fbpixel

Tartós katéterrel történő otthoni lecsapolások lépései, ascites és mellűri folyadékgyülem okozta panaszok enyhítésére

kateter beultetes magyarorszagon

Felgyorsult világunkban az orvostechnológiai eszközök fejlődése is töretlen, használatuk pedig sok esetben tanulási folyamattal könnyen elsajátítható. Gyakran nem az a kérdés, hogy meg tudjuk-e tanulni a használatukat, sokkal inkább az, hogy mikorra sajátítjuk el a biztonságos használatukhoz szükséges ismereteket. Folyadékgyülemek okozta panaszok enyhítésére alkalmazott tartós katéter beültetését követően a pácienseknek néhány új mozdulatot kell megszokniuk, amelyek rövid időn belül automatikussá válnak.

Az otthoni lecsapolás lépései könnyen megtanulhatók a műtétet követően. Speciális terápiánk alapját jelentő tartós-katéter rendszert már régóta ajánlják a szakorvosok azon pácienseknek, akiknek az életét visszatérő mellüregi vagy hasüregi folyadékgyülem nehezíti meg. 1997 óta több mint 300 000 esetben alkalmazták sikerrel az eljárást a világ számos országában, melynek köszönhetően a betegek otthon tudják ascites és mellkasi folyadékgyülem okozta panaszaikat enyhíteni. A műtétet követően a páciens megismeri a katéter rendszer elemeit és maga is képessé válik a folyadékgyülem lecsapolására otthoni környezetben.

Szakszerű képzés a műtétet követően

A katéter rendszer otthoni használata könnyen és gyorsan elsajátítható. Műtéti behelyezést követően a páciensek részletes, szakszerű képzésben részesülnek, ami hozzájárul ahhoz, hogy otthoni környezetben zökkenőmentesen történjen a felgyülemlett folyadék lecsapolása. A betanítás során minden információt megkapnak, ami az otthoni használatot biztonságossá teszi: az előkészületektől a lecsapolás lépésein keresztül egészen a befejezésig, a kötözésig.

melluri folyadekgyulem gyogyitas

Daganatos betegségek, májelégtelenséghez vezető megbetegedések, vese- és szívelégtelenségek esetén fellépő folyadékgyülem kezelésénél ideális választás a tartós katéter behelyezése. A rendszer aktív vákuumtechnológiát, vagy gravitációt felhasználva járul hozzá az eredményes folyadék-lebocsájtáshoz.

Katéter rendszer elemei

A teljes katéter-rendszer fő eleme a műtéti úton a páciens has- vagy mellüregébe beültetett katéter, amelynek a végén található egy biztonsági szelep. Ez a szelep segít megelőzni, hogy a beteg szervezetébe baktériumok kerülhessenek, minimálisra csökkenti a fertőzési lehetőségét. A dokumentált klinikai feljegyzések kevesebb, mint 3%-os fertőződési arányt tartanak számon a tartós-katéter használattal kapcsolatban. A biztonsági szelephez kell csatlakoztatni a vákuumos ill. gravitációs tartályt, amelyek többféle kiszerelésben érhetők el. A tartályok mérete 500 ml vagy 1000 ml, a tasaké 2000 ml is lehet. A rendszer további eleme a görgős szabályozó, amely könnyű kezelhetőséget biztosít a folyadék-lebocsájtás intenzitásának szabályozásához. A szilikon katéter puha és rugalmas, így az a rész, amely a páciens testén kívül található, nem okoz diszkomfort-érzetet, könnyen bekötözhető.

Felkészülés az otthoni folyadék-csapolásra

A kényelmes otthoni használathoz a páciensnek rendelkezésére áll minden alkalommal egy olyan egyszer használatos szett, amellyel a biztonságos folyadék-csapolást el tudja végezni. A szetthez tartozó használati útmutató pontos leírást ad az otthoni használatról. A lecsapoláshoz való felkészülés részeként a lecsapolást végző személynek le kell vennie minden ékszert és órát a kezéről, majd fontos, hogy langyos vízzel alaposan mosson kezet.

Otthoni lecsapolás lépései a gyakorlatban

Óvatosan távolítsa el a katéter fedőburkolatát és tegye szabaddá a katétert, majd mosson újra kezet. Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a katéter környéke kipirosodna, érzékennyé válna. A beteg helyezze magát kényelembe, hogy a lecsapolás folyamata elkezdődhessen. Készítse elő a készletet, amely tartalmaz steril kesztyűket, alkoholos tisztítófolyadékot, gézlapot, szelepsapkát, és textil alátétet. A kék steril textil alátétet vegye ki óvatosan a szettből és helyezze asztalra. Ügyeljen arra, hogy a szabaddá tett katéter más felülettel ne érintkezzen, csak az alátéttel. A vákuumos tartályt steril alátéten kívül helyezze el az asztalon. További lépésekhez a kesztyű használata szükséges.

Folyadék lecsapolása

A cseppszabályozót zárja el teljesen a rajta található görgető segítségével. Győződjön meg róla, hogy a katéter közelében nem található éles tárgy, amely a katéteren sérülést, és így fertőzésveszélyt okozna. A tartály ill. tasak csövének végéről távolítsa el a védőborítást, majd óvatosan illessze össze a katéter végén található szeleppel. A sikeres összeillesztést egy halk és érezhető kattanás jelzi. Amennyiben vákuumos tartályt használ, távolítsa el a tartály tetején található védőkapcsot úgy, hogy megfogja a karima felső részét és kifelé húzza. Az egyik kezével tartsa szilárdan az üveget, a másikkal nyomja le a fehér dugattyút a fólia tömítés kiszúrásához. Ezzel aktiválja a tartályban lévő vákuumot.

Nyissa ki a cseppszabályozót. A tartályok aktív szívó technológiával vákuumot biztosítanak az üvegekben, ezért a szívási folyamat automatikusan elindul. A felgyülemlett folyadék lassan megindul a vákuumnak köszönhetően, és ezzel egyidőben a páciens tüneteinek azonnali enyhülését érzi. A cseppszabályozón található görgető előre-hátra történő csúsztatásával szabályozhatja a folyadék-lebocsájtás intenzitását. Lecsapolás közben érzett enyhe fájdalom vagy kellemetlenség normális, viszont erős fájdalom esetén meg kell szakítani a műveletet. A lecsapolás befejezése után a cseppszabályozót ismét zárja el.

Lecsapolás befejezése

Amikor a lecsapolás befejeződött, a katétert és a tasak ill. tartály csövét óvatos mozdulattal válassza szét. Alkoholos tisztítópárnával tisztítsa meg a katéter végét és zárja le steril zárókupakkal. A bőrfelületet szintén alkoholos fertőtlenítővel kell áttörölni a seb bekötözése előtt. Gézlappal és habkötszerrel fedje be a katétert, ez biztosítja a védelmet a következő lecsapolás alkalmáig.

A tervezhető otthoni lecsapolásokkal a páciens időt és energiát takarít meg. A rendszeres kórházi kezelések helyett saját otthona kényelmében tudja kínzó panaszait enyhíteni a számára megfelelő időpontban. Az otthoni egyszerű használat jelentős könnyítést hoz a páciensek életébe.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!