„Küzdenünk kell magunkért, a családunkért.”

melluri folyadekgyulem gyogyitas

– Sándori Márta mesélt nekünk a katéterrel kapcsolatos tapasztalatairól, beültetést követő mindennapjairól.


Milyen probléma miatt merült fel a katéter behelyezésének lehetősége?

Rosszindulatú petefészek daganatot diagnosztizáltak nálam, és ennek következtében, műtét után is jelentkező hasi folyadék gyűlt a hasüregemben. Nagyon fulladtam, megnőtt a haskörfogatom, szinte éreztem, hogy lötyögött benne a víz. A háziorvosomat kerestem fel először ezekkel a panaszokkal, aki rögtön hasvízre gyanakodott.

Mikor hallott erről a lehetőségről, mikor történt a beültetés?

Onkológus kezelőorvosomtól hallottam a katéterről, amely megkönnyíthetné az életem. Elég körülményes volt minden alkalommal vidékről bejárni a csapolásokra, és nagyon nyomasztó érzés volt újra és újra visszajárni abba a kórházba, ahol operáltak. Minden alkalommal szinte újra átéltem azt a rendkívül nehéz időszakot.

Egy-egy alkalommal 8-10 liter folyadékot csapoltak a hasüregemből, utána mindig 1-1 órát bent kellett feküdni, megterhelő időszak volt.

2017 július 7-én történt a katéter-behelyezés, Dr. Oláh Gergely volt a sebész, aki elvégezte.“

Ennek immár 3 éve, és hatalmas könnyebbségnek élem meg, hogy otthon tudom a tüneteimet enyhíteni.

Milyen panaszai voltak korábban, mi okozta a legtöbb nehézséget?

Nagyon fulladtam a hasüregemben gyűlő folyadéktól, nem tudtam lehajolni, nagyon megnőtt a hasam. Nagyon kellemetlen volt rendszeresen visszajárni a kórházba, ahol korábban műtöttek. Minden alkalommal egy egész napba telt, utazással együtt.

Milyen volt a beavatkozás, Hogyan érezte magát a katéter behelyezését követően?

Nagyon féltem a beavatkozástól, féltem az idegen testtől, aggódtam, hogy nem gyulladhat-e be. Az orvosok nagyon kedvesek voltak, megnyugtattak, hogy nincs mitől tartanom. Behelyezést követően, amikor kiment a fájdalomcsillapító hatása, még fájt egy kicsit a seb, de nagyon gyorsan regenerálódtam. Ennek immár 3 éve, és hatalmas könnyebbségnek élem meg, hogy otthon tudom a tüneteimet enyhíteni.

Kezdetben okozott-e bármilyen panaszt?

Semmilyen panaszt nem okozott a katéter, kezdettől fogva egyszerű volt a használata. Habár én is hamar megtanultam, hogyan kell kezelni, eleinte orvosom segített. Ez pszichésen fontos támasz volt, mert időbe telt, amíg a katéter látványát megszoktam. Ma már én végzem a lecsapolást, a kötözésben szokott segíteni a testvérem.“

Ezerszer jobb otthon elvégezni a folyadéklebocsájtást, mint minden alkalommal visszatérni a kórházba, ahol operáltak.

Miben változtatta meg az életét?

Alapbetegségem sok nehézséget hozott az életembe, minden könnyítés, amit el tudunk érni, hogy életminőségünkön javítsunk, sokat számít. Ezerszer jobb otthon elvégezni a folyadéklebocsájtást, mint minden alkalommal visszatérni a kórházba, ahol operáltak. Nyugodtabban, előre tudom tervezni a csapolást, egy óra alatt mindennel végzek, ez nagyon nagy könnyebbség.

Meddig tartott megszokni az idegen testet?

A beavatkozás előtt aggódtam, hogy vajon milyen érzés lesz, amikor beültetik a katétert. Ehhez képest meglepő, hogy nem okozott panaszt. Könnyen megszoktam, megkönnyítette az életem.

Akadályozza-e a korábbi életvitelében a katéter használata?

Éjszaka igyekszem a másik oldalamon aludni, a bőrre helyezett habkötszer viszont nagyon kényelmes, nem zavar a katéter, nem is érzem.

Mennyire tartja nehéznek az otthoni használatot?

Az otthoni használat nagyon egyszerű. Eleinte több alkalommal kaptam képzést, be is mutatták lépésről lépésre a csapolást, és háziorvos-barátom is segített. Ma már mindent egyedül csinálok. Közben nézem a TV-t, hallgatom a rádiót, mindent előre kikészítek, amire szükségem lehet.

Mit érez a lecsapolás közben, és azt követően?

Lecsapolás közben semmi különöset nem érzek, jó érzés, hogy megkönnyebbülök, könnyebben kapok levegőt, jobb a közérzetem.

Milyen rendszerességgel kell csapolni? Változott-e a rendszeresség az évek során?

Kéthetente csapolok 2 litert, ez a mennyiség sokkal kevesebb, mint eleinte, amikor még kórházba kellett járnom hascsapolásra.

Mit tanácsolna azoknak a betegeknek, akik most szembesülnek a diagnózisukkal?

Küzdenünk kell magunkért, a családunkért. Ha valaki megteheti , éljen a lehetőséggel, nagyon nagy különbség, nagy könnyebbség, hogy otthoni körülmények között tudja hasvizét lebocsájtani, különösen a mai világban. Legyengült immunrendszerünk van, ha lehet kerüljük el a kórházi fertőzés kockázatát.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!