fbpixel

Élet a mellkasi katéterrel

haskor es ascites kezeles budapesten

– Kozma Ferencné osztotta meg velünk tapasztalatait


Milyen probléma miatt merült fel a katéter behelyezésének lehetősége?

Egyre gyakrabban, és egyre erősebben kezdtem fulladni. Épp egy Helicobacter kilégzéses vizsgálatra mentem, amit azonban már nem tudtak elvégezni a fulladásom miatt, így a háziorvosom röntgenre utalt be. A rötgenvizsgálatot követően, annak eredményét látván rögtön kórházba kerültem nagy mennyiségű mellüregben felgyűlt folyadék miatt. A folyadékot azonnal lecsapolták, és nagyon megkönnyebbültem. Ezután még jó sokáig nem derült ki, milyen betegség felelős a folyadékgyülemért.

Milyen panaszai voltak korábban, mi okozta a legtöbb nehézséget?

Minden a fulladással kezdődött, azt megelőzően nem voltak panaszaim. Ez a fulladás, amikor alig kaptam levegőt, nagyon megnehezítette a mindennapjaimat. A legkisebb fizikai mozgást sem tudtam elvégezni.

Hol hallott a tartós katéter beültetésének lehetőségéről?

Az Országos Onkológiai Intézetben kezelőorvosomtól, Balázs Boglárkától hallottam az eljárásról. Ő irányított az EwiCare rendelőbe, ahol a mellkassebész, dr. Bogyó Levente doktor úr részletesen elmagyarázta a kezelés lényegét.

Mi volt a benyomása az EwiCare rendelőről? Milyen érzésekkel érkezett a beavatkozásra?

Nagyon kellemesnek, megnyugtatónak, biztonságosnak éreztem a környezetet. Amikor először konzultáltam a rendelő vezetőjével az eljárásról, rögtön el is döntöttem, hogy belevágok a terápiába.

Milyen volt a beavatkozás, hogyan érezte magát a katéter behelyezését követően?

Maga az operáció teljesen fájdalommentes volt, csak utána volt némi fájdalmam, kb. egy-másfél hét volt, amíg szervezetem hozzászokott az idegen testhez. A műtét előtt természetesen kicsit izgatott voltam – habár már sok mindent kibírtam. Felesleges volt a félelmem.

Miben változtatta meg az életét?

Óriási könnyebbség, hogy nem kell csapolásra kórházba járni. Előfordult olyan is, amikor egy lecsapolást követően több napra tartottak bent a kórházban. Most sokkal jobban tudom az időmet szervezni, nem beszélve a sok utazásról, amit mindig már erősen fulladva tettem meg.

Akadályozza-e a korábbi életvitelében a katéter használata?

Egyáltalán nem akadályoz semmiben. Ha megfelelően van rögzítve a kötszer a katéteren, tudok fürdeni vele, a folyadék pedig nem okoz többé fulladást, nem akadályoz a ház körüli teendőkben.

Mit érez a lecsapolás közben, és azt követően?

A kórházi lecsapolások alkalmával előfordult, hogy köhögtem, mozdulatlanul kellett végig maradnom. Ezzel szemben a tartós katéterrel történő lecsapolás során nem érzek semmi kellemetlent, nincsenek panaszaim.

Milyen rendszerességgel kell csapolni? Változott-e a rendszeresség a hónapok során?

Eleinte 2 hetente csapoltuk a folyadékot, majd ahogy az csökkent, már csak 3 hetente.

Mostanra a folyadék eltűnt. Kezelőorvosom javaslatára várunk a katéter eltávolításával, hogy biztosak legyünk benne, hogy a mellhártyák összetapadtak, és nem gyűlik újra folyadék.

Mit tanácsolna azoknak a betegeknek, akik most szembesülnek a diagnózisukkal?

Ne habozzanak, mielőbb vágjanak bele a terápiába, ha módjukban áll! Én a saját tapasztalatomból csak ajánlani tudom.

Időpont egyeztetés céljából kérem vegye fel velünk a kapcsolatot!

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.