de pachete care oferă o soluție profesională pentru tratarea simptomelor. După o consultație și o examinare preliminară, cateterul permanent este implantat în abdomenul, respectiv în cavitatea toracică a pacientului, printr-o procedură chirurgicală minim invazivă, și rămâne în cavitatea abdominală sau toracică pentru timpul necesar.

ewicare Medical Center

Primii pași: consultația preliminară

Înainte de procedură, este esențial ca pacienții noștri să aibă parte de o consultație preliminară. Partea integrantă a examinării este evaluarea stării generale a pacientului. Examinarea amănunțită poate, de asemenea, minimaliza riscul complicațiilor chirurgicale. Una dintre condiții este verificarea unei analize recente de laborator. O examinare generală cu ultrasunete face, de asemenea, parte din consultația preliminară. După o examinare reușită, cateterul permanent poate fi implantat imediat. Înainte de procedură medicul specialist oferă întotdeauna pacienților noștri informații detaliate cu privire la etapele operației și la posibilele riscuri ale tratamentului și stă la dispoziția bolnavului pentru a răspunde la orice întrebare.

ewicare Medical Center

Intervenția

După implantarea cateterului, pacienții simt o ameliorare imediată a simptomelor. Vor rămâne sub supraveghere la cabinet pentru câteva ore, iar pe parcursul supravegherii se familiarizează cu utilizarea corectă a cateterului la domiciliu, acordând o atenție deosebită regulilor de igienă.

Pașii drenajului la domiciliu se pot însuși cu ușurință. Începând din 1997, procedura a fost utilizată cu succes în peste 300.000 de cazuri în țări din întreaga lume, permițând pacienților să își amelioreze simptomele acumulării de lichid la domiciliu.

După intervenția chirurgicală, pacientul se familiarizează cu elementele sistemului de cateter și devine capabil să își dreneze lichidul abdominal sau toracic la domiciliu.
Le recomandăm pacienților noștri să fie însoțiți de aparținători. Astfel și ei vor învăța etapele utilizării cateterului la domiciliu, pentru a ajuta bolnavul pe parcursul drenărilor.

Educarea pacienților

De asemenea, în timpul supravegherii, prezentăm detaliat conținutul seturilor pentru uz la domiciliu, detaliile menținerii condițiilor sterile și etapele de bandajare. Cateterul trebuie fixat cu un bandaj nou după fiecare drenaj. Bandajul acoperă cateterul, rămâne neobservat sub îmbrăcăminte și nu împiedică pacientul în desfășurarea activităților sale zilnice.
Înainte de a părăsi cabinetul, pacienții primesc consumabile sterile și sunt informați cu privire la procedura de contact ulterior.

ewicare Medical Center

Aprovizionarea cu consumabile

Pacientul nostru trebuie să țină o evidență strictă a drenajelor. După fiecare drenare va nota data, cantitatea drenată și circumstanțele neobișnuite, dacă este cazul.
Înainte de epuizarea seturilor, va contacta cabinetul pentru furnizarea consumabilelor suplimentare. Colegii noștri vor cere întotdeauna informații detaliate despre drenajele anterioare. Setul de drenaj nu este disponibil în farmacii sau centre de sănătate. Prin urmare, livrarea se efectuează după contactarea cabinetului (după trimiterea comenzii). Seturile pentru uz la domiciliu sunt trimise pacientului prin poștă sau pot fi ridicate personal de la cabinetul nostru.

ewicare Medical Center

Examinarea de control

Tratamentul oferit de noi are ca scop reducerea la minimum a numărului de întâlniri între medic și pacient. Prescriem un singur control obligatoriu pentru pacienții noștri, care are loc la două-trei săptămâni după operație. Cu acest prilej, medicul implantator verifică rănile și îndepărtează sutura. Ulterior, examinarea de control este necesară exclusiv în cazul apariției unor probleme.

Pacientul în focus

Pacientul care apelează la noi primește un ajutor eficient prin reducerea la minimum a numărului de proceduri riscante. Mobilitatea sa crește, iar efectuarea tratamentelor într-un mediu sigur, la domiciliu, are un impact pozitiv asupra stării sale și îl face mai receptiv și la alte tratamente. Pacientul poate scăpa de îndată de simptomele efuziunii recurente, iar calitatea vieții sale se îmbunătățește semnificativ.
Misiunea noastră este de a ajuta grupul de pacienți afectați să trăiască o viață cât mai completă.

Contact

Așteptăm apelul Dumneavoastră în zilele lucrătoare între orele 09:00 și 16:00! Puteți solicita un callback (apel invers) completând formularul de contact de pe site-ul nostru, iar colegii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!

Contact telefonic: +40 (31) 2298448

Asteriscul (*) indică câmpurile obligatorii.

ewicare medical center

Completați chestionarul pentru a afla, ce fel de terapie este recomandată pentru tratarea simptomelor Dumneavoastră!

Ați știut că tratarea acumulării de lichid în cavitatea pleurală și abdominală cu ajutorul cateterului permanent este o terapie de primă linie veche de aproape 30 de ani, iar în țările din Europa de Vest și peste ocean este acceptată pe scară largă?

    Ați știut că în prezent la nivelul sistemului național de sănătate simptomele ascitei se pot ameliora exclusiv prin paracenteză?

    Pe fundalul acumulőrii recurente de lichid se pot afla mai multe afecțiuni de bază. Acumularea de lichid nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat al unei afecțiuni de bază aflată în stadiu avansat.

    [cf7mls_step cf7mls_step-1 "Înainte" ""]

    Ați știut? Drenajele toracice, respectiv abdominale se efectuează de fiecare dată prin intervenție invazivă. Drenajul efectuat prin puncție prezintă risc de infecție și de sângerare.

    [cf7mls_step cf7mls_step-2 "Înapoi" "Înainte" "Step 2"]

    Înseamnă foarte mult pentru noi faptul cő mulți dintre pacienții noștri sunt dispuși să ne povestească despre experiențele prin care au trecut.

    Ați știut? Cateterul permanent este un tub de silicon moale și subțire, care, cu ajutorul bandajelor, rămâne inobservabil. Dacă simptomele se agravează, puteți drena în câteva minute lichidul acumulat, fără deplasare, în confortul domiciliului. Procedura nu necesită mai mult de 10 minute, după care, aplicând un bandaj pe cateter, vă puteți relua activitățile zilnice.

    [cf7mls_step cf7mls_step-3 "Înapoi" "Înainte" "Step 3"]


    [cf7mls_step cf7mls_step-4 "Înapoi" "Step 4"]