fbpixel

„A hasűri folyadék otthoni lebocsátása nagy megkönnyebbülést okoz édesanyámnak.”

Orvosaink

Juhász Istvánné Fonyódi Rózsánál (65) petefészek-daganatot diagnosztizáltak, ami kellemetlen folyadéktermelődéssel járt a hasüregen belül és a mellhártyák között. A kockázatos lecsapolás helyett olyan megoldásra volt szükség, ami által a feszítő, szorító érzést otthoni körülmények között kényelmesen tudja enyhíteni, megszüntetni. Így esett a választás a tartós katéter beültetésre, ami nagy megkönnyebbülést hozott Rózsa számára. A tartós katéter beültetéséig tartó útról és az azt kísérő tapasztalatokról Rózsa fiát, Juhász Csabát kérdeztük, aki mentőtisztként pontosan tisztában van az egészségügyi problémákkal, kihívásokkal.

Hogy szembesültek édesanyja betegségével?

2022. április elején derült ki édesanyámnál, hogy petefészek-daganata van. Azt vette észre, hogy egyik napról a másikra megnagyobbodik a hasa. Úgy nézett ki, mintha 9 hónapos terhes lenne. Rögtön szaladtunk a sürgősségire, majd több vizsgálat után nyilvánvalóvá vált, hogy mind a hasüregében, mind a mellüregében kóros mennyiségű folyadékgyülem van. A mintavétel és a hosszas vizsgálatok pedig kimutatták, hogy édesanyámnak 100%-osan petefészek-daganata van. Ezért termelődik folyadék a hasüregen belül és a mellhártyák között. Lecsapolták édesanyámat, de sajnos mindig visszatért a puffadás, a feszítő, szorító érzés.

Mit javasoltak az orvosok?

Kemoterápiát és műtétet. Mivel édesapám 51 éves korában halt meg nyirokcsomórákban és édesanyám végignézte, ahogy édesapámat tönkreteszi a kezelés, ezért nem fogadta el a konzervatív terápia, illetve a kemoterápia lehetőségét. Az orvosok azt mondták, hogy más megoldás nincs. Mi pedig öcsémmel tiszteletben tartottuk édesanyám döntését, noha többször is rákérdeztünk, de ő tartotta magát az elhatározásához. Azonban a folyton visszatérő hasűri, mellűri folyadékra megoldást kellett találnunk.

Mi volt az orvosok reakciója arra, hogy édesanyjának szüksége van a tüneti terápiára, a hascsapolásra?

Már a hangvétel sem volt túl emberséges a nőgyógyászaton. Elintéztek minket annyival, hogy majd jelentkezzünk a sürgősségin, aztán onnan úgy is a belgyógyászatra kerülünk, ott pedig megszúrják a hasát, és utána hazaengedik. Mentőtisztként dolgozom és hiába tudtam édesanyámnak segítséget nyújtani, pontosan láttam, milyen tortúrán kellene keresztülmennie, így más utat választottunk.

Hogy találtak rá az ewiCare magánrendelőjére?

Az interneten kutattam és úgy bukkantam a rá az ewiCare weboldalára, amit tüzetesen megvizsgáltam, elolvastam a páciensekről szóló interjúkat és tudtam, hogy jó helyen járok.

Mit tapasztaltak az ewiCare-nél?

Emberséges hozzáállást, amit máshol addig nem kaptunk meg. Kedvesek voltak már a bejelentkezéskor is. A személyes vizsgálat során eltávolították a mellűri és a hasűri folyadékot, megnézték édesanyám leleteit, illetve elvégezték az ultrahang vizsgálatot. Felvetették az állandó katéter beültetésének lehetőségét is, de ez akkor anyagilag elég megterhelő lett volna számunkra. Ráadásul abban bíztunk, hogy megáll a folyadéktermelődés. A mellűri valóban nem is tért vissza, de a hasűri folyadékot 4-5 alkalommal kellett az ewiCare rendelőjében eltávolítani. Minden egyes szúrás kockázattal jár, hiszen akár fertőzés, szepszis is kialakulhat, ezért a csapolás helyett más megoldásra volt szükség.

Mi alapján döntöttek a tartós hasűri katéter mellett?

Az ewiCare kedvezményes áron ültette be a katétert édesanyámnak, onnantól pedig otthoni körülmények között, kényelmesen tudtam leengedni a hasűri folyadékot. Ez azért is nagy dolog, mert így nincs szükség az állandó telefonálgatásra, időpont-egyeztetésre. Nem kell hosszú ideig várni arra, hogy a kellemetlen feszítő érzés megszűnjön. Ráadásul édesanyám 50 kilométerre lakik a Hidász utcai rendelőtől, az utazás pedig nagyon megterhelő számára.

Miért tartja megfelelő megoldásnak a tartós hasűri katétert?

Látom édesanyámon, hogy mennyire megkönnyítette a mindennapjait, hiszen hamar meg tud szabadulni a feszítő érzéstől. Ugyan nem tudjuk, a kórfolyamat mennyire halad előre, de mégis megnyugtató, hogy a hasűri folyadék otthoni lebocsátása ilyen egyszerűen megtörténhet és ekkora megkönnyebbülést okoz édesanyámnak.

Egy ilyen helyzetben nagy szükség van a hozzátartozók támogatására és láthatóan mindent megtesznek édesanyjukért. Önöket hogy érinti az április óta tartó folyamat?

Nehéz szembesülni vele, hogy édesanyám 80 kg-ról 40 kg-ra fogyott. Látni, hogy édesapám után ő is küzd a daganatos betegséggel. A magas vérnyomáson kívül nem volt soha semmilyen egészségügyi panasza. Öcsémmel ketten kísérjük őt mindenhova, igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Összetartunk és bízunk a Jóistenben.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.