fbpixel

„Sokat jelent, hogy könnyedén tudom lebocsátani a hasűri folyadékot.” 2023

Hatalmas megkönnyebülést jelent a hasűri folyadék otthoni lebocsátása.

Cadart Mária (49) Ausztráliában élő magyar hölgy három hónapra érkezett haza szüleihez. Tervezett itthon tartózkodása vége felé puffadást, szorító érzést tapasztalt a hasában, majd egy kivizsgálás során daganatot találtak a gyomrában és a petefészkében. Szerette volna enyhíteni a szorító érzést otthoni körülmények között, ezért esett a választása a tartós katéterre. Cadart Máriával beszélgettünk a betegségéről, az általa nyert tapasztalatokról és a tartós katéter felbecsülhetetlen előnyeiről.

Hogy szembesült a daganatos betegséggel?

Hirtelen történt minden. 22 éve Ausztráliában élek és tavaly érkeztem meg Magyarországra a szüleimhez. Augusztus közepén puffadást éreztem a hasamban. Úgy néztem ki, mintha 8 hónapos terhes lettem volna. A vizsgálatok során kiderült, hogy előrehaladott stádiumú daganat van a petefészkemben (12 cm és 14 cm) és a gyomromban. Emiatt volt a puffadás, vizesedés.

Mit javasoltak az orvosok?

Miután megnézett egy belgyógyász, rögtön kizárta a műtétet, kemoterápiát javasolt. Ezt én azonnal elvetettem. Onnantól más alternatívát nem ajánlottak. A puffadásra azonban minél előbb szerettem volna megoldást találni, mert a kórházi csapolás kockázatosnak tűnt, illetve attól a pillanattól, hogy elzárkóztam a kemoterápiától,  az állami kórházi együttműködésnek vége szakadt.

Milyen lehetőségek jöhettek szóba?

Eljutottam az ewiCare-hez, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult. Gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen beültették a katétert. Amikor az első két liter folyadékot leszívták, óriási megkönnyebbülést éreztem. Az orvos végig empatikusan, kedvesen bánt velem. Minden kérdésemre készségesen válaszolt, végig figyelt rám, tehát emberileg és szakmailag is maximálisan meg voltam vele elégedve.

Miért előnyös a tartós katéter?

Mert otthoni körülmények között, kényelmesen tudom lebocsátani a folyadékot akkor, amikor érzem, hogy már feszül a hasam. Kényelmes és praktikus megoldás.

Hogy érzi magát most?

Pozitívan állok az élethez, nem vagyok elkeseredve. A betegség tanítani akar nekem valamit. Sokat jelent, hogy könnyedén tudom lebocsátani a hasűri folyadékot. Ennek tudatában a hazaútnak is nyugodtabban vágok neki.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Először is jussak haza Ausztráliába. Természetesen szeretnék meggyógyulni. Férjem cégében dolgozom könyvelőként, de a betegség ráébresztett arra, hogy a pszichológia irányába menjek, az emberek lelkével való foglalkozás a célom. Ráadásul a pszichológia szakon végeztem az egyetemen, ideje tehát arra az útra lépnem, ami az igazi hivatásom.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!