fbpixel

Hasüregi folyadék eltávolítása, mellűri folyadék eltávolítása; és akik segítenek ebben

ewicare medical center budapest

Idén februárban nyitotta meg kapuit Budán új egészségügyi centrumunk, ahol egyedi segítséget nyújtunk a súlyos beteg emberek számára. Egy olyan palliatív terápiát kínálunk a részükre, amellyel Magyarországon egyedüliként mi foglalkozunk. Az eljárás lényege, hogy az általunk elvégzett beavatkozás segítségével a beteg a testében kialakuló folyadékgyülemet otthon tudja kezelni. A számos betegség kellemetlen hozadékaként jelentkező hasüregben (ascites), mellüregben felhalmozódott folyadék (pleurális folyadékgyülem) eltávolítása eddig kórházi kezelést igényelt. Ezzel szemben a rendelőnkben elérhető terápia során egy tartós katéter műtéti úton történő behelyezésével a hozzánk forduló, elsősorban daganatos betegségekkel küzdő páciensek otthoni környezetben tudják tüneteiket kezelni.

Kapcsolatteremtés a magánrendelőnkkel

Akik súlyos betegséggel küzdenek, keresik a megoldást arra, hogy panaszaikat enyhítsék, vagy akár megszüntessék. Hozzátartozóik, a mindennapos támogatás mellett szintén azon fáradoznak, hogy megoldást találjanak a szeretett családtag kínzó problémáira, és sok esetben ők azok, akik megtalálják a megfelelő terápiát.

 Így találnak meg minket, mi pedig az ewiCare medical centerben empátiával, szakértelemmel és minden tudásunkkal állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére. 

Az ascites néven is ismert hasüregi vagy mellűri folyadékgyülem néven is ismert mellüregi folyadékgyülem tartós katéterrel történő eltávolítása több mint 20 éves technológia, melyet a világ számos országában sikerrel alkalmaznak a gyógyításban. Németországi gyökerekkel rendelkező cégünknek köszönhetően ma már az eszköz és az eljárás is elérhetővé vált a magyarországi betegek számára, annak ellenére, hogy egyelőre nem finanszírozza a társadalombiztosító.

Egyszeri beavatkozás, hosszútávú palliatív terápia

A rendelőnkben elérhető palliatív terápia során egy olyan egyszer használatos katétert ültetünk be a páciens mellüregébe ill. hasüregébe, amely a mellkasi vagy hasi folyadékgyülem levezetésére szolgál. A katéter kifejezetten tartós használatra készül és bizonyítottan minimalizálja a fertőzés kockázatát azzal, hogy minimálisra csökkenti az invazív beavatkozások számát és stabilan, hosszú távon használható az emberi szervezetben. A katéter zárt rendszert képez a hozzá csatlakoztatható vákuumos tartállyal ill. tasakkal, a benne kialakított szelep a folyadék lebocsájtását követően lezár, megakadályozva a baktériumok bejutását a szervezetbe a katéteren keresztül.

Kórház helyett: a hasüregi folyadék eltávolítása, a mellűri folyadék eltávolítása

A tartós katéter alkalmazása a kórházi ellátást helyettesíti, a páciens otthon, nyugodt környezetben tudja saját maga (vagy hozzátartozója) elvégezni a folyadék lecsapolást, amikor érzi, hogy tünetei felerősödnek. Minél több a folyadék, a tünetek annál erősebben jelentkeznek: a beteget hányinger, étvágytalanság, nehéz légzés kínozza. A tünetek enyhítése csak átmenetileg oldható meg, mivel az ascites és a mellűri folyadékgyülem újra termelődik, így szükséges időközönként megismételni a műveletsort. Korábban a kórházi gyógykezelés igénybevétele nélkülözhetetlen volt, de a terápiánknak köszönhetően a beteg otthon megszüntetheti panaszait. A jelenlegi járványhelyzetben az sem elhanyagolható, hogy ezzel elkerülhető a fertőzésveszély kockázata. 

Folyamatos kapcsolattartás pácienseinkkel

A katéter beültetése kb. 20 percet vesz igénybe és minimális fájdalommal jár, de a tünetek azonnali enyhülése feledtetni tudja a kellemetlenséget. A pihenőszobában eltöltött 1-2 óra elteltével a beteg otthonába távozhat. Pácienseink minden kérdésére igyekszünk azonnal válaszolni. Külön figyelmet fordítunk az otthoni, helyes használat betanítására, a későbbiek során sem engedjük el a pácienseink kezét. Fontos, hogy elsajátítsák a katéter és a hozzá tartozó tasak összeillesztésének, majd a seb bekötözésének lépéseit, mivel így biztosítható a steril használat. Viszont azt is meg kell tanulniuk, hogy mennyi az általunk javasolt folyadék-mennyiség, ami egy alkalommal lecsapolható, és milyen gyakran végezhető a művelet, hiszen a szervezet egyensúlyát fent kell tartani. Így utógondozás keretén belül folyamatos a kapcsolatot tartunk pácienseinkkel, rendszeresen ellenőrizve állapotukat és felmérve azt, hogy mennyi egyszerhasználatos szett áll rendelkezésükre.

Fókuszban a páciens

A jelenlegi járványhelyzet mindannyiunkat új kihívások elé állít, így szeptembertől rendelőnk új szolgáltatásokkal bővült: elérhetővé vált nálunk az egyszeri hascsapolás és mellkascsapolás. A hozzánk forduló páciensek megnyugtató, biztonságos környezetben profi szakemberektől kapnak azonnali segítséget problémáikra. Csapatunk felkészült és tapasztalt szakemberekből áll, akik között akad olyan, aki személyes érintettsége miatt tartja fontosnak a másoknak való segítségnyújtást. 

Javuló közérzet ascites vagy mellűri folyadékgyülem eltávolítása után

Hisszük, hogy a rendelőnkbe érkező páciens palliatív terápiánkkal hathatós segítséget kap és minimálisra csökken a kockázatot jelentő beavatkozások száma. Mobilitása megnő, otthoni, biztonságot nyújtó környezetben történő kezelése pozitív hatással van közérzetére, és az egyéb terápiákra is jobban reagál. Tüneteit azonnal meg tudja szüntetni, életminősége lényegesen javul. Missziónk, hogy az érintett betegcsoportot teljesebb élethez segítsük. A munkánk igazi elismerése az a kedves mosoly, amit a betegek távozásakor kapunk tőlük.

 

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.