Mellkascsapolások veszélyeinek elkerülése tartós-katéter otthoni használatával

pleurx

Életünk során előfordulhat, hogy műtéti beavatkozásra van szükségünk egészségi állapotunk javulása érdekében. Az operáció sajnos minden esetben kockázatokkal jár együtt. Fontos, hogy tisztában legyünk a beavatkozás fő kockázati tényezőivel, így megelőzhetjük a súlyosabb állapotok kialakulását. Ezzel együtt előremozdíthatjuk a műtét utáni gyorsabb felépülésünket.

Mit jelent a mellkasi folyadékgyülem?

Mellkasi folyadékgyülemről, vagy más néven pleurális effúzióról beszélünk, amikor a mellhártya lemezei között kóros mennyiségű folyadék szaporodik fel. A tüdő belégzéskor tágul, kilégzésnél összeszűkül. Ha a mellkasban a folyadék felszaporodik, a tüdőnek nincsen elegendő hely a táguláshoz, a beteg fájdalmat érez és nehezen kap levegőt. A nagyobb mennyiségű folyadékgyülemet – főleg, ha légzési nehezítettséget okoz – le kell bocsájtani. A lebocsájtást követően a légszomj általában azonnal megszűnik. Legtöbbször a folyadék thoracentézis(mellkascsapolás) segítségével megszüntethető. Annak ellenére, hogy a mellkascsapolást leginkább diagnosztikus célból használják, ezzel az eljárással egyszerre akár a felgyülemlett folyadék is viszonylagos biztonsággal eltávolítható, ügyelve a légmell kialakulásának és a tüdő szúrásos sérülésének, mint lehetséges szövődményeknek az elkerülésére. A súlyosabb esetek további beavatkozásokat igényelnek.

Mivel a mellüregi folyadékgyülem gyakran visszatér, a beavatkozást bizonyos időközönként újra el kell végezni.

Mellkascsapolás veszélyei

A mellhártya rétegei között felhalmozódó folyadék összetételében hasonlíthat vérplazmához, lehet vér, nyirok, genny, de előfordulhatnak bennük tumoros sejtek is. A folyadékgyülem minősége utalhat a kiváltó okra, az alapbetegségre, amelytől függetlenül jelentkezhetnek a thoracocentézis kockázatai. A mellkascsapolás szövődményeinek előfordulása nem túl gyakori, csoportosíthatjuk őket aszerint, hogy a műtéti beavatkozás alatt, után vagy csak később jelentkeznek.

Mellkascsapolás műtét alatt jelentkező szövődményei

  • Allergiás reakció

A mellkascsapolás egy érzéstelenítő injekcióval veszi kezdetét. Fontos, hogy a páciens mindenképpen jelezze gyógyszerérzékenységét kezelőorvosának. Amennyiben ez nem történik meg, életveszélyes állapotba is kerülhet.

  • Légmell kialakulása

Ritka szövődményként légmell, vagy más néven pneumothorax alakulhat ki a mellkascsapolás közben. A beavatkozás során levegő kerülhet a mellhártya lemezei közé, ami károsíthatja az oxigénellátást, súlyos esetben pedig a tüdő összeeséséhez vezethet. A tüdő ismételt kitágulása néhány óra ágynyugalommal vagy kezeléssel elérhető.

  • Érsérülés 

A mellkascsapoláshoz használt tű a behatolást követően mellkasfali vagy bordaközi eret találhat el, ezáltal előfordulhat vérzés a mellüregben. A vérzés megszüntetéséhez műtéti feltárásra is szükség lehet. A pácienseknek jelezniük kell, ha véralvadásgátló gyógyszereket szednek a lecsapolás megkezdése előtt, mivel ezáltal a vérzési szövődmények kialakulásának esélye jelentősen megnövekszik.

Mellkascsapolás műtét után jelentkező szövődményei

  • Bőr alatti levegő felszaporodása 

A mellűri folyadék lecsapolása közben a bőr alatti szövetekbe is kerülhet levegő. Sok esetben magától felszívódik a levegő, azonban néhány esetben csak műtéti feltárás, szívókezelés eredményeként tűnik el.

  • Sebfertőződés

A fertőzések komolyabb szövődményekhez is vezethetnek, ezért felismerésükkel megakadályozható a páciens állapotának súlyosbodása. Mellkascsapolás utáni fertőzés a seb nyitva kezelését, antibiotikumos kezelést vonhat maga után.

Tartós katéterrel a kockázatok minimalizálásáért

Az egészségügyi rendelőnkben elérhető speciális terápiának köszönhetően a mellkascsapolásokat kísérő kockázatok száma és mértéke is minimalizálható. Az általunk nyújtott szolgáltatás elsősorban daganatos betegségekkel küzdő páciensek számára teszi lehetővé a mellkasi folyadékgyülem tartós-katéterrel történő lebocsájtását, amellyel megszűnnek a rendszeres kórházi mellkascsapolások, csökken a fertőzés lehetősége. A páciens egyetlen invazív beavatkozás után saját otthonában tud megszabadulni kínzó panaszaitól. Nem kell újra időpontot kérnie és várnia a beavatkozásra, számára megfelelő időpontban, megszokott otthoni környezetben, saját maga – vagy hozzátartozója- enyhítheti felerősödő tüneteit. Emellett az állandó tűszúrások miatt sem kell aggódnia többé.

A kezelés során az érintett oldali mellüregbe tartós-katéter kerül behelyezésre, amely akár évekig a szervezetben maradhat anélkül, hogy fertőzést, vagy bármilyen más problémát okozna. A hozzá csatlakoztatható vákuumos tartálynak köszönhetően lehetővé válik az otthoni lecsapolás. A katéter szelepe gondoskodik a szervezet védelméről a fertőzésekkel szemben.

Maximum 1 liter folyadék lebocsájtása alkalmanként

A tartós-katéter gyártójának ajánlása szerint egyszerre 1 liter mellűri folyadékgyülem távolítható el az otthoni lecsapolások során. Ez a mennyiség nem megterhelő, viszont elegendő ahhoz, hogy a páciens azonnal megkönnyebbülést érezzen. Szükség esetén a mellkascsapolások naponta megismételhetők, enyhülést adva ezzel a páciensnek.

Mire számíthat a páciens a tartós-katéter beültetése után?

“Óriási könnyebbség, hogy nem kell csapolásra kórházba járni. Előfordult olyan is, amikor egy lecsapolást követően több napra tartottak bent a kórházban. Most sokkal jobban tudom az időmet szervezni, nem beszélve a sok utazásról, amit mindig már erősen fulladva tettem meg.”-meséli tapasztalatairól egyik páciensünk, Kozma Ferencné.

A mellkascsapolások veszélyeiről érdemes időben tájékozódni, mivel sokféle kockázat fordulhat elő a beteg állapotától függően. A beavatkozás nélkülözhetetlen, ha a mellűri folyadékgyülem mennyisége feszítő érzést okoz a mellkasban és a légzést nehezíti. Tartós-katéterrel azonban a mellkascsapolásokhoz kapcsolódó veszélyek jelentős része elkerülhető, ami a páciensek legyengült immunrendszere mellett különösen fontos.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!