fbpixel

Mellkasi- és hasűri folyadék lecsapolás a hospice és a home care ellátásban

melluri folyadekgyulem gyogyitas

“Fontos vagy, mert te Te vagy. Életed utolsó pillanatáig fontos vagy, és mindent megteszünk, hogy ne csak békében távozhass, de hogy békében is élhess életed utolsó pillanatáig.” így szólnak Cicely Saunders, a hospice-mozgalom kiemelkedő személyiségének szavai arról, hogyan lehet szép és nyugodt életet élni, ha a befejezéséhez közelítünk. (Forrás:https://hospice.hu/docu/Vegsokig-kiserni.pdf)

A hospice ellátás a betegek életminőségére összpontosít életük utolsó pillanatáig. A hospice a palliatív ellátás részét képezi, melyről egy korábbi cikkünkben itt olvashat. A “hospice” szó egyfelől azt az ellátási formát jelenti, amelynek célja előrehaladott, gyógyíthatatlan betegség utolsó szakaszában lévő betegek palliatív gondozása. Másfelől a hospice szó magyar fordítása “menedékház”. Hospice háznak nevezzük azt az intézményt, ahol a végstádiumú betegek a hospice ellátásban részesülhetnek.

Hospice filozófia alapjai

A hospice filozófia a halált az élet utolsó szakaszaként és természetes folyamatként fogadja el. Hisz az életben, elutasítja az eutanáziát, a halál bekövetkezését pedig nem próbálja meg siettetni, vagy a beteg akaratának ellenére elhalasztani. A hospice ellátás a beteget és a betegség tüneteit kezeli, nem magát a betegséget. Szakemberekből álló csapat dolgozik együtt a tünetek kezelésén, hogy a beteg utolsó napjait méltósággal, szerettei körében tölthesse. A gondozási forma fő értékei közé tartozik a beteg méltóságának megőrzése, tisztelete és igényeinek kielégítése. Jellemzően a beteg igényei az idő előrehaladtával nőnek, mivel az állapota is rosszabbodik. A hospice ellátás családközpontú, a beteget és a családot is bevonja a fontos döntések meghozatalába, amely egyben az ellátás feltétele is.

Mikor érdemes megkezdeni a hospice ellátást?

Hospice ellátást akkor kell elkezdeni, amikor a betegség már nem reagál a kezelésekre. Hospice-ra a gyógyíthatatlan betegségek utolsó, általában 6 hónapjában van szükség. A beteg dönti el, hogy abbahagyja az addigi kezelését és megkezdi a hospice ellátást. Fontos megemlíteni, hogy nem csak gyógyíthatatlan, végstádiumban lévő rákos betegek kérhetik a hospice ellátást, hanem Alzheimer-kórban, ALS betegségben (amiotrófiás laterálszklerózis), szívelégtelenségben, tüdőbetegségben szenvedők számára is ajánlott lehet.

Mit nyújt a hospice ellátás?

A hospice ellátás minőségi életet eredményez az élet utolsó szakaszában. Főként az alapbetegség tüneteinek enyhítését foglalja magában. Az ápolás során folyamatos a mellékhatások kezelése (például fájdalom, émelygés, légszomj), figyelve arra, hogy a beteg elég éber maradhasson, a körülötte lévők társaságát élvezhesse és továbbra is képes legyen döntéseket hozni. Az emberek lelki szükségleteikben is különböznek egymástól, ezért minden esetben úgy alakítják a gondozást, hogy az a beteg igényeinek megfeleljen. Az beteg halála utáni gyászidőszakra is kiterjed az ellátás, melyben a hozzátartozók részesülhetnek.

Hospice ellátás szakemberei

A hospice ellátásban orvosok, ápolók, szociális munkások, terapeuták, tanácsadók és képzett önkéntesek vesznek részt. Ők azok, akik tartják a kapcsolatot a családdal és folyamatosan tájékoztatják őket a hozzátartozójuk állapotáról, és arról, hogy mire számíthatnak. Rendszeresen szerveznek találkozókat, ahol mindenki lehetőséget kap arra, hogy megossza az érzéseit, beszélgethessen róluk. A depresszió, szorongás gyakori kísérői lehetnek a súlyosabb betegségeknek. A betegséget kísérő érzések, gondolatok feldolgozásában szakemberek segítenek. A cél az, hogy a beteg fizikai és lelki tényezők tekintetében is a számára legmegfelelőbb és igényeihez igazított ellátásban részesüljön.

Érzelmi és lelki támogatás hospice ellátás részeként

A fájdalom kezelésén túl a súlyos betegséggel elő, végstádiumban lévő betegek az életük vége felé haladva érzelmi és lelki támogatást is igényelnek, amelyre megoldást jelenthet a hospice. A fizikális tüneteken gyógyszerek segítségével lehet enyhíteni, de a lelki problémákhoz, a velük való megküzdéshez a hospice ellátásban résztvevő szakemberek nyújtanak megoldást.

A hospice ellátás koordinálása

A hospice csapat a hét minden napján, a nap 24 órájában koordinálja és felügyeli a beteg gondozását. A magas színvonalú orvosi és ápolói ellátáson kívül a fájdalom és egyéb tünetek kezeléséhez fizikoterápiáról, rehabilitációról, masszázsról és más kiegészítő terápiáról (például foglalkozásterápiáról) gondoskodnak a beteg életminőségének javítása érdekében. Összetett ellátást biztosítanak, amely során a testi és lelki szenvedések enyhülnek. A hospice ellátást szeretetteljes odafigyelés, gondoskodás, együttérzés és bizalmas beszélgetések jellemzik.

Hospice Magyarországon

A magyarországi hospice mozgalmat Polcz Alaine indította el, aki 1991-ben hozta létre a Magyar Hospice Alapítványt. 1995-ben kezdte meg működését a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, amely a hazai hospice ellátás minőségének védelme érdekében végzi a tevékenységét, és ma már több, mint 95 hospice szolgálatot koordinál. 1997-től törvényi szabályozás van érvényben hazánkban a súlyos betegek gondozásáról, ami jelentős előrelépést jelentett a hospice szellemiség elterjedéséhez. Mindezek ellenére Magyarországra még nem jellemző az a jól kiépült hospice-hálózat, amelyre külföldön már jó példákat látunk.

A hospice ellátást 2004 óta az állam is finanszírozza. (Forrás:https://hospice.hu/) A tapasztalatok azt mutatják, hogy leggyakrabban a beteg otthonában zajlik az ápolás, de fekvőbeteg intézményekben (ún. hospice otthonokban), esetleg ambuláns formában is van rá lehetőség. Az ellátás arra törekszik, hogy a betegek a lehető legteljesebben tudják élni utolsó napjaikat hozzátartozóik körében.

Home care lényege

A home care, mint otthoni egészségügyi ellátás segít felépülni a betegnek egy betegségből, sérülés vagy műtét után. A home care ellátás elsődleges célja, hogy segítsen helyreállni az egészségügyi problémákat követően. Ha mindez nem valósul meg, a home care ellátás átfordulhat hospice-ba.

Rendszeresen visszatérő folyadékgyülem kezelése tartós-katéterrel

Némely súlyos betegségben szenvedő betegeket gyakran kínozza a mellüregükben vagy hasüregükben felhalmozódott folyadék. A rendszeresen visszatérő folyadékmennyiség növeli a kellemetlen, fájdalommal járó kezelések a számát, amely eddig kórházi kezelést igényelt. Tartós-katéter beültetését követően nem szükséges a további rendszeres kórházi lecsapolás, amely a jelenlegi járványhelyzetben még hangsúlyosabb előny.

Otthoni kezelés kórház helyett

A hospice koncepciójába illeszkedő terápiánknak köszönhetően a beteg saját otthonában kap segítséget a felgyülemlett folyadék leszívásához. A szervezet számára kevésbé megterhelő, minimálisan invazív eljárás keretén belül kerül beültetésre a páciens has- ill. mellüregébe a tartós-katéter, amely a panaszok azonnali enyhítésével járul hozzá, hogy a beteg közérzete, életminősége javulhasson. Beültetés után már nem az egészségügyi szakember végzi el rendszeresen a folyadék leszívását kórházi körülmények között, hanem egy szeretett családtag segédkezik a műveletnél. A jelenlétük és a megszokott otthoni környezet érzelmileg fontos támaszt jelenthet ebben a nehéz időszakban.

A 2020-as év a világ minden országában a COVID-19 járványról és következményeiről szólt. Ahogy sok más területen, az egészségügyben is alkalmazkodtunk az aktuális helyzet kihívásaihoz. Egy betegség jelentkezésekor a kórházi tartózkodás helyett más kezelési alternatívák is rendelkezésünkre állnak a gyógyulás, illetve állapotjavulás érdekében. Szeretteink védelme mindannyiunk számára fontos, különösen akkor, amikor közel már az elbúcsúzás pillanata. Az együtt töltött idő, amit a súlyos beteg kínzó panaszaitól mentesen tud eltölteni felbecsülhetetlenül értékes mindenkinek. Ehhez kínálunk segítséget mi is tartós-katéter terápiánkkal, a hospice ellátás részeként.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.