Élet a mellkasi katéterrel

haskor es ascites kezeles budapesten

– Kozma Ferencné osztotta meg velünk tapasztalatait


Milyen probléma miatt merült fel a katéter behelyezésének lehetősége?

Egyre gyakrabban, és egyre erősebben kezdtem fulladni. Épp egy Helicobacter kilégzéses vizsgálatra mentem, amit azonban már nem tudtak elvégezni a fulladásom miatt, így a háziorvosom röntgenre utalt be. A rötgenvizsgálatot követően, annak eredményét látván rögtön kórházba kerültem nagy mennyiségű mellüregben felgyűlt folyadék miatt. A folyadékot azonnal lecsapolták, és nagyon megkönnyebbültem. Ezután még jó sokáig nem derült ki, milyen betegség felelős a folyadékgyülemért.

Milyen panaszai voltak korábban, mi okozta a legtöbb nehézséget?

Minden a fulladással kezdődött, azt megelőzően nem voltak panaszaim. Ez a fulladás, amikor alig kaptam levegőt, nagyon megnehezítette a mindennapjaimat. A legkisebb fizikai mozgást sem tudtam elvégezni.“

Nagyon kellemesnek, megnyugtatónak, biztonságosnak éreztem a környezetet.

Hol hallott a tartós katéter beültetésének lehetőségéről?

Az Országos Onkológiai Intézetben kezelőorvosomtól, Balázs Boglárkától hallottam az eljárásról. Ő irányított az EwiCare rendelőbe, ahol a mellkassebész, dr. Bogyó Levente doktor úr részletesen elmagyarázta a kezelés lényegét.

Mi volt a benyomása az EwiCare rendelőről? Milyen érzésekkel érkezett a beavatkozásra?

Nagyon kellemesnek, megnyugtatónak, biztonságosnak éreztem a környezetet. Amikor először konzultáltam a rendelő vezetőjével az eljárásról, rögtön el is döntöttem, hogy belevágok a terápiába.

Milyen volt a beavatkozás, hogyan érezte magát a katéter behelyezését követően?

Maga az operáció teljesen fájdalommentes volt, csak utána volt némi fájdalmam, kb. egy-másfél hét volt, amíg szervezetem hozzászokott az idegen testhez. A műtét előtt természetesen kicsit izgatott voltam – habár már sok mindent kibírtam. Felesleges volt a félelmem.“

Most sokkal jobban tudom az időmet szervezni, nem beszélve a sok utazásról, amit mindig már erősen fulladva tettem meg.

Miben változtatta meg az életét?

Óriási könnyebbség, hogy nem kell csapolásra kórházba járni. Előfordult olyan is, amikor egy lecsapolást követően több napra tartottak bent a kórházban. Most sokkal jobban tudom az időmet szervezni, nem beszélve a sok utazásról, amit mindig már erősen fulladva tettem meg.

Akadályozza-e a korábbi életvitelében a katéter használata?

Egyáltalán nem akadályoz semmiben. Ha megfelelően van rögzítve a kötszer a katéteren, tudok fürdeni vele, a folyadék pedig nem okoz többé fulladást, nem akadályoz a ház körüli teendőkben.

Mit érez a lecsapolás közben, és azt követően?

A kórházi lecsapolások alkalmával előfordult, hogy köhögtem, mozdulatlanul kellett végig maradnom. Ezzel szemben a tartós katéterrel történő lecsapolás során nem érzek semmi kellemetlent, nincsenek panaszaim.

Milyen rendszerességgel kell csapolni? Változott-e a rendszeresség a hónapok során?

Eleinte 2 hetente csapoltuk a folyadékot, majd ahogy az csökkent, már csak 3 hetente.

Mostanra a folyadék eltűnt. Kezelőorvosom javaslatára várunk a katéter eltávolításával, hogy biztosak legyünk benne, hogy a mellhártyák összetapadtak, és nem gyűlik újra folyadék.

Mit tanácsolna azoknak a betegeknek, akik most szembesülnek a diagnózisukkal?

Ne habozzanak, mielőbb vágjanak bele a terápiába, ha módjukban áll! Én a saját tapasztalatomból csak ajánlani tudom.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center - fokuszban a paciens

Kedves Pácienseink!

A magánegészségügyi tevékenységet a járványügyi korlátozások nem érintik. Szeretettel várjuk pácienseinket immár 100%-ban átoltott csapattal!

Időpont foglalás: +36 1 998 8295

Felhívjuk a magyarországi TAJ számmal NEM rendelkező betegek szíves figyelmét, hogy kizárólag abban az esetben tudjuk őket vizsgálatra, beavatkozásra előjegyezni, amennyiben egy 24 óránál nem régebbi, magyarországon elvégzett PCR teszt negatív eredményét előzetesen eljuttatják a rendelőnkbe!