fbpixel

Nőgyógyászati daganatok és ascites

kezelés

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy betegség, egy hirtelen jött új tünet megjelenése szorongással, aggodalommal tölt el bennünket, számtalan kérdést vet fel bennünk: Mi okozza a panaszokat? Hol tudnak segíteni?

Még inkább így van ez akkor, amikor bizonyosságot nyer, hogy a tünetek hátterében súlyos megbetegedés áll. Szerencsés esetben a páciens rövid időn belül megtalálja a számára ideális kezelőorvost, olykor azonban kivizsgálások hosszú sora előzi meg a diagnózis felállítását, és hosszú a várakozással teli időszak, amíg elkezdődhet a páciens kezelése.

Komoly, életet súlyosan nehezítő következménye több nőgyógyászati daganatos megbetegedésnek a hasüregben visszatérően megjelenő folyadékgyülem. A beteget nyugtalanítják a felgyűlt folyadék okozta súlyos panaszai: a légzési nehezítettség, a fájdalom, a folytonos émelygés, a fizikai korlátok. Az érintett betegnek sokszor nemcsak a fizikai tünetekkel, hanem a lelki teherrel is meg kell küzdeni. Bizonytalanságában fél elhagyni otthonát, tartva attól, hogy tünetei felerősödnek. Nem szívesen mozdul ki a hasvíz következtében megváltozott külseje miatt sem.

Mi is ez a tünet, és milyen betegségek állhatnak a hátterében?

A hasvízkór (ascites) a hasüregben kóros mennyiségben felhalmozódó, különböző eredetű folyadék megnevezése. A képződését kiváltó folyamatok összetettek és csak részben ismertek. Az ascites több nőgyógyászati daganatos megbetegedés gyakori velejárója.

A betegek nagy százalékánál ascitest okozó nőgyógyászati daganatos betegség a petefészekrák. Mi is ez a betegség, és kiknél fordul elő?

Mai napig nem bizonyos, hogy mi vezet a petefészekrák kialakulásához.

A rosszindulatú petefészek daganatok 90%-a hámsejt eredetű, azaz karcinóma. Az ovarium tumorok a női-kismedencei daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. Ennek hátterében az áll, hogy felismerésére általában csak előrehaladott állapotban kerül sor, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes, megbízható szűrővizsgálati módszerek pedig jelenleg nem állnak rendelkezésre. A női nemi szervek daganatainak 25%-a indul ki a petefészekből. Az ovárium tumor az életkor előre haladtával egyre gyakrabban fordul elő, a Nemzeti Rákregiszterből nyert adatok alapján 55-75 év között fordul elő az eseteknek több mint a fele, a leggyakoribb pedig 60-65 év között. Magyarországon évente körülbelül 1300 új daganatos megbetegedést regisztrálnak és a daganat következtében kialakult haláleset mintegy 600 betegnél következik be. 

rosszindulatú ovariumdaganatok koreloszlása

Míg a méhnyakrákok fele, addig a petefészekrákoknak csak mintegy negyede kerül korai, azaz gyógyítható stádiumban felismerésre. A petefészekrák leggyakoribb terjedési útját a levált tumorsejtek hasüregi szóródása és letapadása jelenti. A peritonealis terjedés során a rekesz lymphatikus útjainak elzáródása miatt ascites alakul ki. Amennyiben a betegség májáttéteket képez, ez is növeli a hasi folyadékképződés valószínűségét.

Az ovarium karcinómák mintegy harmada okoz különböző súlyosságú ascitest. A rákregiszter adatok alapján ebből az következik, hogy ovariumtumor miatt kialakuló malignus ascites legfeljebb 320 eset lehet évente.

Nem nőgyőgyászati daganatok közé sorolandó, főkent nőket érintő tumoros megbetegedés az emlőrák. Milyen gyakori ez a betegség, és okoz-e visszatérő folyadékgyülemet?

Az emlőrák elsősorban mellűri folyadékképződést okoz, de májáttétek, veseelégtelenség kialakulása esetén akár az ascitesért is felelős lehet.

A tumoros eredetű mellűri folyadék 75%-át tüdőrák, mammatumor és malignus lymphoma okozza. A Rákregiszterből nyert adatok szerint az emlődaganatok száma évről évre mérsékelten emelkedő trendet mutat, a 2012. évi 9%-os kiugrást követően, ami betudható az fokozódó szűrési kampánynak. Ez azt is jelenti, hogy koraibb stádiumban kerülnek a daganatok felismerésre, és az is ismert a szakmai híradásokból, hogy a korszerű terápiás lehetőségek jelentősen növelték az 5 éves túlélést és életminőséget.

Az ascites megszüntetése

Az ascites önmagában nem gyógyítható, a kóros folyadéktermelődés akkor lassítható, ha az alapbetegséget, a kiváltó okot sikerül uralni, például a hashártya-gyulladást orvosolni vagy a hashártyán lévő áttétes gócok méretét és számát csökkenteni.

Kezelési módok

Amennyiben a vízhajtók nem segítenek, melyek alkalmazása enyhe fokú ascites esetén javasolt, rendszeres hascsapolásokra van szükség, kórházi körülmények között. A nagyobb mennyiségű ascites súlyos panaszokat okozhat, melyek azonnali kezelést igényelnek: a megnövekedett hasvíz a hasat elődomboríthatja, hasfeszülést, étvágytalanságot, teltségérzést okozhat, a kiváltó ok, betegség okozta panaszokon túl. A hasfal kifeszül, a bőr elvékonyodik, a köldök elsimul, vagy kidomborodik. A hosszabb ideje fennálló és jelentősebb mennyiségű ascites esetén gyakran jelentkezik hasfali sérv, főleg a természetes predilekciós helyeken, illetve a korábbi hasi műtétek helyén. A nagy mennyiségű ascites rekeszizmot felfelé tolva nehézlégzést okoz, fájdalommal jár.

A terápiás hascsapolás esetén akár 2-10 liter ascitest is leszívhatnak, hogy ezzel szüntessék meg a panaszokat (ekkor infúzióval, vénás fehérjepótlás is történik, leggyakrabban albumin formájában). A hascsapolás eredményessége csak átmeneti: amennyiben a kiváltó okban nem történik változás, a folyadék újratermelődik.

Tartós megoldás: ascites lebocsájtása hasüregbe ültetett katéterrel

tartós katéter

A fentebb ismertetett hascsapolásokat váltja ki a hasvízkór tartós katéterrel történő kezelése. A Magyarországon még kevéssé ismert, világszerte első vonalas, 25 éves terápia a lehető legkíméletesebb megoldást jelenti az érintett betegeknek, és segíti őket egy teljesebb élethez.

Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy egyetlen minimálisan invazív beavatkozással a páciens elkerülhesse a rendszeres kórházi kezeléseket, a rendszeres szúrásokat, és a minden alkalommal fennálló fertőzésveszélyt. A tartós katéter beültetését követően a páciens otthonában saját magának tudja tüneteit enyhíteni, kontrollálni. A beteg mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb terápiákra is jobban reagál, életminősége lényegesen javul.

Milyen előnyökkel jár ez a terápia?

+ Önálló, gyors és biztonságos, kényelmes, tervezhető folyadék-csapolás

+ egyszerű, könnyen elsajátítható használat

+ otthoni kezelés

+ minimális fertőzési kockázat: egyetlen minimálisan invazív beavatkozás

+ a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelő, ‘zár-kulcs’ elven működő szelep

+ mozgásszabadság, függetlenség és kontroll

Empátia, kényelem, szakértelem: fókuszban a páciens

A tartós katéter beültetésével a páciens hathatós segítséget kap, minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb (sugárkezelés, kemoterápia) terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul.

További információ

Biztonságos kezelési megoldás az ewiCare medical centerben a COVID járvány idején is

A jelenlegi rendkívüli járványügyi helyzetben még hangsúlyosabbá válik, hogy pácienseink el tudják kerülni a rendszeres kórházi kezeléseket. Rendelőnkben igyekszünk a súlyos állapotú betegek számára a lehető legrövidebb várakozási idővel rendelkezésre állni. Szintén a páciens-orvos találkozások számát minimalizálni törekszünk azzal, hogy betegeinknek lehetősége van az előzetes konzultációt online kereteken belül elkezdeni. Ennek megfelelően e-mail-ben küldheti el naprakész orvosi leleteit, zárójelentéseit, rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, hogy kezelőorvosa elvégezhesse ezek kiértékelését előzetesen, és kizárhassa a lehetséges kontraindikációkat.

Fontos számunkra pácienseink biztonsága. Szigorú higiénés szabályok betartása mellett várjuk betegeinket, ugyanakkor tudjuk, mennyire fontos, hogy szeretteik velük tudjanak lenni a beavatkozás során. Így lehetőséget biztosítunk számukra, hogy egy-egy hozzátartozó elkísérje őket rendelőnkbe.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.