fbpixel

Kórházi hascsapolások veszélyei és kockázatainak minimalizálása tartós katéterrel

haskor es ascites kezeles budapesten

Az orvosi beavatkozásokhoz társulhatnak olyan veszélyek, kockázatok, amelyek bekövetkezését előre nem lehet látni. Nincsen két egyforma páciens, két teljesen egyforma kórkép. Az emberi szervezet nem reagál mindig egyformán ugyanarra a beavatkozásra, ezért kell számon tartani azokat a kockázati tényezőket, amelyek műtétek közben, egészségügyi eljárások után léphetnek fel. Bármilyen operációra kerül sor, fontos előtte orvossal konzultálni, gyógyszerallergiáról, korábbi betegségekről, műtétekről tájékoztatni.

A hascsapolás, vagy más néven ascites punkció olyan eljárás, amelyet akkor végeznek, amikor folyadék halmozódik fel a hasüregben, és vízhajtó kezelés segítségével nem csökkenthető a hasvíz mennyisége. Normális esetben is található minimális folyadék a hasüregben, de bizonyos betegségek következtében felszaporodhat.

Hascsapolás veszélyei

Egészségügyi eljárások során, a beavatkozások megkezdése előtt az orvos köteles tájékoztatni páciensét a műtét ill. kezelés esetleges kockázatairól. A betegnek tudomásul kell vennie, ‌hogy‌ ‌adódhatnak‌ ‌olyan‌ ‌körülmények,‌ ‌melyek‌ ‌meghiúsíthatják,‌ ‌módosíthatják‌ ‌a‌ ‌tervezett‌ ‌beavatkozást‌ ‌és‌ ‌szakszerű‌ ‌műtét‌ ‌esetén‌ ‌is‌ ‌felléphetnek‌ ‌előre‌ ‌nem várható‌ ‌szövődmények,‌ ‌amelyek‌ ‌kedvezőtlenül‌ ‌befolyásolhatják‌ ‌a‌ ‌várható‌ ‌gyógyulást.

Hascsapolás nem tartozik a legnagyobb kockázattal járó kórházi beavatkozások közé, azonban az orvosi szakirodalom nyilvántart néhány olyan rizikót, amelyek az esetek kis százalékában, de előfordulhatnak.

Ismert gyógyszerérzékenység

A hascsapolás a hasüregbe vezetett tű segítségével történik. A szúrás előtt a szakorvos által megjelölt behatolási pontot érzéstelenítik anaestheticummal, amelyre néhányan érzékenyen reagálhatnak. Ezt elkerülendő, amennyiben a páciensnek tudomása van arról (korábbi műtéti tapasztalatok alapján), hogy szervezete érzékeny az adott gyógyszerre, az érzéstelenítési eljárás megkezdése előtt mindenképp tájékoztassa a beavatkozást végző orvost. Érzéstelenítőre adott allergiás reakció akár életveszélyes állapotot is eredményezhet.

Fehérjevesztés a lecsapolt nagy mennyiségű folyadékkal egyidőben

Az emberi szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége fehérjékre. A fehérje többek között a regenerálódást támogatja, így műtétek után különösen fontos a pótlása. Olyan alapbetegségek esetén, amikor a hasvíz nagymértékben tartalmaz fehérjét, hascsapolást követően elengedhetetlen a szervezet normál működésének fenntartásához a fehérjepótlás mihamarabbi megkezdése.

Hirtelen vérnyomáscsökkenés

Nagyobb mennyiségű hasvíz eltávolítása vérnyomásesést is előidézhet egyes pácienseknél. Hypotensio állapotán ágynyugalom, beavatkozás utáni több órás pihenés segíthet.

Hasi folyadék szivárgása

Közvetlenül a beavatkozás után előfordulhat hasi folyadék szivárgás a szúrás helyén, ami némi fájdalommal járhat együtt. Enyhébb esetben ágynyugalommal (hanyatt fekvés) kezelhető, súlyosabb esetben összeöltésre lehet szükség.

Trombózis, tüdőembólia

Trombózisról akkor beszélünk, amikor az erekben vérrögök alakulnak ki, gátolva a vér keringését, lassítva a véráramlást. Tüdőembólia trombózis által keletkezik, és a tüdő elégtelen működését eredményezheti.

Hasűri fertőzés

Egy hasűri fertőzés meghosszabbítja a beavatkozás során keletkezett seb begyógyulási időtartamát. A fertőzés baktériumok jelenlétére utal a szervezetben, amelynek a jelei a vörösség vagy duzzanat a tűszúrás helyén, vagy láz. A páciens műtét előtti életvitele hozzájárulhat a későbbi fertőzés kialakulásához, ide tartozik például a dohányzás, vagy az egészségtelen táplálkozás.

Hasűri vérzés (haemorrhagia intraabdominalis)

A hasűri vérzés életveszélyes állapot, megszüntetése azonnali sebészeti feltárást igényel. A hasűri vérzés tünetei közé tartozik a sápadtság, heves szívdobogás, verejtékezés, ájulás vagy alacsony vérnyomás. Időben észrevehető, hiszen erős fájdalom előzi meg. A szívelégtelenségben szenvedőknek, akik véralvadékonyságot csökkentő gyógyszereket szednek, érdemes kiemelten figyelniük a hasűri vérzés kialakulásának kockázatára.

További szövődmények jelentkezhetnek paracentézist követően, szúráskor az erek, belek vagy húgyhólyag megsértése, átszúrása, légzési nehézségek vagy akut vesekárosodás esetén. Kórházban végzett hascsapolás után a páciens több órát, vagy akár napokat is bent tölthet az intézményben, amíg a kockázatok biztosan megszűnnek és a szervezet regenerálódik.

Egyedi terápiával a hascsapolások veszélyei ellen

Idén februártól a magyarországi páciensek számára is elérhető az az egyedi terápia, amelynek segítségével minimalizáható a hascsapolások kockázata, ezzel együtt pedig otthoni körülmények között válik lehetővé az ascites miatt fellépő panaszok enyhítése. A visszatérő hasűri folyadékgyülemmel küzdő páciens hasüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos ill. gravitációs tartállyal a beteg vagy hozzátartozója otthoni környezetben, saját magának tudja a folyadékot lecsapolni, saját maga tudja tüneteit kontrollálni.

Egyedi terápiával a hascsapolások veszélyei ellen

Idén februártól a magyarországi páciensek számára is elérhető az az egyedi terápia, amelynek segítségével minimalizáható a hascsapolások kockázata, ezzel együtt pedig otthoni körülmények között válik lehetővé az ascites miatt fellépő panaszok enyhítése. A visszatérő hasűri folyadékgyülemmel küzdő páciens hasüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos ill. gravitációs tartállyal a beteg vagy hozzátartozója otthoni környezetben, saját magának tudja a folyadékot lecsapolni, saját maga tudja tüneteit kontrollálni.

Tartós katéterrel a kockázatok csökkentéséért

Magánrendelőnkben a sebészeti beavatkozás előtti állapotfelmérés során a pácienstől tájékoztatást kapunk lehetséges gyógyszerérzékenységéről. Friss laborvizsgálati eredmények és leletek birtokában orvos kollégánk javaslatot tesz a kezelésre vonatkozóan. Ilyenkor a páciensnek lehetősége van konzultálni szakorvossal, és ezzel egyidőben részletesen megismerkedni az eljárással.

Akár naponta megismételhető hascsapolások

Kórházi hascsapolások alkalmával egyszerre 10-20 liter felgyülemlett folyadékot is eltávolíthatnak szükség esetén. Ez megterheli a páciens szervezetét, és jelentős ásványianyag-vesztést, hirtelen vérnyomáscsökkenést idézhet elő. Ilyenkor egyidejűleg sószegény oldatban albuminpótlásról kell gondoskodni. Az albumint a máj termeli, és testünk teljes fehérjemennyiségének több mint a felét adja. Fontos szerepe van a zsírsavak, aminosavak, gyógyszerek szállításában. Emellett a szöveteket tápanyaggal látja el. Tartós katéter használatával a hascsapolások akár naponta megismételhetők, az egyszerre lecsapolt folyadék-mennyiség pedig maximum 2 liter lehet. Ez nem borítja fel a szervezet egyensúlyát, viszont megkönnyebbülést hoz a páciens számára.

Egyetlen beavatkozás, számos veszély minimalizálása

Az általunk nyújtott terápia egyetlen minimálisan invazív beavatkozást igényel, mely során a tartós katéter beültetésre kerül a páciens hasüregébe, ezután nincs szükség további sebészeti eljárásra. Ezzel elkerülhetők a hascsapolásokat megkeserítő fájdalmas tűszúrások, csökkenthető a szivárgások és fertőzés kockázata. A katéter és a hozzá tartozó biztonsági szelep zárt rendszert alkot a lecsapoláshoz használt vákuumos tartállyal, vagy tasakkal. A szelep a folyadék lebocsájtása után lezár, így védi a szervezetet a fertőzésveszélytől.

Csökkenő folyadék-mennyiség és ritkább hascsapolások

Javasolt a beültetést követő kezdeti időszakban egy ideig gyakrabban végezni az otthoni hascsapolást. Később, ahogy a felgyűlő folyadék-mennyiség csökken, egyre ritkábban szükséges lebocsájtani a hasvizet a tünetek enyhítése érdekében. Az otthoni kezelésnek köszönhetően javul a közérzet, és jobb reakció figyelhető meg egyéb terápiákra. A tartós katéter beültetésen átesett betegeknél ebből az okból is csökkenhet a felgyűlő folyadék mennyisége és a hascsapolások rendszeressége.

A “műtét” szó hallatán sokakat aggodalom tölt el. A modern terápiás eljárásoknak köszönhetően azonban ma már a beavatkozásokat nagyobb biztonsággal lehet elvégezni. A hascsapolások veszélyei miatt pedig a pácienseknek nem kell többé szoronganiuk, ha a tartós katéter-beültetést választják panaszaik enyhítésére.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!