Tartós és azonnali megoldások a mellkasi folyadékgyülem megszüntetésére

Mi is az a mellűri folyadékgyülem?

A mellhártyalemezek között kevés sűrű folyadék található, amely biztosítja a tüdőt borító és a mellkasfalra belülről tapadó mellhártyalemez egymáson való elmozdulását. Ezt a folyadékot a savós mellhártyák termelik.A mellhártya rétegei között gyulladás, tumor, vagy a mellkasi erek áteresztőképességének megváltozása következtében folyadék halmozódhat fel. Ez összetételében hasonlíthat a vérplazmához, lehet vér, nyirok, genny, lehetnek benne tumoros sejtek. A pleurális folyadékgyülem általában valamilyen alapbetegség következményeképpen keletkezik.

A mellkasi folyadékgyülem okai

A mellkasi folyadékgyülemnek számos lehetséges oka van: rekeszizom alatti tályog, gombás fertőzések, szívelégtelenség, szívsebészeti beavatkozások, rendellenes helyzetű etetőszonda vagy intravénás katéter, mellkassérülés, alacsony vérfehérje szint, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, tüdőembólia, reumatoid artritisz, szisztémás lupusz eritematózusz, tuberkulózis, daganat, májcirrózis.

Ascitessel is együtt járhat pleurális folyadékgyülem, mert a hasi folyadék a rekeszizom defectusain vagy a nyirokcsatornákon keresztül a pleuraűrbe jut; ezeknek a folyadékgyülemeknek 70%-a jobb oldali, 15-15%-a bal vagy kétoldali. Cirrhosis és ascites esetén a beteg 5%-ában észlelhető pleurális folyadék is.

TARTÓS MEGOLDÁSÉRT LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

A mellűri folyadékgyülem okozta jellegzetes panaszok

A pleurális folyadékgyülem fajtájától és kiváltó okától független uralkodó tünete a szúró jellegű mellkasi fájdalom és a légzési nehezítettség. Ez a fájdalom változó mértékű lehet, és mértékét a légvétel, illetve a köhögés súlyosbítja. A felgyülemlett folyadék nagy mennyiséget is elérhet, ami az adott mellkasfél légcseréjét lehetetlenné teheti, illetve a mellkasi szerveket egyik oldalról a másikra áttolhatja. Ez mindkét esetben erősen nehezíti a légzést.

A fájdalmat a betegek általában a mellkasban érzik, de az ki is sugározhat a test más részeibe is. A betegekre jellemző lehet a láz, az elesettség, és mindenféle megterhelés kerülése a nehézlégzés miatt. Előfordul még étvágytalanság, ennek következtében súlyvesztés. A betegeknek rossz a közérzete, rossz az általános állapota.

Cél: a tünetek enyítése, avagy a mellűri folyadékgyülem kezelése

A kezelés esetében elsődleges cél a kiváltó okok megszüntetése, az alapbetegség kezelése. Kismennyiségű pleurális effúzió esetén elégséges lehet csak a kiváltó okot kezelni. A másik fontos lépés a fájdalom és a köhögés csillapítása gyógyszeresen, amely nem csupán a közérzet javítása miatt fontos, hanem így megelőzhető a szövődményes tüdőgyulladás, ha a betegek mélyeket tudnak lélegezni, és át tudják szellőztetni az egész tüdejüket. A nagyobb mennyiségű folyadékgyülemet – főleg, ha légzési nehezítettséget okoz – le kell bocsájtani. A lebocsájtást követően a légszomj általában azonnal megszűnik.

Legtöbbször a folyadék thoracentézis segítségével megszüntethető. Annak ellenére, hogy a thoracentézist leginkább diagnosztikus célból használják, ezzel az eljárással egyszerre akár a felgyülemlett folyadék is viszonylagos biztonsággal eltávolítható, ügyelve a légmell kialakulásának és a tüdő szúrásos sérülésének, mint lehetséges szövődményeknek az elkerülésére. A súlyosabb esetek további beavatkozásokat igényelnek.

Tartós megoldás: mellkasi folyadék lebocsájtása mellüregbe ültetett katéterrel

A fentebb ismertetett mellkascsapolásokat váltja ki a mellkasi folyadékgyülem tartós katéterrel történő kezelése. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy egyetlen minimálisan invazív beavatkozással a páciens elkerülhesse a rendszeres kórházi kezeléseket, a rendszeres szúrásokat, és a minden alkalommal fennálló fertőzésveszélyt. A tartós katéter beültetését követően a páciens otthonában saját magának tudja tüneteit enyhíteni, kontrollálni.

Röviden az eljárásról

A visszatérő mellűri folyadékgyülemmel küzdő páciens mellüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos tartállyal a beteg vagy hozzátartozója otthoni környezetben, saját magának tudja a folyadékot lecsapolni, saját maga tudja tüneteit kontrollálni, enyhítve ezzel kórházaink leterheltségét.

Maga a katéter egy vékony, puha szilikoncső, amely tartósan a hasüregben fekszik, nem kell cserélni. A katéterből kb. 10 cm látható, melynek végén a szelep – ha nem használjuk – bezárul.
Amikor a páciens érzi, hogy tünetei felerősödnek (pl.: nehezedik a légzése), csatlakoztatja a lecsapoláshoz szükséges tartályt, és a folyadék rövid idő alatt lefolyik. A páciens azonnal érezni fogja állapotának javulását. A tartályt – ha telítődött – le lehet választani a katéterről, amelyet kötszerrel rögzítünk a testhez, a ruházat alatt észrevétlenül és zavartalanul viselhető.

Az otthon elvégezhető folyadék-csapoláshoz szükséges steril kellékek egyszer használatosak, a betegnek minden alkalommal új szettet kell használnia. A folyadék lebocsájtásának lépéseit a pácienseknek megtanítjuk, különös tekintettel a higiénés körülményekre és a kötözésre.
Minden beteggel folyamatos kapcsolatot tartunk, hogy kontrolláljuk az alkalmanként lebocsájtott folyadék mennyiségét, és a páciens állapotát.

Szolgáltatásunk bemutatása

 Előzetes konzultáció

A rekurrens hasvízzel küzdő páciens számára komplex szolgáltatáscsomagot kínálunk. Lehetősége van a különböző tartalmú csomagok közül választania, melyek minden esetben professzionális
megoldást nyújtanak tünetei kezelésére. A páciens hasüregébe előzetes konzultációt, vizsgálatot követően minimálisan invazív sebészeti beavatkozás keretén belül kerül beültetésre a tartós katéter, mely addig marad a hasüregben, ameddig szüksége van rá.

 A beavatkozás

A katéter műtéti úton történő beültetésével a panaszok azonnali enyhülését tapasztalják a páciensek. A beavatkozást követően a betegeinknek néhány órás megfigyelésre maradniuk kell rendelőnkben. A pihenőszobában eltöltött idő alatt a katéter otthoni, helyes használatával ismerkednek meg, különös tekintettel a higiénés szempontokra.
Az otthoni lecsapolás lépései könnyen elsajátíthatók. 1997 óta több mint 300 000 esetben alkalmazták sikerrel az eljárást a világ számos országában, melynek köszönhetően a betegek otthon tudják ascites és tüdővizenyő okozta panaszaikat enyhíteni. A műtétet követően a páciens megismeri a katéterrendszer elemeit és maga is képessé válik a folyadékgyülem lecsapolására otthoni környezetben.
Javasoljuk betegeinknek, hogy hozzátartozójuk kísérje el őket a beavatkozásra, így többen megtanulhatják az otthoni használat lépéseit, és később otthon segítséget tudnak nyújtani a betegnek.

Oktatás

Szintén a megfigyelési időszakban mutatjuk be részletesen az otthoni használathoz szükséges szettek tartalmát, a steril körülmények fenntartásának részleteit, a kötözés lépéseit. A katétert minden egyes csapolást követően új kötéssel kell rögzíteni, A kötszer fedi a katétert, a ruházat alatt észrevétlen marad, és nem hátráltatja a beteget a mindennapi tevékenységeiben.
Távozás előtt betegeinket ellátjuk steril fogyóanyagokkal, illetve ismertetjük velük a későbbi kapcsolattartás menetét.

Ellátás a fogyóanyagokkal

Páciensünknek szigorúan adminisztrálnia kell a lecsapolások minden alkalmával. Fel kell jegyeznie a folyadék-leeresztés dátumát, a lecsapolt mennyiséget, illetve minden, a szokásostól eltérő körülményt.
Mielőtt szettjei elfogynának, rendelőnket kell értesítenie, így el tudjuk látni további fogyóanyagokkal. Kollégáink minden alkalommal részletes tájékoztatást fognak kérni a korábbi csapolásokról. Mivel a lecsapoláshoz szükséges szett nem kapható a gyógyszertárakban vagy az egészségügyi központokban, kérjük, közvetlenül minket értesítsen. Az otthoni szetteket postán juttatjuk el a pácienshez, de személyesen is átvehető rendelőnkben.

 Kontrollvizsgálat

Az általunk nyújtott terápia célja, hogy minimálisra csökkentse az orvos és beteg közötti találkozások számát. Pácienseink számára egyetlen kötelező kontrollvizsgálatot írunk elő, amire 2-3 héttel a műtét után kerül sor. Ez alkalommal ellenőrzi a beültetést végző orvos a sebeket, eltávolítja a varratot. Ezt követően kizárólag panasz esetén van szükség kontrollvizsgálatra.

Fókuszban a páciens

A hozzánk forduló páciens hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul.
Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük.

TARTÓS MEGOLDÁSÉRT LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK!

Empátia, kényelem, szakértelem: fókuszban a páciens

A hozzánk forduló páciens hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb (sugárkezelés, kemoterápia) terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul.

Gyors megoldás a COVID járvány idején is

A jelenlegi rendkívüli járványügyi helyzetben még hangsúlyosabbá válik, hogy pácienseink el tudják kerülni a rendszeres kórházi kezeléseket. Rendelőnkben igyekszünk a súlyos állapotú betegek számára a lehető legrövidebb várakozási idővel rendelkezésre állni.

Szintén a páciens-orvos találkozások számát minimalizálni törekszünk azzal, hogy betegeinknek lehetősége van az előzetes konzultációt online kereteken belül elkezdeni. Ennek megfelelően e-mail-ben küldheti el naprakész orvosi leleteit, zárójelentéseit, rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, hogy kezelőorvosa elvégezhesse ezek kiértékelését előzetesen, és kizárhassa a lehetséges kontraindikációkat.

Fontos számunkra pácienseink biztonsága. Szigorú higiénés szabályok betartása mellett várjuk betegeinket, ugyanakkor tudjuk, mennyire fontos, hogy szeretteik velük tudjanak lenni a beavatkozás során. Így lehetőséget biztosítunk számukra, hogy egy-egy hozzátartozó elkísérje őket rendelőnkbe.

Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük.

Kapcsolat

Telefonos ügyfélszolgálatunkon hétköznap 08:00 és 20:00 között várjuk hívását!

Weboldalunkon, a kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével kérhet visszahívást, kollégáink a lehető legrövidebb idő alatt felveszik Önnel a kapcsolatot!

Telefonos elérhetőség: +36-1/998-8295
A kötelezően kitöltendő mezőket csillaggal jelöljük (*).
ewicare medical center - fokuszban a paciens

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!