Hogyan tudjuk megszüntetni a mellkasi folyadékgyülemet?

ewicare-medical-center-tudovizenyo

A mellhártyalemezek között kevés sűrű folyadék található, amely biztosítja a tüdőt borító és a mellkasfalra belülről tapadó mellhártyalemez egymáson való elmozdulását. Amikor gyulladás, tumor, vagy a mellkasi erek áteresztőképességének megváltozása következtében kóros folyadék halmozódik fel; akkor beszélünk mellűri folyadékgyülemről, amit a köznyelvben gyakran tévesen tüdővizenyőként emleget. Ilyenkor légszomj, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szúró köhögés, fogyás és fáradtság kellemetlen tünetegyüttese jelzi a beteg számára, hogy a mellüregében felgyülemlett folyadék-mennyiség mielőbbi kezelést igényel.

A mellűri folyadékgyülem kezelésének lehetőségei

A folyadékgyülem csökkentésének módja függ a tünetek súlyosságától. Míg kisebb mennyiségű folyadékgyülem esetén elegendő a kiváltó okot kezelni, addig a nagyobb mennyiségű folyadék megszüntetése radikálisabb beavatkozást igényel.

1. Vízhajtó készítmények alkalmazása

A szakorvosok enyhébb a mellüregi folyadékgyülem észlelésekor gyógyszeres kezeléssel, vízhajtó készítményeket (diuretikumok) alkalmazásával próbálják megszüntetni a folyadékgyülemet. A diuretikumok a szervezetben felhalmozódott folyadék kiürítését erősítik azzal, hogy a kiválasztott vizelet mennyiségét növelik meg. A vízhajtók a felgyülemlett folyadék mellett nátrium-, kálium-, kloridionvesztésért is felelősek. Rendszeres szedésük felboríthatja a szervezet ionháztartását. A vízhajtó-kezelés ideje alatt figyelni kell a káliumpótlásra, mivel az kulcsfontosságú szerepet játszik a folyadékháztartás szabályozásában.

2. Sorozatos kórházi mellkascsapolások a mellűri folyadékgyülem megszüntetésért

Amennyiben a páciens állapota súlyosabb, a nagyobb mennyiségű folyadékgyülemet – főleg, ha légzési nehezítettséget okoz – le kell bocsájtani. A folyadék terápiás lecsapolását szaknyelven thoracocentézisnek nevezzük. A lebocsájtást követően a légszomj általában azonnal megszűnik. A megkönnyebbülés azonban sajnos rövid időre szól, a folyadék rövid időn belül újra felgyűlik és a beteg ismét kezelésre szorul.

A mellkascsapolás előtt fizikális vizsgálattal – kopogtatással – illetve röntgenfelvétellel igazolják mellkasi folyadékgyülem jelenlétét a mellüregben. Ezt követően mellkasi ultrahangvizsgálattal pontosan meghatározzák a folyadék-lecsapoláshoz szükséges tűszúrás helyét. A beavatkozást legtöbbször ülve végzik. Helyi érzéstelenítést követően a páciens két bordája közé tűt vezetnek be, fecskendőn keresztül pedig a folyadék távozhat a testből. A beavatkozás során ügyelni kell az olyan lehetséges szövődmények elkerülésére, mint a légmell kialakulása, tüdő szúrásos sérülése.

3. Pleurodesis, mint kezelési lehetőség

Hosszabb életkilátások mellett – ha azonban a folyadék továbbra is kialakul – megoldást jelenthet a pleuraűr lezárása, a pleurodesis. Pleurodesisnek hívjuk magát az eredményt, azaz az elért állapotot és az az kiváltó folyamatot, a módszert is. A kémiai pleurodesis az egyéb kezelésre nem reagáló, nehézlégzést okozó hydrothorax kezelésére alkalmazott módszer, amelynek célja a pleuraűr megszüntetése, azaz a zsigeri és fali pleura összenövesztése.

A mellkas csapolását követően a folyadékot leszívják és a tüdő teljes kitágulása után a pleuraűrbe gyulladást és hegesedést okozó (sclerotizáló) anyagot fecskendeznek. A leggyakrabban használt sclerotizáló anyag talkum vagy doxycylin. A sclerotizáló anyag befecskendezése után a pleuraűrt folyamatosan szívás alatt kell tartani. A beavatkozás feltétele a tágulásképes tüdő, azaz a zsigeri és a fali mellhártya kapcsolata. Pleurodesisnél a mellkascsapolás szokásos szövődményein túl 1-2 százalékban előfordulhat súlyos légzési elégtelenség, pneumonitis, akut légúti distressz szindróma (ARDS), és távoli szervekben talkum-embólia, vagyis az eljárás nem veszélytelen.

4. Kíméletes és tartós megoldás: Folyadékgyülem kezelése állandó katéterrel

A visszatérően jelentkező mellűri folyadékgyülem kezelésében eddig alkalmazott thoracocenthesis – akárcsak más orvosi beavatkozások – kockázatokkal jár együtt, amelyekről a páciensnek tájékoztatást kell kapnia a szakorvossal történő konzultáció során. A pleurodesisa beteg állapotának függvényében javasolható, azonban nem mindenkinél alkalmazható eljárás. A mellkasi folyadékgyülem okozta kínzó panaszokat azonban enyhíteni kell, hogy a beteg minél hamarabb újra teljesebb és nyugodtabb életet élhessen. A tartós-katéter beültetésére épülő speciális terápia hatékony megoldást jelent a mellűri folyadékgyülem okozta tünetek gyors megszüntetésére, pár hónapos használatával pedig az esetek közel 50%-ban a folyadékgyülem eltűnik. A dokumentált klinikai feljegyzések kevesebb, mint 3%-os fertőződési arányról számolnak be, ami igazolja az eljárás biztonságosságát.

tudovizenyo, ascites kezeles Ewicarenel

Otthoni kezelés a beteg kényelméért

A rendelőnkben elérhető terápiának köszönhetően megvalósul a mellüregben felgyűlt folyadék otthoni lebocsájtása. A rendszeres kórházi lecsapolások rendkívül megterhelők a beteg szervezete számára, minden egyes alkalommal fennáll a fertőzés kockázata, és sok energiát, időt követelnek a pácienstől és hozzátartozóitól. Ezzel szemben a tartós-katéterrel történő folyadék-leeresztés könnyedén beilleszthető a mindennapi életbe: az otthoni körülmények között végzett lecsapolás rugalmasan tervezhető, időpontja a páciens egyéni igényeihez, állapotához igazítható. A tartós katéter használata a beteg szervezetét kevésbé terheli meg, mert az egyszerre lebocsájtható folyadék mennyisége kevesebb (maximum 1 liter), mint amennyi egy thoracocentesis során távozik a páciens mellüregéből. A kezeléssel a súlyos állapotú betegek ismét teljesebb életet élhetnek, saját maguk tudják tüneteiket kontrollálni, megszüntetni. Gyakran megfigyelhető, hogy azok a betegek, akik tartós katéterrel kezelik folyadékgyülemüket, változást érzékelnek a leszívások rendszerességében, ritkulnak a lecsapolások alkalmai. Nem beszélve a spontán pleurodesisről, amely 3-4 hónap használat után a betegek 50%-nál bekövetkezik.

Egyszeri, minimálisan invazív beavatkozás

A visszatérő mellűri- és hasűri folyadékgyülemmel küzdő páciens hasüregébe tartós katéter kerül behelyezésre, az ehhez csatlakoztatható vákuumos tartállyal tudja páciens a folyadékot lecsapolni. A katéter biztonsági szelepe szétcsatlakoztatást követően lezár, sem a folyadékot nem engedi távozni tovább, sem a szervezeten kívüli kórokozóknak nem ad utat a mellüregbe.

Amennyiben szükséges, az otthoni lecsapolások napi szinten megismételhetők, az alkalmanként lecsapolható folyadék-mennyiség maximum 1 liter.

A terápia pozitív hatásai

Az otthoni lecsapolásokat követően a páciens azonnal megkönnyebbül, nehézlégzése, mellkasában tapasztalt feszítő érzése és egyéb panaszai megszűnnek. Mobilitása megnő, közérzete javul. A terápiával a folyadékképződés kontroll alatt tartható, kórházi kezelések pedig szükségtelenné válnak. Az egyébként is gyengébb immunrendszerű betegnek különösen fontos, hogy ezzel az eljárással védve van a koronavírus-fertőzés kockázatával szemben, mivel otthonát sem kell elhagynia ahhoz, hogy kínzó tünetei enyhüljenek. Várjuk azokat a betegeket is, akik továbbra is az egyszeri mellkascsapolást választják, de a jelenlegi COVID-19 járvány okozta helyzetben félnek a megszokott rendelőjükbe látogatni. Számukra azonnali terápiás mellkascsapolást biztosítunk.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!