fbpixel

„Datorită cateterului permanent tatăl meu se simte într-adevăr mai ușurat.” 

Gondoskodás

Joachim PÁDÁR (68 de ani) a trecut printr-un calvar serios de la sfârșitul anului 2016 din cauza tumorii la ficat. În ultima perioadă a avut parte de numeroase investigații, s-a confruntat cu pierdere drastică în greutate și acumulare de lichid în cantitate mare. A găsit soluția implantării cateterului permanent la momentul cel mai potrivit, mulțumit căreia s-a produs o schimbare pozitivă în viața lui. Despre această încercare grea și despre îmbunătățirea calității vieții am discutat cu fiul său, Cristian Pádár. 

Cum a început calvarul tatălui Dumneavoastră? 

Tatăl meu a avut dureri serioase în zona abdominală la sfârșitul anului 2016. După multe investigații și trei biopsii neconcludente la ficat am ajuns la Institutul Național de Oncologie. Acolo s-a descoperit că are tumori la ficat. S-a găsit o tumoră specială, o tumoră neuroendocrină, având mărimea de 5 cm. Tumorile neuroendocrine au o însușire comună: de multe ori (aproape întotdeauna) produc (sau au potențialul de a produce) substanțe asemănătoare hormonilor, pe care celelalte tipuri de tumori nu le produc. 

Ce se mai știe despre acest tip de tumoră? 

Nu provoacă schimbări prea semnificative în organism, pentru că are o creștere foarte lentă și se răspândește încet. Va deveni o problemă doar atunci când este deja răspândită și degajează hormonii produși până atunci. În această fază se pot observa modificări hormonale care pot pune în pericol viața (de ex. acidul gastric se produce în cantități multiple, iar nivelul glicemiei poate scădea la un nivel care provoacă chiar și stări de leșin; poate apărea și diaree constantă). Din fericire am observat din timp tumora. S-au găsit cinci tumori, una de 5 cm, iar celelalte au fost de 1-2 cm. 

Ce tratament ați ales? 

Tata a primit un tratament experimental realizat la Bazel, în Elveția, numit DOTATOC, care este un tratament cu izotopi radioactivi. Substanța radioactivă intră în circulația sanguină, se lipește de tumoră și o poate distruge, iar restul substanței se evacuează din organism. Tratamentul a durat șase luni, cuprinzând trei terapii, iar organismul tatei a reacționat bine: metastazele aproape au dispărut, tumora s-a micșorat la 2 cm. Doar în lobul inferior al plămâmului drept nu s-a modificat metastaza, pentru că în acea parte a plămânului nu este rețea vasculară potrivită. Ne-am dus cu regularitate la Institutul Național de Oncologie pentru control, iar în această perioadă, în 2020 tata s-a văzut iarăși într-o sitație dificilă. 

Ce s-a întâmplat mai exact? 

Starea lui s-a deteriorat, nu a putut să mănânce și să bea. Ne-am gândit că poate tumora a început din nou să devină activă și să crească. Tata a slăbit de la 110 kg la 67 kg, omul cândva viguros era numai piele și oase. L-am dus la tot felul de investigații: am fost cu el peste tot de la CT cranian la endoscopie gastroenterologică. Fiecare rezultat a fost negativ. S-a descoperit că a apărut și o problemă neurologică la el, a avut (și are în continuare) nevoie de ajutorul unui psihiatru. A acceptat foarte greu acest lucru, dar medicamentele și terapia au avut un efect excepțional asupra lui, își poate petrece timpul cu folos, acceptă și tratează mai ușor boala tumorală și schimbarea modului de viață. 

Ce a mai cauzat slăbirea drastică a tatălui Dunmeavoastră? 

În septembrie 2021 o investigație CT la oncologie a evidențiat că tumora a crescut cu 1 cm. De aceea tata a început o chimioterapie pe cale orală (CAPTEM), care durează și în prezent, și este mai protejantă decât chimioterapia clasică. În cazul tumorilor neuroendocrine nu este un fenomen rar faptul că nu produc în mod continuu hormonii care cauzează simptome clinice. Aceste tumori efectiv toarnă brusc în sânge, în cantitate mare substanța produsă și depozitată până atunci, ceea ce poate cauza criză convulsivă, stare de rău care pune în pericol chiar și viața. Astfel, în cazul tatei s-a acumulat cantitate mare de lichid în cavitatea toracică și abdominală, respectiv în picioare. Un lob din plămânul stâng era pe jumătate plin de lichid. Tata avea nevoie de operație, care nu s-a putut realiza însă în starea în care se afla. Trebuia găsită cât mai repede o soluție pentru acumularea de lichid. Am respins posibilitatea drenajului clasic, pentru că are un risc de infecție foarte ridicat, iar intervențiile și tratamentele repetate de la spital  i-ar fi solicitat prea mult organismul. Pe baza unei recomandări medicale am ajuns la ewiCare

Care a fost experiența Dvs. la clinica noastră? 

La ewiCare am descoperit o formă confortantă de tratament, drenajul la domiciliu: după implantarea cateterului permanent lichidul se poate evacua acasă. Imediat după intervenție s-a evacuat 1l de lichid, iar tata s-a simțit într-adevăr mai ușurat. 

Ce înseamnă pentru tatăl Dvs. implantarea cateterului permanent? 

Efectul implantării cateterului permanent și al drenajului făcut acasă este că are mai multă energie. Din două în două zile facem drenaj, merge ca pe roate, cateterul este foarte simplu de întrebuințat, tata respiră mai ușor. Nu mai are lichid în picioare, a renunțat și la diureticele. Poate să includă chiar și călătorii la țară în viața de zi cu zi. Ne-am liniștit în privința acumulării de lichid, astfel ne rămâne putere și pentru altceva. 

ewicare medical center

Töltse ki kérdőívünket, amelyről kiértékelést küldünk Önnek.

Szeretnénk ezzel segítséget nyújtani ahhoz, hogy betegségével kapcsolatban felmérhesse további lehetőségeit.